Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Jótékonykodó hírességek

Szőke András nem a nevét, arcát adja, hanem aktívan részt vesz a rászorulók sorsának jobbításában. Erre fordítja a Celebműszakért kapott összeget is.

Éhezés, betegség, otthontalanság – nemcsak a harmadik világban, az úgynevezett jóléti államokban sem feltétlenül fenékig tejfel az élet. A hírességek az anyagi támogatás mellett gyakran adják arcukat egy-egy jó ügyhöz, ezzel biztatva adakozásra az embereket. Sophia Loren az euró bevezetése idején arra buzdította honfitársait, hogy maradék aprópénzüket fordítsák gyermekvédelmi célokra. Szekeres Adrien az egyik bankkal és a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal állami gondozott gyerekeknek gyűjt élelmiszert.


A közkedvelt magyar énekesnő elmondta: egy otthonban nevelkedő gyermek sokszor olyan dolgokra vágyik, ami az ő kislányainak természetes – ez lehet akár egy alma is. Sok sztár választja ki a támogatandók körét saját élményei, negatív tapasztalatai alapján. Heather Mills, Paul McCartney volt felesége fél lábát elveszítette autóbalesetben, később a taposóaknák elleni küzdelem szószólójává vált. Celine Dion énekesnő férje rákban szenvedett, nagymamája pedig cisztás fibrózisban, ezért e két betegség áldozatait támogatja. Dobó Kata nagymamája rákban halt meg, a színésznő személyesen ˝kilincsel˝ támogatásért a Hospice Alapítvány számára. A szentesi születésű Szőke András, az ismert kortárs filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró és színész nem az arcával buzdít jótékonykodásra, és nem is egyszerűen pénzt utal a rászorulóknak. Aktívan részt vesz fiatalok és felnőttek sorsának jobbításában.


– Badár Sándorral speciális utat jártunk be, amíg a szentesi Horváth Mihály gimnáziumbeli amatőr filmezéstől oda jutottunk, ahol most vagyunk. Nem voltak gazdag támogatóink, de rengetegen segítettek minket. Ezt nem szabad elfelejteni – fogalmazott ˝Szőke kapitány˝, amikor arról kérdeztük: miért áll az elesettek mellé. Szüksége van arra, hogy akin szeretne, tudjon segíteni. Azért vállal olykor szereplést reklámban, műsorokban, hogy a nonprofit tevékenységeit finanszírozhassa. Legutóbb a Celebműszak kedvéért állt egy hétre eladónak egy élelmiszerboltba. Van mire fordítani a kapott összeget: nehéz sorsú fiatalokkal foglalkozik, segítségül hívva a kamerát, a filmezést; masszíroz, helytörténeti gyűjteményt és temetőket gondoz.

– A kilencvenes évek elején táborokat tartottunk, melyekbe az ország minden részéről küldtek nevelőintézetis gyerekeket. A filmet használtuk fel terápiaként – idézte fel Szőke, aki a mai napig alkalmazza a filmezés terápiás hatását. Az internetes Estiskola ˝osztályfőnökeként˝ oktat, házi feladatot ad a ˝nebulóknak˝. Az idei dörögdi fesztiválon az esélyegyenlőség témája köré szerveztek számos programot.

Összegyűltek a segítségre szorulók: hátrányos helyzetűek, munkanélküliek, romák. Mindemellett ifjúsági táborokat szervez, ahol rendbe teszik a több száz éves dörögdi temetőket, és gyógyítja is a hozzá fordulókat.

A Celebműszak forgatásán filmesünk csak jó élményeket szerzett. – Rengeteg szeretetet kaptam a stábtól, de a szombathelyi élelmiszerbolt dolgozóitól és vevőitől is. Jókedvűen dolgoztunk, az eladók és a vásárlók belementek a játékba, ami nélkül nem lett volna annyira szórakoztató a műsor – emlékezett a vidám forgatásra.


AIDS-esek és állatok

A legtöbbet jótékonykodó híresség Michael Jackson volt, aki elsősorban a gyermekeket támogatta. A U2 együttes frontembere, Bono az afrikai nyomor, betegségek, az AIDS terjedése ellen küzd. Az állatok mellett áll ki Brigitte Bardot, és ezt tette Eva Rhodes, az egykori modell is, aki Győr mellett vezetett állatmenhelyet. A brit állampolgárságú volt szépségkirálynőt a menhely egyik dolgozója ölte meg 2008 szeptemberében, miután összeszólalkoztak a férfi fizetésén.


Olvasóink írták

  • 1. ricken 2009. szeptember 14. 23:01
    „Őszinte tiszteletem a művészeknek és mindenkinek, aki próbál segíteni! A baj az, hogy akiknél van a helyzet kulcsa, a fülük botját sem mozdítják. Az első száz leggazdagabb magyar ember sok gondot megoldhatna! Ők hol vannak?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatan már olvasták Dan Brown legújabb könyvét

A legjobb recept egy régen várt könyv körüli hírverésre, ha titokban tartják a mű tartalmát - ezt a… Tovább olvasom