Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Jön az új Gyöngyössy Bence-film!

A fesztiváldíjakkal és elismerésekkel elhalmozott Romani Kris - Cigánytörvény és több sikeres vígjáték után Gyöngyössy Bence Liszt Ferenc utolsó éveiről készít filmet.
Az alkotást év végén mutatják be, a főszerepben pedig a színészóriást, Jordán Tamást láthatjuk.

Gyöngyössy Bence a Liszt-év megkoronázásaként magyar-francia koprodukcióban készít filmet a földön valaha élt egyik legnagyobb zongoraművészről. Az életrajzi ihletésű film nehéz műfajnak számít, hiszen szinte lehetetlen egy-egy életutat teljes egészében felölelni, így a népszerű rendező a 19. században valódi világsztárnak számító Liszt Ferenc utolsó napjait és utolsó szerelmét dolgozza fel alkotásában. A film különlegessége továbbá, hogy visszaemlékezésekben megelevenednek az ünnepelt művész mozgalmas életének korábbi fejezetei is.Az Utolsó rapszódia története Liszt Bayreuthban töltött tíz utolsó napjának és a filmben Nina Schliemannak nevezett utolsó tanítványával folytatott kapcsolatának hiteles krónikája. A szerelmi történetet maga az idős tanítvány meséli el 1911-ben, amikor egy budapesti színházban a művész születésének 100. és halálának 25. évfordulóján Liszt halálát feldolgozó Tristan című darabot próbálják. Az izgalmas és pergő ritmusú történet tehát három idősíkban, 1886-ban, az azt megelőző években, és 1911-ben játszódik.

A rendező a történelmi hitelesség mellett az érzelmeken keresztül szeretné közelebb hozni Liszt Ferenc életének utolsó napjait a nézőkhöz.„Az alkotók elsődleges feladata, mindenekelőtt, hogy a nézőt szórakoztassák, – mindkettejük igényei szerinti legmagasabb minőségben. Emellett a nézők képet kapnak Liszt Ferenc életének egy tragikus és eltitkolt szakaszáról, megrázó halálának és az utolsó nagy szerelmének történetéről, a Művész és a Múzsa találkozásának és szenvedélyes kapcsolatának tükrében.“ - árulta el új filmjéről Gyöngyössy Bence.Liszt Ferenc szerepére a rendező nem kisebb tehetséget, mint Jordán Tamást kérte fel. A főbb szerepekben pedig olyan kiváló művészeket láthatunk, mint Sárközi-Nagy Ilona, Söptei Andrea, Molnár Piroska vagy Kálloy-Molnár Péter, a film operatőre pedig Csukás Sándor.

A film szeptember végétől forog több patinás budapesti helyszínen, az Ybl villában, a Festetics palotában, illetve a gyönyörű péceli Ráday-kastélyban. Az alkotást a Liszt Ferenc emlékesztendő lezárásaként, az év végén mutatják be és ezt követően széles körben nemzetközi forgalmazásra is kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadával csökkenti a szarkalábakat az új ránctalanító kapszula

Harminc százalékkal csökkenti a szarkalábakat az a ránctalanító pirula, amely akár már a jövő hónaptól elérhető lesz - állítják brit kutatók. Tovább olvasom