Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

John Lennon 70 éves lenne

Ha csak a Beatles tagja lett volna, már akkor is a rockzene legnagyobb egyéniségei között emlegetnék nevét.
A hetven éve, 1940. október 9-én született John Lennon volt a banda esze, az együttes felbomlása után pedig nemcsak zenéjével, de politikai szerepvállalásával is milliók gondolkodását határozta meg.

Apja korán kisétált életéből, anyja csak "át-átsuhant" zaklatott liverpooli gyermekkorán, így nagynénje nevelte fel. Kamaszkora csupa lázadás volt, tizenöt évesen kezdte az amerikai rock and roll zenét játszani, saját képére formálni. Tizenhat évesen ismerkedett meg Paul McCartney-val, akivel aztán a zenetörténet legsikeresebb szerzőpárosát alkották. Hamarosan együttest is alapítottak, amelyhez csatlakozott George Harrison is. A nagy négyes az utolsó taggal, Ringo Starr-ral a kemény és sikertelen hamburgi évek után, a befutás küszöbén egészült ki.

A Beatles minden kétséget kizáróan a legnagyobb hatású együttes a könnyűzene történetében, zenéjükön rajongók és zenészek nemzedékei nőttek fel, Magyarországon egy generáció az ő dalaikból tanult meg angolul. Szerzeményeiket sokan dolgozták fel és át, a Yesterday több mint 1600 változatban létezik, ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is. Jellemző, hogy még 2000-ben is a toplista élére tudott kerülni a Beatles egykori listavezető dalait tartalmazó album, és máig ez minden idők leggyorsabban fogyó lemeze.

A Beatles zenéje az idők során egyre bonyolultabb és elvontabb lett, 1966-ban a turnézással is leálltak - ezzel párhuzamosan nőtt a feszültség a tagok, mindenekelőtt John és Paul között. A viszony azután kezdett elmérgesedni, hogy Lennon megismerkedett Yoko Onóval, akinek hatására a közélet felé fordult, a társadalmi igazságtalanságok ellen emelte fel szavát. Formailag még a Beatles tagja volt, amikor megjelentette Give Peace A Chance című dalát, amely a békemozgalmak himnusza lett.

A Beatles története 1970-ben véget ért, a tagok közül szólóban Lennon futotta be a legváltozatosabb zenei karriert. Tucatnyi albumot adott ki, ezek között akad nehezen befogadható kísérleti zene, de olyan remekművek is, mint a John Lennon/Plastic Ono Band című lemezen hallható Mother, az egy évvel későbbi Imagine vagy a Happy Xmas (War Is Over).

Életét akkor már Amerikában élte, ahová csak nehezen nyert bebocsáttatást, az FBI aktát is vezetett a "megbízhatatlan" zenészről. Már szinte menekült a Beatles legendája elől, soha nem volt hajlandó arra, hogy ismét régi társaival lépjen fel, bármennyi pénzt is kínáltak neki. Lennon a hetvenes évek második felében évekre eltűnt a nyilvánosság elől, "kispapa" lett, fiát nevelte.

1980-ban tervekkel és energiával telve lépett a közönség elé, megjelent Double Fantasy című lemeze, interjúk sorát adta, turnét tervezett. Ebből azonban már nem lett semmi, 1980. december 8-án New York-i otthona előtt lelőtte egy őrült rajongója.

Alakja és legendája halála óta még nagyobbra nőtt. Örökségével özvegye, Yoko sáfárkodik, méghozzá igen hatékonyan. Lennon kiadatlan felvételeiből több album jelent meg, újra kiadták groteszk írásait, számos kiállítást rendeztek rajzaiból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán tavasz lesz - ˝Retroperett˝ a Nagymező utcában

Egy "retroperett" lesz az évad első premierje a Budapesti Operettszínházban. Fényes Szabolcs, Bacsó… Tovább olvasom