Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Jogállamiság index: vezetnek a norvégok, hátul kullognak a kínaiak és az oroszok

A jogállamisági rangsort a norvégok és a svédek vezetik, míg az oroszoknál és a kínaiaknál súlyos hiányosságok vannak az alapjogok elismerésében és szavatolásában - derül ki egy hétfőn közzétett amerikai tanulmányból.
Az amerikai World Justice Projects alapítvány nemzetközi összehasonlító tanulmánya szerint a jogállamiság elveinek betartása terén sok a tennivalója Kínának és Oroszországnak, míg a nyugat-európai országok (Itália kivételével) általában igen jól szerepelnek. A tanulmány 66 országban nyolc kategóriában vizsgálja a jogrendszereket. Az összesítés alapján a rangsort Norvégia és Svédország vezeti, és a jogállamiság terén a német, illetve az amerikai állam is jól teljesít.

Az alapítvány a szólás- és gyülekezési szabadság, a munkajog, korrupció, bűnözés-erőszak, a polgári jogrendszer, a büntetőjog, és az állami hatóságok ellenőrzése szempontjait vizsgálja. A BRIC csoport (Brazília, Kína, India és Oroszország) közül utóbbi teljesít a leggyengébben. Jogrendszerét "korrupció, büntetlenség, és a politikai beavatkozás határozza meg". Ugyancsak aggodalomra ad okot a véleményszabadság megsértése, a tetszőleges beavatkozás az orosz polgárok magánéletébe. Kína a szólás- és gyülekezési szabadság területén az utolsó helyet foglalja el, a munkajog vizsgálatánál a 61. helyen áll. Indiát a szólásszabadságért, igazságügyi rendszerének függetlenségéért méltatja a jelentés, amely szerint a hatósági intézmények is kellő ellenőrzés alatt állnak. Ugyanakkor az állam működésére is kihat a korrupció.

Irán többek közt azért kap bírálatot, mert jogrendszerét áthatja a politikai befolyás, továbbá a hatóságok ellenőrzése is csapnivaló, amiért ebben a kategóriában az 59. helyen áll. Venezuela büntetőjoga és hatósági ellenőrzése áll gyenge lábon, de bírálatot kap korrupciója (54.) és a széleskörű erőszak (63.) is.

Az Egyesült Államok jó jegyet kap a hatóságok ellenőrzéséért, a polgári jogok tiszteletben tartásáért, és a független jogrendszeréért. Bírálják azonban a szegények és gazdagok közötti szakadékért, amikor a jogi eszközökhöz való hozzáférést vizsgálják, további bírálat tárgya, hogy a rendőrség és a bíróságok egyenlőtlenül bánnak az etnikai kisebbségekkel és külföldiekkel.

Németország jogrendszere is kimagasló, különösen a bíróságok olajozott működése, a viszonylagosan alacsony ügyvédi költségek, és a külső befolyásolás hiánya miatt. A korrupció foka is igen alacsony Németországban, viszont gyakori a külföldiek rendőrségi diszkriminációja. A kutatás vezetője, Hongsia Liu arra szólított fel, hogy az országok újra és újra végezzék el jogrendszerük átvilágítását.

A Bill Gates, a Microsoft alapítója által is támogatott jogállamiság-vizsgálatot a független washingtoni intézmény 2008 óta végzi el. Az alapítvány tiszteletbeli elnökei között van Jimmy Carter volt amerikai elnök és Desmond Tutu, Dél-Afrika egykori érseke; mindketten a Nobel-békedíj kitüntetettjei.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőzsdére készül a Facebook

A Facebook október-novemberben készül kérelmezni részvényének tőzsdei bevezetését - jelentette a… Tovább olvasom