Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Jobbak-e az energiatakarékos izzók?

16 kompakt fénycső tesztjéből kiderült, hogy nem mind fénylik, ami arany(árban) van.
16 kompakt (energiatakarékos) fénycső tesztje olvasható a Kosár magazin új számában. A komoly laborháttérrel készült nemzetközi tesztben vizsgálták a megtérülési időt, a hidegben működést, a színhűséget, a fénykibocsátást és a tartósságot. A tesztelt termékek komoly különbségeket mutattak, a legjobb egy hazai gyártású General Electric termék lett.

Az Európai Bizottság 2008-as határozata alapján 2012-ig minden hagyományos, izzószálas villanykörte gyártása fokozatosan megszűnik az EU-ban. Jelenleg 75 wattos és nagyobb izzókat már nem lehet előállítani. A határozat megszületésének elsődleges indoka az energiatakarékosság, s azon keresztül a klímavédelem ügye. Sok szempontból, sokan vitatják azonban a hagyományos izzókat Európából száműző intézkedést. A kérdések egy részét pedig csak a közeljövő műszaki fejlesztései rendezhetik majd megnyugtatóan.

A kompakt fénycsövek két legfontosabb, fölényes előnye: az energiatakarékosság és a tartósság. A kompakt izzók egyhuzamban történő, tartós használatnál azonban az arra érzékenyeknél szemfáradás, fejfájás léphet fel. Joggal lehet ugyanakkor abban reménykedni, hogy a jobb minőségű kompakt fénycsöveknél a fejlesztések során ki lehet küszöbölni ezeket a hatásokat.

Gyakran említett kritika, hogy a kompakt csövek fénye nem adja vissza a dolgok eredeti színét, mert a színkibocsátási karakterisztikája eltér a természetes fényétől. Az azonban mára kiderült, hogy e hatás a fénycsövek minőségével fordítva arányos, azaz a fejlettebb fénycsövek színkibocsátása jelentősen kedvezőbb. Másrészt az erre különösen érzékenyeknek a halogén izzók használatát lehet javasolni.

Amikor a kompakt fénycsövet felkapcsoljuk, nem azonnal a teljes fényerőt produkálja. Az energiatakarékosságnak ez az egyik titka, bár a legnagyobb fogyasztást ezek az égők is a felfénylés idején igénylik. Ez a fényerő-késlekedés a teszt tanúsága szerint minőségi kérdés, a jobbak, fejlettebbek gyorsabban érik el maximális fényüket. Az azonban elgondolkodtató, hogy lakásunk egyes helyiségeiben (pl. a kamrában) esetleg rövidebb ideig, csak másodpercekig szeretnénk tartózkodni, mint amennyi időt a megfelelő fényre várni kellene. Ezeket az égőket amúgy is keveset használjuk, azaz fogyasztásuk és elhasználódásuk sem számottevő tétel. Erre azt lehet javasolni, hogy „spájzoljunk" el néhány hagyományos 40-es vagy 60-as Tungsram hagyományos izzót. Mire azok kiégnek, biztosan lesznek már olcsó LED-ek.


Néhány érdekesség a Kosár Magazin tesztjéből:

- az izzók névleges teljesítményénél a mért teljesítmény több esetben közel 10 százalékkal szerényebb volt, akadt ugyanakkor több „túlteljesítő" fénycső is;

- még érdekesebb a névleges és a számított élettartamot megvizsgálni: van olyan termék (Megaman), amely 15 évet ígér, de a teszt tanúsága szerint mindössze másfél évig „húzza", emellett két Philips és egy Sylvania izzó is jelentősen elmarad az ígértektől;

- a takarékos fénycsövek jellemzően 1000 és 2000 Ft közötti összegért vásárolhatóak meg, ettől felfelé tér el a rangsor legvégén kullogó Megaman termék, melynek 2.390 Ft a fellelt fogyasztói ára, a tesztgyőztes GE izzó pedig mindössze 999 Ft-ért beszerezhető.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. maradando 2010. március 12. 01:15
  „Ameddig lámpa ízzók lesznek,addig áremelés is lesz ! Akkor lesz jobb a "szupravezető"ha Jobb lesz a vezetés.”
 • 24. Mankapunka 2010. március 11. 23:38
  „hobbielektronika.hu

  "Feszültséget csak bekapcsolt állapotban tudsz mérni. év=érintés védelem Figyelj oda rá, mert a fénycsövek gyújtófeszültsége 2000V körül van"

  szorozgass akkior csak pit001,ha már badarságot beszélek. Nézz előtte körül,mielőtt leostobázol otthon engem.”
 • 23. Mankapunka 2010. március 11. 23:35
  „Meg az a baj velük,(főleg falun),hogy nem bírják a feszültségingadozást. Egyből meglátszik a fényükön.
  pit001 Így ruházz be,ha kint laksz valahol messze.”
 • 22. Mankapunka 2010. március 11. 23:30
  „pit001

  Mondom,akkor kérdezz meg egy vilanyszerelőt.Nem mondok badarságot.
  LEhet kidobtam a füzetem,amiben benne volt.
  Én nem a teljesíményről beszéltem. A feszültségről. És a kettő nem ugyanaz.”
 • 21. mauz 2010. március 11. 22:41
  „Sokféle kompakt fénycső kapható. Sokféle színben, formában. Csak ki kell választani a megfelelőt. A Tungsram szerintem is a legjobbak, de nekem bevált a Philips és a GE is.

  És van sárgás, meleg fényű is, és van olyan is, ami normálisan néz ki a csillárban is. És valóban, a dobozra írt Watt fényerő az csak tájékoztató jellegű (egészen pontosan a "lumen" értéket kell nézni, csak az önmagában nem mond semmit). Célszerű ezért "eggyel" erősebbet venni, de ez ugye nem probléma, mert teljesítményben csak pár Watt a különbség. (Én pl. a régi 75 W-os helyett egy kompakt 18 W helyett egy 21 W-ost tettem be, ami elvileg 100 W - ergo kisebb teljesítménnyel világosabb van.)

  Nekem úgy tűnik, hogy a kapcsolgatást is viszonylag jól bírják, egy ment csak tönkre eddig, de a java már 4-5 éve működik.

  Teljesen jó izzókat lehet kapni, csak nem a Tesco saját márkásak vagy a 280 Ft-os akciós kínai izzók között kell keresni.”
 • 20. atika3887 2010. március 11. 21:53
  „Ha van valakinek felesleges 100 wattos hagyományos égője,írjon,megvenném.Ezek szart se érnek...”
 • 19. makacs 2010. március 11. 21:28
  „suellen
  Az en.takarékos izzóval nem úgy kell spórolni, hogy a leggagyibbat veszed. Nekem majdnem az összes az jó ideje és csak 1 ment közülük eddig tönkre.”
 • 18. Primax 2010. március 11. 21:04
  „#14 !
  Megszámoltam : 53 db izzót használok.
  Nem fogom kicserélni őket, mert nem szeretem a hideg/rideg fényt.”
 • 17. suellen 2010. március 11. 19:08
  „Ne csúsztass pit001!

  Te napi 24 órában égeted az összes lámpádat? Akkor tényleg végy ilyen szarokat, ami nem elég, h randa, mint a rosseb, és baromi drága, mi 2 db-ot vettünk, az egyik 1 NAPIG bírta, a másik meg egy egész HÉTIG. Ha az összes lámpámban kicserélném, bekerülne kb száz rugóba, ez kb az éves villanyszámlánk úgy, hogy a hűtő, a tévé és a mosógép is nagykorú már.Arról nem beszélve, h a tungsram izzót simán kidobhatod a kukába, ezeket a szarokat meg viheted a hulladékudvarba, mivel h veszélyes ramaty.Ha meg nem viszed oda, akkor miről is tépjük itt a szánkat? Ez az egész egy rohadt ipari lobbi mutyija, ugyanúgy, mint a hájeggyenneggyyótttás. Menjenek a p..ba a globális felmelegedéssel együtt.”
 • 16. dr.oid 2010. március 11. 16:21
  „Ezek között a kompakt fénycsövek színes között is elég komoly különbségek vannak. A hullaházi kéket lehet kombinálni mályva tónussal, és akkor egész elfogadható összhatás lesz. Kipróbáltam egy 3 foglalatos csillárnál, az eredmény: a fény egész jó, viszont a csillár nézett ki borzalmasan a felemás fénycsövek miatt (visszakerültek bele a régi izzók).

  A dilemma elég érdekes: kimegyek 10 percre a szobából, most lekapcsoljam, vagy se. Ha lekapcsolom, majd újra fel, ezzel csökkentem a fényforrás élettartamát, ha nem, akkor meg pazarlom az energiát (lehet, hogy a 10 percből 1 óra lesz, vagy több).”
 • 15. gyurmaöcsi 2010. március 11. 15:27
  „Igen jobbak ezt határozottan mondom.Persze nem a ´100" boltban kell megvenni ,hanem rendes üzletben.Igaz kicsit drága de megéri.Én az ősszel cseréltem le az izzókat (6 db)és 3 hónap átlagában azt tudom mondani,hogy több mint 2000 ft-ot spóroltam vele.Ha azt akarod,hogy a 8000 órát ki birja akkor nem szabad le-fel kapcsolgatni percenként mert az által romlik a teljesítménye.Egyébként aki most akarja az izzóit ki cserélni akkor ajánlani tudom az Árkádot Győrben,mert most a héten még tavaszi kupon akciókat tartanak és 20-30-40%-os kedvezményt is el lehet érni ha kinyomtatod a kuponokat és azzal menni a pénztárhoz.De nem csak izzókat hanem sokféle terméket lehet vele vásárolni.Innen tudod kinyomtatni. napiakciok.hu”
 • 14. pit001 2010. március 11. 15:11
  „Primax.

  Mósógép: Mosni kell az új gépek 1 kw fogyasztásúak A kategóriában, ami annyit tesz hogy egy sima program kb 50,-Ft villanyt jelent. Ha nem vagy nagycsaládos akkor ez elenyésző összeg.
  Mikró: 800w maximum. Pár percig megy ha nem főzöl vele. ez megint ne tétel
  Porszívó: 1400 w átlagban. ha szőnyeged van akkor max 3 naponta, ha kő vagy fa akkor szinte minden nap használandó. Utóbbi elég sok is lehet.
  Hajszárító: 1400 w azt hiszem ez sem túl jelentős tétel ha nem vagy nagycsaládos. Én pl egyáltalán nem használok hajszárítót.

  Ami kimaradt:
  Hűtő: Egy szar hűtő úgy eszi meg a hajd hogy észre sem veszed. Egy A+ kat. hűtő és egy B kat hűtő között évente kb. 200 KW fogyasztásban a különbség. Ez majd egy 10-es évente azaz kb 800 havonta.
  TV: 80-150 w de nem ez a baj hanem az, hogy ha megy naponta 10 órát akkor az sok. ha van belőle 2 vagy 3 akkor meg még több. Ha meg úgy megy hogy nincs a tv előtt senki akkor kukába megy a pénz.
  Számítógép: Mint a tv.

  A téma pedig az energiatakarékos izzó: Nos számoltad hogy hány fényforrás van a lakásodban? Érdemes megszámolni meg fogsz lepődni. Ha mindet kicseréled tízezreket spórolhatsz évente.
  Piros pötty + mindenféle digitális óra mond valamit neked. Én megszámoltam nekem 21 db. van (Volt!) a lakásban. Darabja 3-5 w. Az 60 - 80 w óránként. Egy nap 24 óra tehát 1600 watt naponta = kb 60,-Ft/nap. Az havonta kb 1800,-Ft. Ez mind mind kuka. Érdemes körülnézni otthon mindenkinek.”
 • 13. makacs 2010. március 11. 15:10
  „8. egyolvasó
  A fénycsövekről régóta tudjuk, hogy jóval takarékosabbak és használtuk is őket régóta, de a működésükhöz nélkülözhetetlen segédkészülék a kompakt csövek megjelenésével lett sokkal kisebb és takarékosabb. Ezenkívül átfolyik ugyan rajtuk egy olyan áram is amit a lakossági fogyasztásmérő nem mér, ezért ez nekünk nem kerül pénzbe.
  Ezekkel a fény színe és vibrálása a fő probléma, amivel nincs mit tenni. Azt azonban nem kell elhinni, hogy összességében többre jön ki vele a fogyasztásunk, mint a wolframossal. Nem szabad gagyit venni.”
 • 12. tódi 2010. március 11. 15:09
  „Megtakarítás - elméletileg .
  A gyakorlatban havi párszáz forint. Cserébe csak hideg fényt ad .
  Biztos hogy nálunk nem lesz ilyen .

  Az ilyen szürkeségbe kell a fény - meleg fény - akármilyen drága is .”
 • 11. pit001 2010. március 11. 14:54
  „Mankapunka.

  1W=1V x 1A
  Szóval a gyújtófeszültségnek önmagában mi köze is van a teljesítményhez?????
  Ebből az következik, hogy badarságot beszélsz. Lehet hogy a pillanatnyi teljesítmény nem annyi mint a névleges de hidd el nem sokkal nagyobb, és nem is tart túl sokáig ez a teljesítmény. Ennek oka az, hogy az áramerősség nagyon alacsony.
  Az energiatakarékos valóban energiatakarékos a hagyományos izzóhoz képest.
  Ami viszont hazugság az a fényerő. Egy 11 w-os energiatakarékos izzó, soha nem ad olyan fényt fényt, mint egy 60 w-os hagyományos izzó, de ez mint már lent írtam megszokás kérdése.”
 • 10. Primax 2010. március 11. 14:47
  „Pocsék a fényük.
  Van nekem is vagy 15 darab a garázsomban, egy dobozban...
  Egyet kipróbáltam, két nap után visszacseréltem a régire.
  Amúgy : jelentős tétel a világítás, de nem ezzel lehet - sokat - spórolni.
  Tessenek megnézni egy mosógép, mikró, porszívó, hajszárító, stb...teljesítményét !
  Nem beszélve a televíziókról, számítógépekről...”
 • 9. pit001 2010. március 11. 14:43
  „Én meg mindenhová vettem 400,-ft-os gagyi, noném energiatakarékos izzót de vagy 10-15 db-ot és 1 év alatt megspóroltam 13.000,-Ftot a villanyszámlán. Ezt igazoltan csak ennek köszönhetően. Igaz, hogy ebből 3 már ki égett, de még akkor is jól állok pénzügyileg. A fényét pedig csak meg kell szokni. Kicsit hullaház jelleget ad a lakásnak de ki érdekel ha ennyivel olcsóbb.”
 • 8. egyolvasó 2010. március 11. 14:21
  „Nem is olyan régen készült egy vizsgálat, amelynek az lett az eredménye, hogy mégse annyira takarékosak az energiatakarékos izzók, mint amennyire hirdetik. A legtöbb izzó csak laboratóriumi körülmények között tudja produkálni azt a fogyasztást és élettartamot, amit a csomagoláson feltüntetnek. Ráadásul hiába fogyasztanak kevesebbet a hagyományos izzónál, gyakori ki- és bekapcsolás esetén hamar meghibásodhatnak, így az izzók vételárait is beleszámítva akár rosszabbul is járhatunk. Az energiatakarékos izzók veszélyes hulladéknak minősülnek, megsemmisítésük nem kis összegbe kerül. Ráadásul gyakran olyan rideg a fényük, mintha az ember egy boncteremben lenne. A megoldás tényleg a LED-es lámpák.”
 • 7. Mankapunka 2010. március 11. 14:19
  „Lobbo71

  Tudod mennyi a gyújtófeszültsége egy sima 20-n valahány Wattos sima fénycsünek????????

  Ha nem,akkor kérdezz meg egy sima elektronika tanárt,és az szakszerűen elmeséli neked.

  Hát,ugyanez megy végeb a kompaktban is.”
 • 6. makacs 2010. március 11. 14:19
  „Van egy régi(több mint 10 éves) 23W-os Tungsram e.takarékos izzónk. Etz akkor ´szervíroztam´, mikor még boltban is alig volt. Azóta naponta használjuk, sokszor csak rövid időre és még mindig jó. Ajánlom mindenkinek a Tungsram utódját, jó ez mindenhová, nem csak nappaliba.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra jön a Dáridó Lajcsival

Visszatér a Dáridó! Galambos Lajos kultusszá lett szórakoztató műsorát az RTL Klub legnagyobb… Tovább olvasom