Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Jobb életminőség: csak nevetni kell!

A kiadós nevetés legalább olyan jó hatással van szervezetre, mintha alaposan megdolgoztatnánk testünket a konditeremben - mutat rá egy friss tanulmány.


A nevetés javítja a kedélyt, csökkenti a stresszt, erősíti immunrendszerünket, és alacsonyan tartja a vérnyomást. Emellett pedig csökkenti a koleszterint - állítják kutatók.

És ahogyan a fizikai aktivitás, a nevelés növeli az étvágyat, ezért például arra is nagyon jó, hogy az alultáplált betegeknél testsúlynövekedést érjenek el.

Kutatók kísérletet végeztek: önkéntesekkel húsz percen át nézettek filmeket - egy lehangolót és egy humorost. A két vetítés között eltelt egy hét, hogy bizonyosan ne befolyásolja egymást a két film.

A kutatók mérték a vérnyomást, és két étvágyhormont, a leptint és a ghrelint is vizsgálták.A lehangoló filmnek nem volt különösebb szervezetre gyakorolt hatása, a humoros klip azonban változást okozott a vérnyomásban, a leptin szintje csökkent, ugyanakkor a ghreliné emelkedett. Hasonlót tapasztaltak azt követően is, hogy az önkéntesek mérsékelt testmozgást végeztek. Az étvágynövekedés mindkét esetben jellemző volt.

A kutatás vezet dr. Berk azt mondta, ez a felfedezés lehetőséget ad arra, hogy a kórosan sovány betegek étvágyát - és ezáltal testsúlyát - növeljék.

Sok idős betegre jellemző, hogy étvágytalan, és a depresszióban szenvedőkre is jellemző a fizikai aktivitás hiánya és az étvágy jelentős csökkenése.

Idős emberek hasonló állapotba kerülnek a házastárs halála után - nekik is segíthet a nevetés.

A kutatók szerint érdekes bizonyos biológiai mechanizmusokra lefordítani olyan pozitív érzelmeket kiváltó tevékenységeket, mint az éneklés, a zene, a nevetés.

Talán nem véletlen, hogy a Biblia egyik bölcsessége így szól: 'A nevetés orvosság."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szexi lánynak bejött az élet

Zoltán Erikát, a hajdani szexi lányt ma is hívják a retró zene szerelmesei, hetente három fellépés… Tovább olvasom