Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Jeruzsálem a X. században

Jeruzsálemet Bagdadból irányították az Abasszidák, akik a várost vívott sok-sok háború során hódították el.

Egy díszes márványtáblán lévő arab felirat, amelyre Jeruzsálem Óvárosában bukkantak, betekintést enged abba, hogy milyen lehetett a település élete a X. században, muszlim uralom alatt.

A 10 centiméterszer 10 centiméteres, fehér márványtáblára másfél méterre a padlózat alatt bukkantak egy felújításra váró házban. A tulajdonos a törvényeknek megfelelően ugyanis kihívta a régészeket leletmentő feltárások elvégzésére, így került elő a tábla.

A feliratot Mose Saron, a Héber Egyetem professzora fejtette meg, aki szerint 910-ből, al-Muktadir kalifa (908-932) majd negyedszázados uralkodásának korai éveiből származik.

A táblát egy veterán készíttette, aki ily módon mondott hálát a földért, amelyet szolgálataiért a kalifától kapott. A kiérdemesült katona az uralkodót egyébként állhatatos emírként emlegeti.

Ebben az időben Jeruzsálemet Bagdadból irányították az Abasszidák, akik a várost az Egyiptomban uralkodó Fátimida-dinasztiával vívott sok-sok háború során hódították el.

Az Abasszida kalifák Jeruzsálemet az iszlám szent városának tartották.
Mint Annette Nagar ásatásvezető régész rámutatott, a tábla egyrészt segít majd a kutatóknak jobban megérteni, hogy milyen lehetett az élet a X. századi Jeruzsálemben, amelyet muszlimok, keresztények és zsidók népesítették be. Másrészt arra világít rá, hogy hogyan stabilizálták hatalmukat a kalifák.

"A kalifa lojalitásukért ingatlanokkal jutalmazta hű embereit, így kívánva erősíteni hatalmát a meghódított területeken, beleértve Jeruzsálemet. Pontosan úgy cselekedett, ahogy más uralkodók tették ezt különböző korokban" - hangsúlyozta a régész.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liptai kislánya elfogadta Daróczit

A mindent elsöprő szerelem átírta Liptai Claudia életét. A gyerek és a munka még Gesztesi Károlyhoz… Tovább olvasom