Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Japánban mentik meg a Földet

A természet értékének felbecslése a mai napon kezdődő biodiverzitás csúcstalálkozó egyik fő feladata.
Csaknem minden nemzet képviselteti magát Nagoyában, a Japánban folyó konferencián ahol nem csupán új célokat kell kitűzni a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására, hanem a célok eléréséhez szükséges módszerekben és a megfelelő erőforrások biztosítása terén is egyezségre kell jutni.

"A világ leginkább azt várja Nagoyától, hogy megszülessenek azok az egyezmények, amelyek megállítják az élővilág gazdagságának drámai csökkenését és az életet fenntartó rendszerek folyamatos pusztulását" - mondta Jim Leape, WWF nemzetközi igazgatója.

"Mindenekelőtt fontos szempont, hogy az egészségesen működő ökoszisztémák által nyújtott felbecsülhetetlen értékű szolgáltatásokat gazdasági szempontból is értékeljük. Árcédulát kell tűznünk a természet által létrehozott olyan "termékekre", mint a tiszta levegő, ivóvíz, termékeny talaj, vagy a genetikai erőforrások." - folytatta az igazgató.

A Biológiai Sokféleségről szóló Egyezményt aláíró 193 ország - a világ csaknem valamennyi nemzete - 2002-ben megegyezett abban, hogy 2010-re jelentősen mérsékelni fogják a biodiverzitás csökkenését. 2010 májusában az egyezmény titkárságának jelentése szerint azonban a célkitűzések nagy része nem teljesült, így például. a veszélyeztetett fajok ötödének védelmét sem értük el.

A WWF az elmúlt héten adta ki Élő Bolygó Jelentését, amely a Föld egészségi állapotát mutatja. A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy a világ jelenleg másfél bolygónyi erőforrást használ fel. Az Élő Bolygó Index - a biológiai sokféleség elfogadott mérőszáma - 30%-os globális csökkenést jelez 1970 óta.

"A kormányok egyszerűbb, nem radikális lépésekkel is áttörést hozhatnának, ha például befagyasztanák az olyan támogatásokat, amelyek a természeti erőforrások túlhasználatát idézik elő." - jelentette ki Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A túlhalászat erre egy igen jó példa, a világ teljes halászflottája ugyanis két és félszer nagyobb kapacitással rendelkezik, mint amennyi halat a tengerek biztosítanak.

Az erdőirtás problémaköre is fajsúlyos kérdés lesz a találkozón, a WWF a "zéró nettó erdőirtás 2020-ra" célkitűzés támogatásával javasolja az egység megteremtését.

"A klímaváltozás hatásainak is a változatos, egészséges ökoszisztémák képesek leginkább ellenállni" - mondta Jim Leape. "Ez a találkozó lehetőség arra, hogy hidat építsünk a biodiverzitással, fejlődéssel és klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi egyezmények közé." - folytatta az igazgató.

A WWF a védett területekkel kapcsolatban javasolja, hogy célként tűzzük ki a "20 százalékot 2020-ra". Ennek értelmében minden szárazföldi és tengerparti ökoszisztéma gazdagságának megőrzéséhez azok legalább 20%-át védett területté kell minősíteni.

"Magyarországon is első számú feladat, hogy a védelemre kijelölt területeken valóban az élővilág és a természeti folyamatok védelme kapjon elsőbbséget, ne a gazdasági tevékenységek. Máskülönben Magyarországon is a fajgazdagság további csökkenése várható" - mondta Figeczky Gábor.

Olvasóink írták

  • 2. KoPi 2010. október 20. 08:19
    „1. Muki81 2010.10.19. 08:18 :
    Pont ezt akartam írni én is, hozzátéve a delfinek öldöklését is.”
  • 1. Muki81 2010. október 19. 08:18
    „Japán már azzal is sokat tehetne, ha a bálna vadászatot befejezné. De úgy tűnik még erre sem hajlandó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági célból még összeállhat a Pink Floyd

Újra összeállhat a Pink Floyd; a dobos Nick Mason szerint könnyen előfordulhat, hogy minden idők… Tovább olvasom