Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Janis Joplin 40 éve halt meg

Élj gyorsan, szeress sokat és halj meg fiatalon - ez volt Janis Joplin életének mottója.

Janis Joplin
, minden idők legnagyobb fehér blues-énekesnője negyven éve, 1970. október 4-én, alig huszonnyolc évesen halt meg, a rockzenészek "betegsége", a drog és az alkohol végzett vele. 1943. január 19-én született Texasban, jó családban, de nem sokáig bírta a maradi Dél bezártságát, kisstílűségét. Volt emiatt baja elég, iskoláiban kiközösítették, a főiskolán megválasztották a "legcsúnyább fiúnak", pedig kifejezetten vonzó is tudott lenni. 1961-től énekelt a helybéli mulatókban, és ekkor kezdődött bensőséges és végzetes kapcsolata is az alkohollal. Kacérkodott a folkzenével és a countryval is, de végül a fekete blues varázsába került, különösen a tragikus sorsú Bessie Smith és a börtönviselt Leadbelly volt rá nagy hatással. Amint tehette, a napfényes és (szabad)os Kaliforniába menekült.
San Franciscóban a hippi-kommuna zenészeiből szerveződött első együttese, a Big Brother And The Holding Company, velük hódította meg 1967-ben a montereyi fesztivál közönségét. Az együttessel két lemeze jelent meg, az első a banda nevét viselte, a második a Cheap Thrill címet kapta, ezen hallható egyik legismertebb dala, a Pieces of My Heart. Ekkor már saját neve is elég volt a sikerhez, a kritika is szapulta kísérőit, így szakított velük és másik együttest szervezett. A Kozmic Blues Band ugyan képzettebb, de kevésbé inspiráló zenészekből ált, a velük készített albumról a Try a legmaradandóbb szám. Ezzel az együttessel is elégedetlen volt, így hamarosan már a Full Tilt Boogie Band kísérte forró hangulatú koncertjein. Joplin utoljára 1970. augusztus 12-én énekelt a nyilvánosság előtt. Szeptemberben vette fel Pearl című negyedik és utolsó albumát, rajta egyebek közt a kíséret nélküli Mercedes Benz és a Me And Bobby McGee.

A Buried Alive in the Blues már csak instrumentális verzióban hallható - az énekszólamot ugyanis 1970. október 4-én kellett volna rögzíteni, de Joplint aznap holtan találták szállodai szobájában. Sodró lendületű, de szétforgácsolt életét egy részegen belőtt, túlméretezett heroin adag zárta le. Hamvait kívánsága szerint a tengerbe szórták, az utána maradt pénzt pedig - nem volt sok - a haverok elitták. A Me And Bobby McGee lett élete egyetlen - már posztumusz - listavezető dala... Joplin a színpadon és azon kívül is újraírta a férfiak dominálta rockzenében a nőkre vonatkozó szabályokat. Olyan őszintén, szenvedélyesen és sodró erővel énekelt bluest, ahogy előtte (és talán utána) senki - egy sokat idézett mondása szerint koncertjeit úgy élte meg, hogy "szeretkezem 25 ezer emberrel, aztán egyedül megyek haza".

Partnereit sűrűn váltogatta, drogozott és ivott, olykor a színpadon is (még whisky-reklám is készült vele), önégető életmódja szükségszerűen vezetett a véghez. Utólag több lemeznyi anyagát szedték még össze, életéről filmek sora készült.

Olvasóink írták

 • 3. poorman 2010. október 02. 15:22
  „Soha nem tudtam betelni a hangjával.
  Az a dinamizmus, az az erő, az a muzikalitás......
  Az élete lett a halála. R.I.P.”
 • 2. passuth 2010. október 02. 13:24
  „Csodálatos hangja volt,valóban a legnagyobbak közé tartozott,kevesen tudnak így énekelni,nagy kár,hogy fiatalon elment,”
 • 1. Primax 2010. október 02. 08:45
  „Oh, Lord, won´t you buy me a Mercedes Benz...
  A legnagyobbak közé tartozott.
  És tartozik.
  Akkoriban sok "J" betűs távozott...Jim Morrison, Jimi Hendrix, Brian Jones...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4+1 exkluzív őszi kiegészítő - nemcsak hétköznapokra

Összegyűjtöttünk 4+1 exkluzív kiegészítőt, amik egyikében biztosan utánad fordulnak az utcán.… Tovább olvasom