Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Jaksity Kata:˝Most nagyon a helyemen vagyok˝

Politika, mindennapi élet, testi-lelki egészség és a harmadik világ. Ezek a fogalmak egy ponton kapcsolódnak össze, mégpedig Jaksity Kata műsorvezető munkájában és életében.

A legjobb formájában lévő kétgyermekes családanya otthon is alkalmazza a testi-lelki egészséghez szükséges fortélyokat. Legutóbb egy országos egészségkampány műsorvezetőjeként közvetített üzenetet az emberek felé a tudatos, egészséges életmód fontosságáról.


– Mennyire lehet egy ilyen megmozdulással elérni, hogy az emberek lépéseket tegyenek egészségük megőrzése érdekében? Nyilván hisz a mozgalom sikerében, ha az arcát adta hozzá.

– Ezek apró lépések, amiket muszáj megtennünk, én pedig próbálok minden alkalmat megragadni, ahol ezt az üzenetet érthető, hétköznapi módon lehet közvetíteni. Tudjuk jól, hogy az emberek szeretnek lusták lenni és azt mondani, hogy ˝majd elmegyek arra a szűrésre...!", mégis csak akkor lépnek, mikor már késő. A másik fontos része az üzenetnek, hogy nem csak a 45 év feletti korosztály veszélyeztetett, már a gyermekekben ki kell alakítani az egészségtudatot. Nem lehet elég korán megtanítani, hogy mindenki odafigyeljen magára, ismerje meg a testét és szükség esetén tegyen saját testi épsége érdekében. Tudom, hogy sokan voltak már, akiknél rosszindulatú elváltozást találtak egy ilyen szűrővizsgálat során és itt tették meg az első lépést a gyógyulás felé vezető úton.– Az elmondottak tükrében hogyan neveli két kisfiát a tudatos, egészséges életmódra, hogyan működik ez a gyakorlatban?

– Azt gondolom, a legfontosabb dolog, hogy jó mintát lássanak, mert a rábeszélés nem célravezető. Nem mondom azt nekik, hogy ezt nem szabad, csak annyit, hogy: „Figyelj, ez azért nem jó, mert..., és döntsd el te, hogy szerinted megéri-e." Mindenesetre a fiaim engem nem látnak soha szénsavas, cukros üdítőket inni meg chipseket enni. Mindemellett látják azt is, hogy én sokat foglalkozom ilyen témákkal és minden új információ gyorsan bekerül nálunk a gyakorlatba. Csak házi tejet, illetve házi tejtermékeket fogyasztunk. Magam készítek gyümölcsjoghurtokat, mindig az idénynek megfelelő gyümölcsből. Ezek igazán egyszerű dolgok és az emberek nem gondolnak bele, hogy sokszor olcsóbbak is, mintha a boltban készen vennék meg. Egy picit persze hosszabb ideig tart az elkészítése, mintha csak levenném a polcról, de úgy gondolom, megéri, mert semmiféle tartósítószert és káros anyagot nem tartalmaz. Legutoljára indiai sajtot készítettem otthon, és nagyon büszke vagyok rá!


– Édességre sem vágynak néha a fiúk?

– Nálunk a gumicukrot az aszalt gyümölcs helyettesíti és ők ugyanúgy szeretik azt is. Persze az életet nem kell aszkéta módon élni, vannak kivételes alkalmak, születésnapok, amikor meg lehet szegni a szabályokat, de a gyakorlat nem ez.


– Hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek a családban a mozgásra is?

– Kisebbik fiam úszni jár, a nagyobbik 6 évig vízilabdázott és nemrég kezdett el egy újfajta sportot, az akrobatikus kosarat. A férjem bokszedzésre és fitneszre jár, én pedig amikor csak tehetem, eljárok futni.


– Hogyan tudja összeegyeztetni a néha stresszel járó, sok munkát a saját lelki egészségének megőrzésével?

– Három műsorom fut most a tévében, az ATV-n a Jam című politikai műsor, utána a Jam Light, ami hétköznapi és életmóddal kapcsolatos kérdéseket tár fel, illetve A világ arcai, amit nagyon szeretek, egy Afrikáról szóló, a harmadik világ dolgaival foglalkozó műsor. Borzasztóan élvezem, hogy három, szinte teljesen különböző témával foglalkozhatok és ezért nagyon jól vagyok, nem bánom a sok munkát. Mindennap tanulok valami újat és tényleg jól érzem magam a bőrömben.

Olvasóink írták

 • 6. Tabornok 2010. június 07. 06:32
  „"Mindennap tanulok valami újat és tényleg jól érzem magam a bőrömben." Dekoratív és okos.
  Valószínű, én is jól érezném magam benne.”
 • 5. Mankapunka 2010. június 07. 00:48
  „sztiv

  Kutyát nem érdekli hova valósi. Az a lényeg,hogy belevaló legyen!!!!”
 • 4. sztiv 2010. június 06. 06:21
  „Megmondom őszintén, azt se tudom ki ez.
  De most hogy olvastam, hogy ATV-s, már érthető tudatlanságom
  Sőt, én csak egy youtube-os videoból értesültem arról is, hogy meghalt Magdi anyus, mert leesett a lépcsőn :(
  :D”
 • 3. maradando 2010. június 06. 00:45
  „1-2.
  Kocsikisérőnek valóban beválna . Remélhetőleg bírná a piát is ! :D”
 • 2. piroskaésabarkasz 2010. június 03. 14:05
  „Belerohad a termés a földekbe!(a csaj helyes).”
 • 1. Mankapunka 2010. június 03. 11:30
  „Nálunk is helyben lennél,az tuti!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraélesztőpont a Vígszínházban

Már a budapesti Vígszínházban is van HELP Pont; az előcsarnokban található életmentő rendszert… Tovább olvasom