Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

˝István szerepe lelki töltetet ad˝

˝Az államalapító ünnepén egészen különleges hangulata van az István, a király rockoperának. Ez a szerep a maximumot hozza ki a színészből˝ – nyilatkozta Feke Pál, a Társulat musicalszínésze, énekese, aki szerint a Szent István-i útmutatásból most a türelem a legszükségesebb.

– Az István, a király előadásokat idén már júliusban elkezdték. Augusztus 20-án Nyírbátorban lép fel a Társulat. Szent István ünnepén más hangulatban adják elő a rockoperát?

– Rendkívül felemelő érzés ezen az ünnepnapon játszani: várjuk, készülünk rá. A bemutató óta körülbelül 300 ezren látták a rockoperát, pedig ˝vándortársulatként˝ visszük mindenhová: példátlan az, amit ez a darab megélt. Sok szerepet eljátszhattam már, például főszereplője voltam a Jézus Krisztus szupersztárnak is: a magyar történelemről szóló darabok azonban valahogy másképp érintenek meg, érzelmileg is jobban kötődöm hozzájuk.


– Korábban külföldön, így Kanadában és az Egyesület Államokban is turnézott a rockoperával. Ott miként fogadták a magyar történelem egy fontos korszakát bemutató darabot?

– Azokat még nem a Társulattal mutattuk be, hanem Toldi Máriával, Malek Miklóssal jártunk a tengerentúlon. Más típusú, kamara-előadások voltak mindössze tizenöt szereplővel. Ott is egészen más volt a hangulat: a kinn élő magyarok számára szívbe markoló volt hazájuk történelmének felidézése. Az amerikaiak pedig ha nem is értették, csettintettek egyet, mondván: ˝de jó a zenéje˝. Hatalmas élmény volt: templomokban, művelődési házakban játszottunk, ám ezek gyakran olyan színvonalúak voltak, mint idehaza egy-egy színház.


– A mai napig érvényesnek s korszerűnek tartják a Szent István-i művet. Önre mennyire érvényesek iránymutatásai?

– Azt gondoltam, Jézus szerepénél eljátszásánál nem lesz felemelőbb élményem. Ám amikor tizenháromezer ember előtt azt mondtam: ˝Király vagyok, Uram a Te akaratodból. Minden magyarok királya˝ – nos, ez egészen elképesztő lelki töltetet ad. Egészen más ezt a szerepet játszani: a maximumot hozza ki a színészből. Tisztán elénekelni kevés, színészileg is erőt próbáló feladat István megformálása. Itthon sokan hajlamosak alábecsülni a musicalszínészek színpadi képességeit, holott ez a rockopera is rengeteg ilyen tulajdonságot követel.


– Szent István türelemre int: megvan önben is ez a tulajdonság a kollégákkal, családtagokkal, rajongókkal szemben?

– Türelmesnek tartom magam, de folyamatosan lobogó, szenvedélyekkel teli színésznek.


Milyen a viszonya az István, a király eredeti címszereplőivel? Most kizárólagosan a Társulat adhatja elő ezt a darabot; korábban akadt ebből némi vita Vikidál Gyuláékkal...

– Először is leszögezném: a Társulat tagjai részéről semmilyen vitáról nincs szó. Vikidál Gyulát vagy Varga Miklóst mindig is példaképemnek tartottam, s a legnagyobb tisztelettel vagyok irántuk. Miklóssal nemrégiben találkoztam, s úgy öleltem meg, mint az apámat. Az István, a király kapcsán a produkciók között volt némi konfliktus, melyben szerintem mindkét fél részéről akadtak igazságok. A Szegedi Szabadtéri Játékokra felajánlották Vikidáléknak, hogy a három előadásból az egyiket az eredeti szereposztás szerint játszanának el. Volt azonban, aki ezt nem fogadta el, így végül erre nem került sor. Ha huszonöt év múlva engem megkeresnek, hogy itt egy fiatal csapat, aki eljátszaná a rockoperát, természetesnek venném, hogy ˝most ők jönnek˝. Sajnos kicsit magyaros ez a történet, az is, hogy ebből ügy kerekedett: meglátásom szerint néhányan rosszul kezelték a kialakult helyzetet.


– Rengetegszer játszotta István szerepét. Hogyan látja: mi az az intelem, tanítás, amely a mai korban is fontos üzenet lehet a magyarság számára?

– A mostanában oly gyakori önzéssel szemben a már korábban említett türelem: elsősorban egymás felé minél több toleranciára lenne szükség.


Az első filmszerep

Feke Pál a héten fejezte be egy háromrészes kisjátékfilm forgatását, melyet a Magyar Televízió majd decemberben sugároz. A misztikus krimi a Géniusz címet viseli és a főszerepekben többek közt Alföldi Róbertet és Stohl Andrást is láthatják a tévénézők. ˝Nagy lehetőség volt számomra, hisz ez az első filmszerepem: egy pécsi színészt alakítok benne, aki csúnya ügyekbe keveredik˝ –mondta portálunknak Feke Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jacko orvosa a Youtube-on keresztül üzent

Nyilvánosság elé állt Michael Jackson magánorvosa, akit a popsztár halálának ügyében… Tovább olvasom