Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Iskolai nyomás kergeti öngyilkosságba a kínai diákokat

Az öngyilkosságok kétharmad részben február és július között, vagyis a tanév második, záróvizsgákkal zsúfolt felében történnek.
A teljesítménykényszer és az iskolai nyomás miatt vet véget életének a legtöbb fiatal Kínában - derül ki egy új tanulmányból.

A kínai oktatás helyzetét nagyító alá vevő kék könyv összeállítói több mint hat tucat, a tavalyi év során elkövetett diáköngyilkosságot elemeztek. Az adatokból kiderül: az esetek 93 százalékban iskolai okokra - így például rossz iskolai eredményekre vagy a tanárokkal való vitákra - vezethetők vissza.

Az öngyilkosságok kétharmad részben február és július között, vagyis a tanév második, záróvizsgákkal zsúfolt felében történnek. Ez az egyetemi felvételik ideje is Kínában. A statisztikák szerint a középiskolás korúak nagyobb arányban vetnek véget az életüknek az általános iskolás korúaknál, a trendet a fokozódó nyomás mellett a fiatal felnőttkor jelentette útkeresés, a lázadás, a meg nem értettség érzése is táplálja.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A kínai sajtóban tavaly számos alkalommal lehetett olvasni olyan esetekről, amelyekben a gyerekek el nem készített házi feladatuk, iskolai teszteken való rossz szereplésük vagy felvételi eredményeik miatt lettek öngyilkosak, de hatalmas társadalmi visszhangot kapott az a videofelvétel is, mely egy magát az ablakon kivető iskolás tettét rögzíti. A túlnyomórészt a lexikális tudás visszaadására építő, tesztírásra alapozó oktatási rendszer hatalmas mentális nyomást gyakorol a gyerekekre, akik közül sokan nem látnak kiutat - írja a jelentés.

A hivatalos statisztikák szerint az öngyilkosság ma a vezető halálok az országban a 15 és 34 év közötti fiatalok körében. A teljes lakosság körében ez az ötödik leggyakoribb halálok: évente mintegy kétmillióan próbálnak véget vetni életüknek, a halállal végződő esetek száma a 290 ezret közelíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkoló hír: meghalt a 36 éves Oscar-díjas művész

Malik Bendjelloult kedden halt meg. A svéd rendező a Rodriguez nyomában című dokumentumfilmjéért kapta meg az aranyszobrocskát. Tovább olvasom