Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Interneten alázzák meg egymást a cseh fiatalok

Friss felmérés eredményei szerint minden második cseh tinédzser volt már áldozata internetes lelki terrornak.
Friss felmérés eredményei szerint minden második cseh tinédzser volt már áldozata internetes lelki terrornak. A tinik többnyire sértegetik, megszégyenítik és nevetségessé teszik egymást.

Több mint tízezer 11 és 17 év közötti tinédzsert kérdeztek meg a Palacky Egyetem kutatói, hogy a korosztályban felmérjék, mennyire jellemző a fiatalokra, hogy lelkileg terrorizálják egymást az interneten. A kutatás eredményei szerint a tinédzserek több mint 56 százaléka volt már áldozata hasonló helyzetnek. A virtuális kommunikáció veszélyeit kutató egyetemi központ szerint az immáron harmadik alkalommal elvégzett felmérés csak kismértékű javulást mutat: 2010-ben a válaszadók 59 százaléka panaszkodott sérelmekre a felmérés elkészítése során.

A Prague Monitor hírportál beszámolója szerint a felmérés rámutat, legjellemzőbben – tízből három válaszadó saját tapasztalata szerint – megszégyenítik, nevetségessé teszik vagy sértegetik egymást a fiatalok a digitális közegben. A megkérdezett tinik mintegy 40 százaléka a közösségi oldalakon, több mint 27 százaléka SMS-ben, közel negyede digitális telefonálás során tapasztalta a lelki terror formáit. A kutatók kérdésére tízből egy tinédzser ismerte el, hogy terrorizált másokat a világhálón.

A cseh egyetem kutatói szerint az online bántalmazás rosszabb, mint annak személyes formája. A fiatalok sok esetben nem tudják ki a támadó, ki ellen és hogyan kell védekezzenek. Nyomasztó ráadásul, hogy az esetnek a közösségi oldalakon sok szemtanúja is lehet. A kutatók mindezek okán aggasztónak tartják, hogy a megkérdezett tinédzserek körében tízből hatan nem beszélnének szüleiknek az őket ért sérelmekről.

A szakértők szerint az arányok csökkentése érdekében a fiataloknak meg kell tanulnia, hogyan kezeljék személyes adataikat a világhálón. Tudniuk kell mit szabad és mit nem szabad megosztani, és tisztában kell lenniük azzal, milyen veszélyek leselkednek rájuk az interneten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirabolták Piaf zeneszerzőjét - legalább az emlékeit kérné vissza

A lakásába történt betörés után Charles Dumont francia zeneszerző arra kéri a tetteseket, hogy… Tovább olvasom