Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Inkább hiszünk a tévének, mint az egyháznak

Leginkább a televízióknak, legkevésbé az egyházaknak hisznek a csehek - derült ki abból a márciusi országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a televíziónak a megkérdezettek 62 százaléka, a rádiónak 59 százaléka, s a hadseregnek pedig 51 százaléka hisz. A nyomtatott sajtónak a megszólítottak 50 százaléka hisz. Ugyanakkor ez az arány az egyházak esetében csak 25 százalékos.
Értelemszerűen az egyházak állnak annak a listának az élén, amely a fordított, "kinek nem hisz" kérdésre adott feleleteket foglalja össze. Az egyházaknak a megkérdezettek 64 százaléka nem hisz, míg a sajtónak általában 47 százalék.
Rosszul állnak a szakszervezetek is, mert a megszólítottak 37 százaléka hisz csak nekik, míg 47 százalék nem. Hasonló helyzetben vannak a pénzintézetek is, amelyeknek csak a megkérdezettek 41 százaléka hisz, míg 53 százalék nem.
Az eredmények elemzői szerint a rendőrség és a bíróság esetében a bizalom nagyjából kiegyensúlyozott.
Csehországban már évek óta aránylag magas a televízióba, rádióba és az írott sajtóba vetett bizalom, s hasonlóan hagyományos az egyházak iránti bizalmatlanság is.
A legutóbbi, 2001-es népszámlálás eredménye alapján a cseh lakosság mintegy kétharmada hivatalosan is ateistának vallja magát. Csehországnak továbbra sincs hivatalos államközi szerződése a Vatikánnal, s az országban nincs rendezve az egyházi kárpótlás ügye. Egy felmérés szerint a csehek mintegy kétharmada elutasítja az egyházak kárpótlását. Lényegében ezt az álláspontot képviseli Václav Klaus államfő is.

Olvasóink írták

 • 8. háté 2010. április 04. 11:21
  „Bizony nagy tévedésben vannak a felmérők!

  Álljanak oda a misék kezdetekor és akkor nem hülyeségekről pofáznának!
  Vajon miért vannak tele a templomok?
  Az sem igaz, hogy a csehek utasítják el legjobban az egyházat, csak náluk a református egyház az erősebb.”
 • 7. ggg 2010. április 03. 08:38
  „amúgy meg a csehek utasítják el legjobban az egyházat az európai népek közül, szóval ez elég manipulatívnak tűnik. nemhogy arról írnátok, h gázában tejüzemet, filmgyárat na meg persze a polgári lakosságot bombázzák az izraeli fajtársaitok...”
 • 6. ggg 2010. április 03. 07:35
  „mi nem csehek, hanem magyarok vagyunk...”
 • 5. Jandex 2010. április 03. 05:14
  „4. hozzászólás CsabaKiraly
  Bocs,de nem járok ilyen helyekre,főleg nem az esküvőmön!Az meg,hogy ki áll a síromnál nekem aztán már tök mindegy!Néztem már "puska" csőbe,ha nem is lövészárokban de nekem a "nagyfőnök" nemi szerve jutott eszembe róla!!! /ettől még mindenki abban hisz amiben akar/”
 • 4. CsabaKiraly 2010. április 03. 04:20
  „De azert legtobb ember templomban tartja az eskuvojet. Es joforman MINDEN ember szeretne ha egy pap all a sirjanal. Emlekezzetek mekkora felhaborodas volt amikor egy ember meghalt es a pap megtagadta a harangozast.
  Lovesz-arokban nincsen ateista, ott mindenki imadkozik.”
 • 3. aky18 2010. április 02. 22:28
  „Ezért ilyen sötétek az emberek, mert a tv-n szocializálódnak!”
 • 2. Jandex 2010. április 02. 20:17
  „Fegyházat az egyháznak!”
 • 1. igazmondó 2010. április 02. 18:24
  „most őszintén... egyáltalán mit kéne az egyháznak elhinni? azt a bedrogozott lázálmas jézus meg menyország sztorit? nanemá... Ők maguk sem hisznek benne, különben nem kisgyerekeket "kezelgetnének" a gyóntatószékben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét koncertezik az After Crying

Ismét aktív és koncertezik a progresszív rockzene és a korszerű komolyzene elegyét játszó After… Tovább olvasom