Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Ingyen letölthetők a norvég könyvremekek

Ingyen elérhető az interneten Norvégiában a 2001 előtt az országban megjelent könyvek többsége, miután a sikerült megállapodni a szerzőkkel.
A tekintélyes norvég Nemzeti Könyvtár több, szerzői jog által védett művet digitalizál Knut Hamsun remekműveitől a krimikirály Jo Nesbo első detektívregényéig, hogy azok ingyenesen elérhetők legyenek a világhálón – és mindezt a jogdíjra jogosultak áldásával.

A bokhylla.no internetes oldalon (a norvég szó jelentése: könyvespolc) máris 135 ezer mű érhető el. Az ingyenes olvasmányok számát 250 ezerre tervezik növelni, közöttük lesznek külföldi művek fordításai is.

Számos nemzeti könyvtár digitalizálja gyűjteményét a megőrzés, illetve a hozzáférhetőség céljából, de ezek a művek már nem esnek szerzői jogvédelem alá – mondta az AFP francia hírügynökségnek Vigdis Moe Skarstein, a Nemzeti Könyvtár igazgatója.

A norvég könyvtár ugyanakkor szerződést kötött a szerzői jogokra jogosultakat – szerzőket, kiadókat, illusztrátorokat, grafikusokat, zeneszerzőket, sajtócégeket - képviselő intézmények ernyőszervezetével, a Kopinorral. Minden egyes digitalizált oldalért meghatározott összeget fizetnek a Kopinornak, amely ezt – eddig még nem meghatározott rendszerben – továbbosztja a szerzői jogra jogosultak között.

A gyűjtemény gyarapodásával fokozatosan csökken a Kopinornak fizetendő összeg: tavaly még 0,36 norvég koronát (13 forintot) fizettek oldalanként, jövőre csak 0,33-at (12 forint).

Óvintézkedéseket hoztak a szerzők védelmében is: a "könyvespolcon" nincsenek 2000 után megjelent művek, csak norvégiai IP-címmel rendelkezők, illetve külföldi kutatók férhetnek hozzá, és a többségében norvég nyelvű műveket nem lehet letölteni. Az a szerző vagy könyvkiadó, aki vagy amely hátrányosnak találja műve megjelentetését, kérheti a mű visszavonását, amit eddig kevesen tettek meg: az eddig digitalizált 135 ezer könyvből mindössze 3500-at vonattak vissza. Ezek sem elsősorban sikerkönyvek, hanem a kiadók számára busás jövedelmet biztosító iskolai tankönyvek, illetve gyermekeknek szóló könyvek voltak.

A honlapot 2013-ban több mint 860 ezren látogatták, míg előző évben 188 500-an jártak személyesen a norvég Nemzeti Könyvtárban. Egy-egy látogató átlagosan 73 oldalt olvasott el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézegessen disznó képeket!

Napkoron böllérversenyt rendeztek. Ott volt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Szőke… Tovább olvasom