Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Indíték nélkül támadják savval a pakisztáni nőket

Eddig csak a család becsületének "védelmében" követtek el savas támadásokat nők ellen Pakisztánban, az utóbbi időben azonban történtek olyan esetek is, amelyeknek az indítéka homályos.
Pakisztánban minden évben mintegy száz nőt támadnak meg savval, próbálják meg elcsúfítani az arcukat, de különböző civil szervezetek szerint nyilvánvalóan sokkal több ilyen eset van, mert az áldozatok sokszor félnek feljelentést tenni. Az egyre gyakoribbá váló esetek hatására a kormány 2011-ben megszigorította az ilyen bűncselekményért kiszabható büntetést: a minimális börtön 14 év, de a pénzbüntetés összegét is növelték.

Az áldozatok többsége ismeri támadóját, általában valamelyik hozzátartozója az. Ha az illetőt bíróság elé állítják, akkorazzal védekezik, hogy a nő "szemérmetlen" viselkedésével "beszennyezte" a saját vagy családja becsületét.

A múlt héten azonban az ország északnyugati részén található Beludzsisztánban történtek olyan savas támadások, amelyek esetében az indíték nagyon különbözik az eddigiekétől. A savval történő támadás eddig nem volt jellemző a tartományra (inkább Pandzsábban történtek ilyenek), viszont ez az ország egyik legveszélyesebb része az iszlám szélsőségesek rémtettei, valamint a szakadár lázadók és a kormányhadsereg összecsapásai miatt.

Egy héttel ezelőtt két motorkerékpáros férfi leöntött savval két lányt, akik éppen hazatértek egy piacról, amely a tartományi fővárostól, Kvettától 40 kilométerre található. Ezt megelőzően egy kvettai piacon támadtak meg négy, 18 és 50 év közötti nőt, és égési sérüléseket okoztak nekik az arcukon. Helyi források szerint az áldozatoknak nem volt semmilyen nézeteltérése saját családjában. Hozzátartozóik arra panaszkodnak, hogy e bűncselekményekért egyelőre nem vontak felelősségre senkit.

Elkövetőként egyetlen szervezet sem jelentkezett, de egyesek a terrorszervezetnek tekintett, a térségben befolyásos, szunnita Ahl-i-Szunnat val Dzsamáatot (ASWJ) sejtik e támadások mögött. A Dawn című pakisztáni napilap egyik szerkesztőségi cikke arról szólt, hogy Beludzsisztán egyre inkább radikalizálódik, egyre több az olyan szélsőséges vallási csoport, amelynek célja a nők megfosztása emberi jogaiktól.

Az ASWJ visszautasította a vádat, beludzsisztáni vezetője, Ramzan Mengal molla közölte, hogy elítélik az ilyen tetteket, bár hozzátette, hogy a nőknek közterületen "illő módon kell öltözniük".

Egyes beludzs nacionalista szakadárok ennek ellenére az ASWJ-t gyanúsítják, valamint a központi kormányt, amely szerintük manipulálja a szervezetet, bátorítja a tagjait arra, hogy ilyen támadásokkal riasszák el a nőket a szakadár mozgalmakkal való kapcsolattartástól. "Ezeknek az embertelen cselekményeknek az a célja, hogy a megfélemlített nők ne tanuljanak, ne vegyenek részt a társadalmi, gazdasági, politikai életben" - jelentette ki Dzsahanzaib Dzsamaldini, a szeparatista Beludzs Nemzeti Párt alelnöke.

Egy kvettai női szabó arra panaszkodott, hogy a múlt heti savas támadások óta üzleti forgalma a negyedére esett vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balatonszemesen dübörgött a rock - galéria

Egy fesztivál, amely egyesíti magában a rock és metál koncertek pörgését és a nyári Balaton… Tovább olvasom