Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

In memoriam Dr. Thomas Szasz

92 éves korában elhunyt a magyar származású Dr. Thomas Szasz, a pszichiátria nyugalmazott professzora, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért társalapítója.
Thomas Stephen Szasz 1920-ban született Budapesten, 1938-ban költözött családjával az Egyesült Államokba. A New York-i Állami Egyetem nyugalmazott pszichiátria professzora, az Amerikai Pszichiátriai Társaság örökös tagja, a Nemzetközi Törvényszéki Pszichológiai Akadémia tagja, több mint ötven különböző díj nyertese, a pszichiátria egyik legkeményebb kritikusaként vált ismertté világszerte. A témában több száz cikket és mintegy 35 könyvet írt, amelyek közül nem egyet egyetemi tankönyvként is használtak. Társalapítója volt az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) nevű nemzetközi szervezetnek, amely a pszichiátria területén történő emberi jogsértések, visszaélések kivizsgálásával foglalkozik.

Szasz a személyes szabadság fáradhatatlan védelmezője volt, és az egész világon jól ismerték briliáns szónoki és előadói képességét. Rendszeresen bírálta a pszichiátriát mint a társadalmi és politikai kontroll eszközét, ezzel kapcsolatban így írt: „Bár lehet, hogy nem tudunk róla, napjainkban tanúi vagyunk a Terápiás Állam születésének. A pszichiátriának, mint a társadalmi kontroll intézményének talán ez a legfőbb vonatkozása. Amikor a terápiás állam kifejezést használom, ezt iróniával teszem; terápiás azok számára, akik bezárnak, akik a terápiát végzik, de nem terápiás az áldozatok, a páciensek számára."

Szasz szövetsége a CCHR-ral annak megalakulásakor, 1969-ben kezdődött, amikor a CCHR-ral együtt felkarolták egy magyar menekült, Győry Viktor sorsát. Győryt kényszerrel szállították egy pszichiátriai intézetbe, meztelenre vetkőztették, elkülönítették és akarata ellenére elektrosokkolták. Szasz segítségével derült ki, hogy amit a pszichiáterek skizofréniának bélyegeztek (összefüggéstelen, érthetetlen beszéd), az nem volt más, mint Győry anyanyelve, a magyar. Ez volt a CCHR első sikeresen végigvitt ügye, amely precedenst teremtett a pszichiátriai kényszerbeszállítások és a kényszerítő pszichiátriai gyakorlat tekintetében.

Szasz így írt az emberjogi szervezetről: "Nagyra kell becsülnünk a CCHR-t, mert valójában ez az a szervezet, mely az emberiség történetében először szervezett meg egy politikailag, társadalmilag és nemzetközi szinten is jelentős hangot, hogy szembeszálljon a pszichiátriával. Ez még soha nem történt meg az emberiség történetében."

Szasz örökségét, gondolatait mindazok továbbviszik, akik felemelik a hangjukat a visszaéléseket okozó pszichiátriai gyakorlatokkal szemben, amíg a személyes szabadság és az emberi jogok mindenki számára helyre nem állnak a mentális egészségügy területén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hawaii-i kalandok a Universal Channel-en - képgaléria

Egyenruhás rendőr sztorik után egy lezserebb, napfényesebb történettel szórakoztatja a kalandot és bűnügyeket kedvelő nézőket a Universal Channel. Tovább olvasom