Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Ike Turner, a rockzene rosszfiúja 80 éves lenne

Ike volt Tina Turner férje, aki részegen verte feleségét, és meg is csalta, emellett ugyanakkor rendkívül tehetséges művészként tartják számon.
Nyolcvanéves lenne november 15-én Ike Turner amerikai zenész. Nevének hallatán mindenkinek az jut eszébe, hogy ő volt Tina Turner férje, aki részegen verte feleségét, és meg is csalta, emellett ugyanakkor rendkívül tehetséges művész volt. 


Ike és Tina 1971-ben.


Ike portréja:

Izear Luster Turner Jr. Mississippi államban született. Még egészen kicsi volt, amikor apját fajgyűlölő fehérek agyonverték, a traumát élete végéig nem tudta kiheverni. Nyolcéves korától zenélt, zongorázott és gitározott, tinédzserként műsort vezetett a helyi rádióban és együttese is volt.
Hatvan évvel ezelőtt Sam Philips legendás memphisi stúdiójában (ahonnan Elvis Presley karrierje is indult) felvették a Rocket 88 című számot, amelyet sok zenetörténész az első "igazi" rock and roll dalnak tekint. Ike a következő években számos nagyságot kísért a stúdióban és tehetségkutatóként is alkalmazták.

Együttesével turnézott, az utazó társulathoz 1956-ban csatlakozott vokalistaként egy tinédzser lány, bizonyos Anna Mae Bullock. A szemrevaló és hatalmas hanggal megáldott hölgy egyre előrébb rukkolt, mígnem szólóénekesnek és Ike Turner feleségének lépett elő. A házasság szakmailag kétségkívül sikeres volt, számtalan daluk került fel a slágerlistára (River Deep, Mountain High, Proud Mary, Nutbush City Limits), műsoruk körítése is szemkápráztató volt. Az Ike and Tina Turner Revue a showbiznisz legkeményebben munkásai közé tartozott, minden napra esett koncertjük, hol kis klubokban, hol a tévében.

Ike nem tudott ellenállni a hirtelen jött hírnév és pénz csábításának: rászokott a kokainra, ami a legrosszabbat hozta ki belőle. Egyébként is heves természetű és nehéz ember volt, de feleségével nagyon csúnyán bánt: ütötte-verte, megalázta, megcsalta és kizsákmányolta Tinát, aki végül 1976-ban egy nyíltszíni veszekedés után kisétált a színpadról és férje életéből. Az énekesnő emlékirataiban állt bosszút, igen élénk színekkel ecsetelve az általa átélt borzalmakat.

A válás után Tina Turner világsztár lett, Ike csillaga viszont leáldozott. Épített egy stúdiót, ami aztán leégett, újra turnéra indult és szólólemezeket készített, de már nem kapkodott utána a közönség. Neve annál többet szerepelt a lapok bűnügyi rovatában, többször vették őrizetbe, és akkor sem lehetett ott, amikor Tinával közösen bekerült a rock halhatatlanjai közé, mert éppen börtönben ült.

Kiszabadulva új életet kezdett, leszokott a drogról, régi nagy sikereivel turnézott és új lemezeket is készített, 2007-ben Grammy-díjat kapott. Visszaveszem a nevem címmel ő is megírta emlékiratait, ebben tagadta, hogy rosszul bánt volna Tinával. Nem sokan hittek neki, nem sokkal 2007. december 12-én bekövetkezett halála előtt a rockzene történetének második leggonoszabb alakjának választották (az első Mark Chapman lett, aki lelőtte John Lennont).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Géppel mosta ki a kiscicát: túlélte a vízözönt

Véletlenül kimosta géppel a macskáját is egy brit nő, ám a két hónapos kölyök túlélte az vízözönt. Tovább olvasom