Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

II. János Pál pápa külföldi látogatásai

Május 1-jén a Vatikánban boldoggá avatják II. János Pált, aki 1978 és 2005 között a 264. római pápaként ült Szent Péter trónján. Az MTI-Sajtóadatbank összefoglalója a legtöbbet utazó pápa külföldi útjairól.
26 éves pápasága alatt II. János Pál 104 utazást tett Olaszországon kívül. 129 országban járt, s köztük több olyan volt, amelynek földjére római katolikus egyházfő korábban soha nem tette a lábát. Elutazott például Nagy-Britanniába, ahol találkozott az anglikán egyház fejével és II. Erzsébet királynővel. Járt a többségében görögkeleti vallású Romániában is: az 1054-es nagy egyházszakadás óta ő volt az első pápa, aki meglátogatott egy ortodox többségű országot. A pápák közül ő járt először Görögországban, Auschwitzban, s elsőként ő keresett föl egy mecsetet is damaszkuszi útja során.

Kiemelkedő jelentőségű volt II. János Pál 2000. márciusi zarándokútja a Szentföldön, amikor Jordániába, Izraelbe és a palesztin területekre látogatott. Ennek során a szentatya találkozott két főrabbival, a jeruzsálemi főmuftival, meglátogatta a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyet, és imádkozott a Siratófalnál.

Számos államot többször is felkeresett, ezek főként európaiak voltak. Szülőföldjére, Lengyelországba kilencszer utazott, s ugyanennyi zarándokutat tett Franciaországban.

Spanyolországba ötször, Portugáliába négyszer, Ausztriába és Németországba háromszor látogatott. Magyarországra kétszer jött: 1991. augusztus 16. és 20. között, valamint 1996. szeptember 6. és 7. között.

Európán kívüli földrészeket is gyakran fölkeresett: az Egyesült Államokban hétszer, Mexikóban ötször, Brazíliában négyszer járt, 13 utat tett az afrikai kontinensen, kettőt a Fülöp-szigeteken és Ausztráliában.

II. János Pál összesen 1 247 613 kilométert utazott Olaszországban és a világban, azaz több mint háromszor tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot. A 104 külföldi út során összesen 822 napot, azaz több mint két évet és három hónapot töltött a Vatikánon kívül.
(

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Vilmos és Harry a Westminster-apátságba

Megérkezett esküvőjének helyszínére, a londoni Westminster-apátságba Vilmos brit trónörökös, majd… Tovább olvasom