Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Így adják le a lopott csatornafedeleket

A fémtolvajok és az illegális kereskedők havonta sokmilliós károkat okoznak. Riport a Forró nyomonban.
A Forró nyomon szerkesztőségében az elmúlt héten fogadásokat kötöttek, hogy vajon beveszik-e méhtelepeken a lopott csatornafedelet, és villamosvezetékeket. Bevették!

A fémárút persze nem lopták, hanem a Fővárosi Csatornázási Művektől, és a BKV biztonsági igazgatójától kapták.

Az RTL II-n szombaton láthatják, hogy a műsor riportere a szajrét kis kocsin húzva, miként sétál be a telepekre. Volt, hogy egy rendőrök mellett haladt be a kábelekkel megrakott taligával, majd néhány perc múlva, szintén jó feltűnően, már az üres kocsival távozott. Közben a kábeleket bent, az illegális telepen már darabolták is, és csak annyit mondtak ˝hát meleg az árú˝.

A fémtolvajok és az illegális kereskedők havonta sokmilliós károkat okoznak. Teszik ezt annak ellenére, hogy mindezekért akár 15 évet is kaphatnak. Európában nálunk büntetik a legszigorúbban az ilyen jellegű bűncselekményeket.

De úgy látszik hiába.

A Btk 232.§ (1) kimondja, hogy aki ilyen tárgyakat lop, veszélyhelyzetet előidézve ezzel, az három évi börtönnel sújtható. Ha ezálltal megsérül valaki, akkor már egy évtől, öt évig terjed a büntetés mértéke. Amennyiben ez a sérülés maradandó, úgy két évtől, nyolc évig, és ha halált okoz, akkor öt évtől, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik, Tömeges katasztrófa esetén, -a szigorításoknak köszönhetően,- terror cselekménynek minősítik, így tizenöt év is kiszabható.

Az új, jövő januártól életbelépő hulladéktörvény értelmében, a származást illetően kétségbe vonható fémhulladékok lakossági leadását, a törvény a NAV-tól előzetesen kikért igazoláshoz köti.

Az öntött vas ára 40 ft/kg. A réz 1200 ft/kg. Egy ilyen csatornafedél pótlásának költsége anyaggal, munkadíjjal együtt 70-80 ezer forintba kerül. Egy ilyen fedlap akár 7-8 méter mély aknát is takarhat, ezért ezek eltávolítása különösen veszélyes.

Olvasóink írták

  • 1. nils 2013. október 19. 01:14
    „nyugat-balkánia”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pussy Riot: éhségsztrájkol börtönében az együttes tagja

Ismét éhségsztrájkba kezdett Nagyezsda Tolokonnyikova, mert visszaszállították abba a javító-nevelő táborba, amelynek körülményei miatt korábban is így tiltakozott. Tovább olvasom