Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Igaziak az igaz barátok?

A Szex és New York című sorozat kissé túlzottan is divatorientált újságírója, Carrie Bradshaw nemcsak amiatt volt irigyelhető, mert cipői száma kimondhatatlan volt, hanem azért is, amilyen kapcsolatot ápolt három barátnőjével.

 

Akármi is történt bonyodalmakkal teli életében, az első az volt, hogy tudatta a csajokkal, Charlotte, Samantha és Miranda igaz barátai voltak. De létezik ilyen a való életben is?

Tényleg van igaz, őszinte barátság, léteznek egyáltalán ˝öri-barik˝? Legtöbbünknek ugyanis a Szex és New York lányai-féle barátság legalább olyan távoli álomkép, mint Carrie gardróbja.

Havernők és barátnők

A hagyományos nézetek szerint két nő barátsága nem más, mint felszínes pletykálkodás. Pedig ez a legtöbb esetben nem így van. Természetesen – akárcsak a férfiaknál – vannak ˝havernők˝, akikkel nem kötünk bizalmas barátságot, csak egy-egy röpke beszélgetést folytatunk a gőzölgő kávé mellett. A barátnő ennél sokkal, de sokkal több, vele minden lelki, munkahelyi vagy családi problémánkat meg tudjuk beszélni. Tudunk együtt sírni, együtt nevetni. Ismerjük egymás gondolatát, és biztosan egymástól kérünk tanácsot a legkisebb és a legnagyobb gondunk megoldásához is. Arra a kérdésre, hogy mit vegyünk fel egy randira, hogy melyik frizura állna a legjobban, hogy milyen finomsággal kápráztassuk el a vacsoraasztalnál kedvesünket vagy a családunkat, a választ tőle várjuk. Ugyanúgy, ahogy a szerelmi bánatunkat is neki sírjuk el, őt hívjuk fel akkor is, amikor végre pozitív lesz a terhességi tesztünk. A barátság tehát a nők számára is nagyon fontos. Hiszen szükségünk van valakire, akiben feltétel nélkül megbízhatunk és akinek fontos a mi boldogságunk.


A nőknek több barátjuk van

Egy több ezer ember bevonásával készült felmérésből viszont kiderül, hogy a nők a férfiakkal ellentétben nagyon kevés 20–30, netán 40 éves baráti viszonnyal büszkélkedhetnek. Ők inkább idősebb kori barátságaikat ápolják, a gyermekkori csajos klikkből szinte alig tartják a kapcsolatot valakivel. A férfiak életre szóló barátságokat kötnek, cimboráik nem egy esetben az óvodástársak közül kerülnek ki, s a homokvárat építő pajtás évtizedekkel később az esküvői tanú szerepét tölti be. A nők arra a kérdésre, miszerint pasit szerezni vagy lány barátot könnyebb találni, egyértelműen azt a választ adták, hogy előbbit. Végül is igaz, hiszen egy férfi pár pillanat alatt elcsábítható egy bárpultnál, de egy őszinte barátság kialakulásához sok időre van szükség... A legtöbb hölgy a gimnazista évei alatt, illetve az egyetemen ismerte meg legjobb barátnőjét, de szép számmal akadtak olyanok is, akik közös tanfolyamon, edzőteremben, illetve a munkahelyükön váltak barátokká. A vizsgálatból továbbá kiderült az is, hogy míg a nőknek akár három-négy barátjuk is akad, addig a férfiaknak csupán egy, s azzal is kevésbé bizalmasak, mint mi, ugyanis nekünk elsősorban lelki társra van szükségünk.

Ben Affleck és Matt Damon nem a show-bizniszből ismerik egymást, ezért szerintük közöttük soha nem fog a szakmai féltékenység viszályt szítani.
Ben Affleck és Matt Damon nem a show-bizniszből ismerik egymást, ezért szerintük közöttük soha nem fog a szakmai féltékenység viszályt szítani.


Sztárbarátok

Az ismert emberekkel sincs másképp, ők is hasonló módon találtak rá legjobb barátjukra. Matt Damon és Ben Affleck együtt nőttek fel Boston környékén, mindig segítettek egymásnak, hogy előbbre jussanak pályájukon, számtalan közös film és egy Oscar-díj barátságuk bizonyítéka. Jennifer Aniston és Courteney Cox, a Jó barátok színésznői 18 éven keresztül játszottak együtt a sorozatban. Aniston nyilatkozata alapján az első perctől kezdve egy hullámhosszon voltak.

Hogy mit jelent a nő számára a barátság, azt leginkább Müller Péter szavaival lehet kifejezni

˝Van barátod? Nem felszínes barátnőre, haverra gondolok, nem arra, akivel néha összejössz fecsegni, hanem arra, aki meghallgat. És akit te is meghallgatsz. Arra, akit éjjel háromkor föl lehet kelteni: »Te, bajban vagyok, segíts!« És ő negyed négykor már ott van nálad. Barát az, aki előtt nincsenek titkaid. Akitől nem kell tartani, akiben megbízol, akivel ha együtt vagy, úgy érzed, hogy nem vagy egyedül. És repül az idő. Észre sem veszed, mert ha együtt vagytok, valami időtlen jóérzés tölt el, mintha melegebb lenne a levegő s otthonosabb a hely, ahol ültök. Barát az, akire figyelsz, mert fontos számodra a sorsa. És aki figyel rád, mert fontos számára a sorsod. Barát az, aki megért, s akit mélységesen megértesz. Nem tudtok egymásnak hazudni. Túl közel van. Mintha magaddal beszélnél. A barátság születése mindig együtt jár azzal az érzéssel, hogy találkoztunk már valahol. Azért választjuk éppen őt, mert közel van hozzánk és ismerős. És a másik ki nem mondott gondolat: ezért az emberért én mindenre képes vagyok. Az szeret igazán, aki életét adja a barátaiért. Sokféle vonzalom, egymásba kapaszkodás van a világon. Sokféle összetartás és szeretetérzés. De az ember által átélhető legmélyebb szeretet: a barátság.˝

Olvasóink írták

 • 5. elemér 2010. szeptember 22. 11:47
  „Igazi barát az megoszt mindent és nem irigy.”
 • 4. Truder 2010. szeptember 22. 11:31
  „1. hozzászólás Mankapunka 2010.09.21. 14:08
  Akkor az már nem is igazi barátság..”
 • 3. elemér 2010. szeptember 22. 04:58
  „A barátság más Amerikában és Mo.-n. Nemhogy csak más, de New York az más mint bármelyik város Amerikában. Nem néztem a müsort, de tény hogy a városban mindenfajta ember és nö található. Általában valamit keresnek ott és sinentuliak. Mikor már kicsit jobban megy és megjön az eszük kiköltöznek a környék metropolban. Azért mert a városnak megvan a vonzása. Jobb kereseti lehetöségek.”
 • 2. meteor* 2010. szeptember 21. 22:04
  „nekem voltak egy-ket evig baratnok, de csak az iskolaban. En nem ereztem igen kozel egyiket sem. En nem tudnak egy masik novel baratnoi viszonyba lenni, ahogy feljebb leirtak. Nem tudom oket sokaig elviselni egy nap. Sosem ereztem ugy, hogy barmelyik is igaz baratno lett volna. Ezert is volt max ket baratnom egyszerre. A fiukkal, mint lany, jobban kijovok, szerintem, ok jobb baratok tudnak lenni- ameddig csak a barati szintet tartjak-, de pl. beszelgetni, es oldodni es oszinte lenni az o korukben jobban ment. En fiu-barat parti vagyok, a lanyokat nem kedvelem mert en is az vagyok.”
 • 1. Mankapunka 2010. szeptember 21. 14:08
  „Nők milyen irigyek tudnak lenni a saját barátnőjükre............................”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kígyó ugrasztotta meg vécéjén a nénit

Kígyó ugrasztott meg egy 73 éves asszonyt a vécéjén Lengyelországban. Tovább olvasom