Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Idősen sem tabu a szex

Sokakat zavarba ejt az időskori szex gondolata, pedig nem szűnik meg a vágy bizonyos életkor felett...

A testi változásokon könnyű segíteni, de sokan félnek az öregedéstől, vagy nem mernek segítséget kérni. Nagy Feró szerint nem kell szégyellni a segédeszközöket.

Általános igazságnak fogadja el a társadalom, hogy időskorban megszűnik a szexuális élet, felfigyelnek egy-egy összebújó szépkorú párra. Pedig egy felmérésből, amelyben háromezer idősebb angol férfit és nőt kérdeztek meg, kiderült: az 57 és 64 év közöttiek 73 százaléka, a 65 és 73 év közöttiek több mint fele szexuálisan aktív. Az időskori szellemi-testi változások a szexuális életen is éreztetik a hatásukat, tudtuk meg dr. Beliczay Zsuzsa szexológustól. Emiatt azonban nem kell lemondani a nemi életről: a doktornő legidősebb páciense egy 82 éves férfi volt, aki hetente háromszor még boldoggá tette a párját.

Ha csak testi változásokról van szó, ezeket megoldhatja a potencianövelő, a síkosító. Nem szégyen segítséget kérni, sem segédeszközt használni, vallja Nagy Feró. A Beatrice 63 éves frontembere két évig volt egy potencianövelő szer reklámarca, és természetesen maga is kipróbálta, mit reklámoz.

– A potencianövelő biztonságérzetet ad, az ember nem tart attól, hogy csődöt mondhat – mesélte: és nem igaz, amitől még tartanak sokan, nem tart a hatása reggeltől estig.

Nagy Feró nem tudja elképzelni, hogy lehet lemondani az élet egyik értelméről.
Nagy Feró nem tudja elképzelni, hogy lehet lemondani az élet egyik értelméről.

– A körzeti orvoshoz kisebb településeken nem mernek elmenni, mert másnapra elterjedne, hogy az illető impotens. Hozzám is úgy fordult rengeteg férfi: egy barátomnak gondjai vannak... Ilyenkor szembesítettem őket: nem szégyen bevallani, neked vannak gondjaid! – idézte fel Feró kérdésünkre: csakugyan annyira szégyellősek-e az emberek, ha a szexről van szó. Ismer olyan férfit, aki úgy döntött: ő megöregedett, annyi az aktív szexnek – de nem tudja elképzelni, hogy lehet lemondani az élet egyik értelméről.

– Az öregedéstől való félelem mind a nőknél, mind a férfiaknál gátja lehet a szexuális életnek. Lötyög a kar, a comb, nem olyan feszes már a test. Főleg a nőknél gyakori, hogy a partner hozzáállása veszi el az önbizalmat – olykor pocakos, a külsejére igénytelen, naphosszat a tévé előtt ülő férj értékeli le a feleségét – világított rá dr. Beliczay Zsuzsa. A férfiaknál a fizikai gondokból is alakulhat ki kudarcélmény: egy-két sikertelen próbálkozás, és már nem mer kezdeményezni.

A doktornő hozzátette: nemcsak női, férfiklimax is létezik, bár nem olyan feltűnő. Ilyenkor fordul elő, hogy ˝a teremtés koronája˝ azzal magyarázza a kudarcot: már nem kívánom a nejemet, mert nem elég fitt. Lecseréli az ˝öregecskedő feleséget˝, kivetítve rá saját sikertelenségét – ám ne higgyük, hogy ez csak rájuk jellemző! A nők is megteszik olykor, mert a lanyhuló érdeklődés miatt arra gondolnak: már nem vagyok elég szép a kedvesemnek. A fiatal szeretővel bizonyítják, hogy ők is kívánatosak. Ám a nők szemérmesebbek, féltik a közösen megszerzett javakat, a gyerekeket. A társadalom is jobban elítéli őket.


Testi változások

A férfiaknál lassul a merevedés kialakulásának ideje, gyengébb lehet a merevedés – de nem annyira, hogy képtelen legyen a szexre. Mindkét nemnél nő az ingerlési idő, a nőknél klimax után egyre gyakrabban lép fel hüvelyszárazság, a hormonális változások miatt csökken a hüvely rugalmassága. A lelki kiegyensúlyozottság mellett éppen azokat a problémákat előzi meg a rendszeres szex, amelyek miatt esetleg gyengül a teljesítőképesség: a diabéteszt, a szív- és érrendszeri betegségeket.


Élvezetből nem szabad szexelni?

– Főleg vallásos falusi, tanyai embereknél nem megengedett, hogy a termékeny korszak lezárulta után, puszta élvezetből éljenek szexuális életet. Pedig a praxisomban, ismeretségi körömben azt tapasztalom, hogy a nők 30–40 százaléka a klimax után felszabadul: nem kell félnie a teherbe eséstől, és kirepültek a gyerekek – osztotta meg velünk a szexológus. Oka lehet a szexről való lemondásnak az is, ha addig sem volt élvezet a nemi élet. Szerencsére egyre több férfi tartja fontosnak, hogy kedvese is élvezze a szexet – gyakran ők hozzák el a feleséget a rendelésre.

Olvasóink írták

 • 4. fióka 2009. október 27. 15:21
  „Kisunoka a nagyinak:mami játszhatok a melleddel persze kicsim,de ne vidd messzire.”
 • 3. zhall 2009. október 27. 07:42
  „Feró...Feró!Tényleg pojáca lettél!”
 • 2. RickCartman 2009. október 26. 22:08
  „Feró,Feró...nem is te lennél.bakter:-)”
 • 1. Hitetlen 2009. október 26. 21:10
  „Ferókám igazad van. De egy laza pipára mindig jó vagy igaz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem viselt bugyit a nagyi, Benkő a lába közé nyúlt

Egy nagymamával csókolózik, és a lába közét simogatja Benkő Dániel, az RTL Klub műsorában. Tovább olvasom