Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Idősebbek is elkezdhetik

A nyelvtudás kulcskérdés a közös Európában. De az egyre zsugorodó világban is fontos, ki hogyan beszél. Ha beszél. Mert ahhoz tanulni kell.


A magyar fiatalok közül egyre többen tanulnak meg angolul, németül, az idősebbek pedig irigykedve figyelik őket. Pedig ahogy a TNT volt frontembere, Dobrády Ákos mondja, idősebbek is elkezdhetik...


Dobrády Ákos felnőtt fejjel vágott bele a nyelvtanulásba, és rögtön a mély vízbe ugrott: szinte teljesen kezdő volt, amikor beiratkozott egy londoni nyelviskola 3 hónapos intenzív nyelvtanfolyamára, amelyet – hihetetlen kitartásának köszönhetően – középfok körüli nyelvtudással zárt.

Az egykori TNT-énekes azt mondja, jelenlegi tudása még igen messze áll a tökéletestől, de a célja az, hogy folyékonyan, gondolkodás nélkül tudjon angolul társalogni.


– Immár öt éve foglalkozom az angoltanulással, 2005 januárjában iratkoztam be egy londoni nyelviskolába, ahol mindamellett, hogy három hónapig anyanyelvi környezetben voltam, remek tanárok segítették a csoportok munkáját. Szerencsém volt abban is, hogy rajtam kívül nem volt magyar hallgató az iskolában, így ha akartam volna, se tudtam magyarul beszélni – mondta el Dobrády Ákos, akinek idehaza szoros napirendje miatt esélye sem volt arra, hogy csoportos nyelvórán vegyen részt.

Az énekes azonban az első külföldi tanfolyam után úgy döntött, mindenképpen szeretné szinten tartani jelenlegi tudását, sőt, ha van rá esély, akkor fejlődni is akar. Mázlija volt, mert sikerült ehhez jó tanárt találnia.

– Sikerült egy olyan anyanyelvi tanárral megismerkednem, aki maximálisan alkalmazkodott hozzám, és észrevétlenül gyakorolta velem az angolt. Együtt jártunk szórakozni, konditerembe, vagy csak lógtunk együtt mindenfelé, és egész nap angolul beszélgettünk – avatott be nyelvtanulási titkaiba Ákos.

Az énekes kétszer járt Londonban, egyszer pedig az Egyesült Államokban. Minden alkalommal a nyelvtanulás vezérelte. Annyira eltökélt volt, hogy kinn tartózkodása alatt nem szállodákban lakott, hanem családoknál szállt meg. Így továbbfejlesztette nyelvtudását, és az iskolán kívül is tanult.

Ákosnak itthon kevés ideje marad a nyelv gyakorlására. Épp ezért ha van rá módja, akkor rengeteg angol nyelvű könyvet és újságot olvas, és a filmeket is eredeti nyelven nézi.

– Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a legmagabiztosabbnak a hallás utáni értésemet érzem. Persze az elején nem volt ilyen könnyű. Először magyar, majd angol felirattal néztem a filmeket és sorozatokat, majd fokozatosan álltam át arra, hogy felirat nélkül, eredetiben nézzek mindent – tette hozzá Ákos.

Az énekes azt ajánlja mindenkinek, hogy ha van rá módja, akkor menjen külföldre nyelvet tanulni. Szerinte már egy kéthetes tanfolyamon is látványos fejlődést lehet elérni, amiből később még sokat lehet profitálni.


Hétfőn lemezbemutató nagykoncertAz idei ünnepi készülődés Dobrády Ákos életében egy monumentális karácsonyi ajándék becsomagolásának jegyében telt. Ez a meglepetés nem más, mint a hétfő esti lemezbemutató nagykoncert, amely ismét lázba hozta az egész országot. Világszínvonalú hang- és fénytechnikával, valamint Emilia személyében egy igazi világsztárral várja rajongóit Ákos a SYMA-csarnokban. A számtalan meglepetést tartalmazó programban az új lemez dalai mellett természetesen a régi TNT-slágerek is helyet kapnak majd, amelyekben néhány szám erejéig Inti is közreműködik, valamint felcsendül az év duettdala, amit Ákos Emiliával rögzített.

Olvasóink írták

 • 4. maradando 2010. január 12. 00:59
  „1.elemér-
  Ez igy nem igaz! Szerintem ezt te is sejted. (Ahány nyelv, annyi ember!) Plusz ne feledkezzűnk meg,hogy kűlömböző nemzetek nyelve "szakmai-nyelvek". Francia=konyha,Német=műszaki,Olasz=zene,
  Latin=orvosi,Kina =legtöbb ember használja a világon.Angol=(bizony politika)XX.-ik század vivmányai .”
 • 3. lőddög 2009. december 30. 08:02
  „"Rájött hogy minden tudás alapja az angol."
  És te mégis magyar fórumon, magyarul szoktad itt az észt osztani. Vajon miért?!:)”
 • 2. fortuna54 2009. december 29. 17:23
  „Az itt hozzászóllló magyar fiataloknak ajánlanám,elöször magyarul tanuljanak meg illedelmessen beszélni.”
 • 1. elemér 2009. december 28. 23:31
  „Rájött hogy minden tudás alapja az angol.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stohl a korai kelés miatt feladja a Reggelit

Stohl András (42) nem kér több Reggelit! Tovább olvasom