Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Idegesítő munkahelyi szokások

Akik egy légtérben dolgoznak vagy egy szobán többen kell hogy osztozzanak, gyakran bosszankodnak kollégáik szokásain.

Akadnak olyanok, akiknek már mániájukká válik a másik idegesítő szokásait figyelni, mások viszont megpróbálnak nem törődni vele. A titok nyitja az alkalmazkodás lenne.

Zavaró csengőhang

Az idegesítő kollégákkal az alapvető baj az, hogy sokan közülük nem is veszik észre: amit tesznek, ahogyan teszik, az zavaró.

– Az egyik kolléganőnk rendszeresen az irodában felejti a telefonját, amikor elmegy ebédre. Másfél órán keresztül hallgatjuk a telefonja csengőhangját, egy buta slágert, ráadásul a legnagyobb hangerővel – panaszolta Zsuzsa. Első körben tűrtek, második körben a fiókba dugták a telefont – utóbbiból hatalmas veszekedés lett. Mivel a kollégájuk továbbra is az irodában hagyja a mobilját, Zsuzsáék nem tudnak mást tenni: tűrnek.

Hangos beszéd

Vannak, akik nem bírják a hangoskodást sem: ha tíz-tizenkét ember dolgozik egy helyen, telefonálnak, megbeszéléseket tartanak, az alapzaj óhatatlanul nagy. Az egyik megoldás lehet a zenehallgatás fülhallgatóval. A másik: megkérjük őket, hogy kicsit halkabban beszélgessenek.


Ápolatlan és kellemetlen szagú

Az egészségügyben dolgozó Ági mesélte: egyik új munkatársa állandóan kellemetlen szagot árasztott. Próbáltak viccesen célozgatni rá, hogy minden nő táskájában legalább egy dezodornak kell lennie, sőt, ebéd közben azt is megbeszélték a kolléganő füle hallatára, hogy nyáron nem árt reggel is zuhanyozni, és hogy ezt a professzor úr is mindig elmondja az újoncoknak. A szavak célba találtak: a következő reggelen a fiatal nő frissen, üdén jelent meg – azóta is így jár munkába.

Önismeret kell!

Fodor Sándor pszichológus azt mondja: az idegesítő kollégák és szokásaik elviselése kemény dió.

– Az egyik legfontosabb dolog az lenne, hogy rendelkezzünk egyfajta önismerettel. Tudnunk kell, miért zavar, hogy a kollégánk nevetgél, telefonál, rádiót hallgat. Ez után tudunk csak tenni azért, hogy el tudjuk viselni ezeket a kellemetlenségeket – mutat rá a pszichológus.

Keresd a jót!

Az egyik lehetőség: ha nagyon úgy érezzük, hogy utáljuk a kollégánkat, nem tudunk együtt létezni vele – mivel elmenekülni nem tudunk egy munkahelyről –, engedjük el a fülünk mellett az irritáló dolgokat, mentesítsük magunkat az élménytől. Egyes emberek erre képesek, mások kevésbé.

– Utóbbiaknak azt mondjuk: mi magunk gyártjuk azt a kitörölhetetlen bélyeget, hogy a mi kollégánk utálatos, nem szerethető, idegesítő. Éppen ezért mindennap keressünk benne valami jót, mert még ha meglepő is, mindenkiben van valami jó. Írjuk le egy papírra a kollégánk jó tulajdonságait, azt, hogy segítőkész, ha el vagyok havazva, átvállal dolgokat, hogy jó a humora. Így a fejünkben át tudjuk formálni róla a gondolatainkat és megváltozik a hozzáállásunk.


Nyílt kommunikáció

Fodor Sándor szerint ha erre nem vagyunk képesek, akkor alkalmazzuk a nyílt kommunikáció módszerét, de semmiképpen ne lépjünk fel támadóan! Csak a saját érzéseinket hangsúlyozzuk. Azt fogalmazzuk meg, amit megélünk, mondjuk el, mennyire rosszul érezzük magunkat, amikor ő hangosan, ordítva telefonál fél órán át, milyen szomorúak leszünk attól, amikor egy harmadik kollégánkat szid idegeneknek mások füle hallatára. Kérdezzük meg azt is: vajon ezen tudnánk közösen változtatni? 


Panaszoljuk a főnökünknél?

Ha pedig már semmilyen úton-módon nem rendezhető a munkahelyi konfliktus, már csak egy lehetőség marad: ha megoldható, kérjük magunkat másik szobába, és próbáljuk élvezni az új helyzetet. De ha ott is hamarosan idegesítővé válnak a kollégák, akkor komolyan gondolkodjunk el magunkról.

Olvasóink írták

 • 8. érzőember 2010. július 12. 16:34
  „Mit lehet kezdeni azzal a kolléganővel, aki mindenkinél okosabbnak, szebbnek, ügyesebbnek, stb. érzi magát. Na és úgy elő tudja magát persze adni, hogy még saját maga is elhiszi azt is amit kitalált. Mellette alapvető dolgokhoz nem ért a szakmájában, most mindegy hogy melyik szakma, amit mond azt el kell osztani legalább 5-el akkor sem biztos, hogy igaz. Szóval egy téboly, ja és szóhoz nem lehet tőle jutni.”
 • 7. accelerator 2010. július 10. 21:10
  „Bemenni az irodába. Ereszteni pár galambot, majd kimenni becsukva magunk után az ajtót... na mondjuk ez idegesítő... :)”
 • 6. Roly 2010. július 10. 09:05
  „Kedves cikkíró! " mert még ha meglepő is, mindenkiben van valami jó" Erre annyit tudnék mondani, hogy van egy kollégám, aki családos ember, és mi segítettünk neki abban hogy most ott dolgozhat ahol mi is dolgozunk.
  Mikor nem volt munkája, akkor szó szerint nyalt, hogy segítsünk neki. Megtettük, mert amúgy rendes embernek ismertük csóri csávót! Most hogy van munkahelye (nekünk köszönhetően) akkora paraszt lett csóri gyerek, hogy még a levest is villával eszi!!!
  " mert még ha meglepő is " de benne nincs semmi jó !!! Nem lehet róla semmi jó dolgot mondani. Akármilyen hihetetlen is.
  Szóval én úgy vagyok ezzel a dologgal, ha valami idegesít, odamegyek és megmondom az illetőnek. Miért bennem gyűljön a düh, az ő idegesítő szokása miatt?! Változtasson magán...”
 • 5. Zotya13 2010. július 05. 23:29
  „Mindenki foglalkozzon magával! Van mit! Irigyek az emberek, ott tesznek keresztbe egymásnak ahol csak tudnak.”
 • 4. máris 2010. július 02. 09:26
  „MOSOLYOGVA, KEDVESEN, TÜRELMESEN ADD ELŐ MAGAD! AKKOR IS HA MAJD SZÉT ROBBANSZ! FIGYELD MEG, HOGY ÚGY MEGLEPŐDIK EZEN, --NEM EHHEZ VAN SZOKVA--- TALÁN LE IS SZOKIK ARRÓL, HOGY MÁSOKAT BOSSZANTSON!!!!”
 • 3. VJR 2010. július 01. 14:58
  „Egyik kollegám tabakot tol a felső ajka alá,és azt szopogatja,ennek következtében 2percenként barna lét köpköd!Nagyon gusztusos,de el kell viselnem! :S De biztos csak velem van a hiba! ;) :D”
 • 2. miracle 2010. július 01. 13:34
  „továbbá: légkondi miatti nyafogás (hideg van), holott van hozzá távirányító.”
 • 1. Mankapunka 2010. július 01. 13:19
  „Ezért mentem el sofőrnek,ott nem kell a másikat hosszú távon elviselni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A változtatáshoz nem kell akaraterő

Ha változtatni akarunk, nem szükséges kőkemény akaraterő hozzá,csak vágyni kell arra, hogy akarjunk… Tovább olvasom