Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

I. Nemzeti Snapszerbajnokság - vasi selejzető

A snapszerbajnokság Vas megyei selejzetőjét március 16-án rendezik a szombathelyi Savaria Arénában.
Információ

Táncsics Péter – a Magyar Snapszer Szövetség elnöke +36 20 466 8568

Pusker Péter – a Bajnokság rendezvényeinek szervezője +36 30 603 0909

www.snapszer.hu

www.facebook.com/snapszerszovetseg
E-mail: info@snapszer.hu
Magyar Snapszer Szövetség

Vidám asztaltársaságból komoly célokat megfogalmazó, országos szervezetté nőtt a Magyar Snapszer Szövetség. Talán az alapítók sem emlékeznek biztosan, hogyan is indult az egész: a gyakori viták a
szabályokról, egy nagy verseny szervezésének az ötlete, vagy a nyugati határvégeken a mindennapos torzsalkodás a sógorokkal a „magyar kártya" eredetét illetően, mind arra késztették a Szövetség alapító tagjait, hogy megteremtsék az egyik legnépszerűbb kártyajáték szervezett keretek közötti művelésének lehetőségét.

Játékszabályok
„Ahány ház, annyi szokás", mondja a régi, bölcs mondás. És valóban, talán a snapszer az egyik legjobb példa erre, hisz sokféle verzióban, különböző szabályok alapján játsszák hazánk szinte valamennyi sarkában. Éppen ezért bejártuk az ország tájait, megismertük a különböző stílusokat, szokásokat és megalkottuk az egységes versenyszabályzatot, a kártyaasztalnál használt viselkedési kódexet, amit ma már egyre többen magukénak vallanak.

Honnan ered a kártyajáték?
A kártyajáték eredete Kínába vezet vissza, egykor uralkodók hóbortja volt, ma a legnépszerűbb társasjáték. A kártyafestés eleinte önálló művészeti ág volt, királyokat, földesurakat ábrázoltak az első kártyafestmények, ma strandok, kollégiumok, sportklubok, kocsmák elengedhetetlen szórakozási kelléke, közülük is a legnépszerűbb talán a snapszer.Magyar játék-e a snapszer, magyar-e a magyar kártya?
Büszkén jelentjük, igen! Könyvtárak rejtekén, levéltárak sötét, poros pincéinek eldugott sarkaiban megtaláltuk a megdönthetetlen bizonyítékokat. Bár eleinte Spanyolországban, Németországban és Franciaországban jelent meg a magyar kártya őse, 1973-ban megtalálták a széria ős-darabját egy angol magángyűjtőnél, ami magán viselte a feltaláló és készítő Schneider József, egy pesti kártyafestő mester nevét.
Schneider egy svájci dráma, az 1827-ben Kolozsvárott bemutatott Tell Vilmos szereplőit festette a kártya lapjaira, mivel ha magyar történelmi személyiségeket, szabadságharcosokat festett volna, az akkori erős cenzúra soha nem engedte volna elterjedni a kártyákat. Schiller drámája a 19. század elején a Habsburg-ellenesség jelképévé vált, tehát az osztrákok ellen forrongó Magyarországon nagyon népszerűek, az uralkodó ellen való lázadás jelképei voltak ezek a hősök.

Tell Vilmos vagy Mátyás Király?
A mai magyar kártyán Schiller darabjának svájci alakjai szerepelnek, de a Snapszer Szövetség még ebben az évben grafkai pályázatot hirdet a kártyalapok alakjainak újrarajzolására! Lássuk meg, kiket
látnánk valójában szívesen ezeken a lapokon, kik a nemzet legnagyobb hősei!

Hungarikum!
A snapszer, mint kártyajáték a közösségi élet egyik leggyakoribb szereplője, a magyar kultúra része. Hazánkban mindenki magyar eredetűnek vallja a magyar kártyát és mi is büszkék vagyunk rá! De mi lenne ha a magyar kártyát tényleg az elismert hungarikumok között tartanák hivatalosan is számon? Megígérjük, utánajárunk!

Játszani jó! A játék az egyik legalapvetőbb élményünk, pótolhatatlan örömforrásunk. Szeretnénk minél több közösség részére biztosítani ennek lehetőségét, ezért a Magyar Snapszer Szövetség 1000 ajándék kártyacsomagot ajánl fel kollégiumok, kórházak, hajléktalanszállók, nyugdíjas klubok és otthonok részére.

I. NEMZETI SNAPSZER BAJNOKSÁG
Szerencse, vagy tudás, stratégia, vagy taktika? Játék, vagy sport?
Sokszor, sokan elgondolkodtak már ezen. Szerintünk egy stratégiai játék, ahol a legügyesebbek és a legszerencsésebbek nyernek. Hogy kik azok?
Hamarosan ez is kiderül, hisz március 16-an elrajtol az 1. Nemzeti Snapszer Bajnokság, valamennyi megyeszékhelyen és számos más helyszínen: egyetemi klubokban, strandokon, fesztiválokon, Burgenlandban, Erdélyben és a Felvidéken várjuk a snapszer leendő bajnokait. A helyszínek száma napról napra bővül! A selejtező versenyek nyerteseinek részvételével 2012. október 20-án, Budapesten, a Petőf Csarnokban kerül megrendezésre az országos döntő, a NEMZET SNAPSZER BAJNOKA büszke címért és a több millió forint összértékű fődíjért.

Ki lehet egy verseny házigazdája?
32 selejtezőt bonyolít a Snapszer Szövetség és emellett pályázatot hirdet 32 versenyhelyszín részére selejtező versenyek megrendezésere. Várjuk klubok, sörözők, kávézók, sportegyesületek jelentkezését, akik vállaljak, hogy legalább 32 fő versenyző részvételével versenyt hirdetnek.
Versenybírót és kártyát a Szövetség biztosít.

Hogyan tovább?
A Magyar Snapszer Szövetség biztos benne, hogy az I. Nemzeti Snapszer Bajnokságot még további versenyek, rendezvények követik, hamarosan nekilátunk a Magyar Kártya Nap rendezvénysorozat megszervezésének, a Kártyás Bál is bővíteni fogja a jövőben a báli szezon széles választékát, és reméljük, hamarosan más országok játékos kedvű versenyzőivel is összemérhetik tudásukat a legjobb magyar snapszerosok. Addig is kártyázzatok, snapszerozzatok sokat, mert játszani jó!
az első helyszín

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínában mintegy 10 millió homoszexuális férfi nővel él

A szégyenérzet, a tradíció és a családi nyomás a leggyakoribb okai annak, hogy a homoszexuális kínai… Tovább olvasom