Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Huszonkét alkotás a Magyar Filmplakát Kiállításon

Megnyílt a 42. Magyar Filmszemle kísérőrendezvénye, a VIII. Magyar Filmplakát Kiállítás és Verseny; a Corvin Budapest Filmpalota galériáján szerdától 2010 valamennyi magyar tervezésű filmplakátja, összesen huszonkét alkotás tekinthető meg.
Egykoron a városi látványosságok sorában kiemelt szerep jutott a filmplakátoknak, mára azonban a film, a városi tér, a politikai berendezkedés, akárcsak a reklám fogalma és jelentése alapvetően megváltozott - mondta el a kiállítást megnyitó György Péter.

Az esztéta szerint a plakátok elvesztették eredeti szerepüket, és mostanra újakat vettek fel, ezzel párhuzamosan a filmrendezőkből plakáttervezők is lettek, míg a grafikusok elbizonytalanodtak: munkáiknak mi a feladata, hol lesznek láthatók és kik nézik azokat?

A Kolorádó Kid című 1956-os film plakátja (Dömsödi Zsolt munkája) például a film által idézett korszak grafikai világát használja, míg a Szélcsend Sas Olivér által készített plakátján három meztelen színésznő látható, a kép mégis szembemegy a ma "címlapkultúrájával" - elemezte a kiállítás anyagát a szakember.

György Péter kitért arra, hogy felbukkannak olyan megoldások - a Szinglik éjszakája például -, amelyek úgy tesznek, mintha amerikai filmeket hirdetnének, más művek - mint a Nibelung-lakópark plakátja - azonban egyszerűen kilépnek a kontextus nélküliség problémájából.

A kiállítás ötletgazdája és rendezője, Hutlassa Tamás az MTI-nek azt mondta, a munkák egy részénél továbbra is megfigyelhető az amerikai filmplakátok művészi mondanivalót nélkülöző divatja, részben azért, mert a gyártók sokszor kénytelenek a forgalmazás ezen aspektusain spórolni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár a bemutatott alkotások versenyeznek is egymással, a legfontosabb cél mégis egy helyen összegyűjteni és a közönség elé tárni az elmúlt év magyar tervezésű filmplakátjait.

A hagyományos verseny sem marad el: a Lelkes László, Zsótér László és Molnár Gyula tervezőgrafikus művészek által alkotott zsűri, illetve a közönség egyaránt kiválasztja majd kedvenc 2010-es filmplakátját. A huszonkét munka május 11-ig a Corvin mozi galériájának bal oldalán, valamint a www.filmplakat.hu honlapon tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét veszteség az első negyedévben a Lufthansáná

A tavalyi rekordév után ismét vesztesége keletkezett a Lufthansának az idei első negyedévben… Tovább olvasom