Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Huszonhét éve együtt kulisszák előtt és mögött

Tavaly nyáron nevezték ki a kecskeméti Katona József Színház igazgatójának a televízióból is ismert Cseke Péter színművészt.


Huszonhét éve él boldog házasságban Sára Bernadette színésznővel. Nem- csak gondolkodásmódban, külsőre is hasonlítanak.

Egy vizsgadarabban ismerkedett meg egykor Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója és Sára Bernadette színművész: sorsszerűen szerelmespárt játszottak. Előadói estekkel járják az országot – hét közös CD-jük készült az estek anyagaiból –, látható, érezhető összhangban adják elő Ady, Márai költeményeit.

Arcvonások, haj- és szemszín... bizonyára mondták már, mennyire hasonlítanak, vetettük fel a színész házaspárnak. Az ízlésük, a gondolkodásuk is ennyire hasonló?

– Persze, ez így természetes. Mindig csak hallunk a magyar mondásról, hogy meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Ám amikor megláttam, rögtön tudtam, hogy ezzel a lánnyal tudnék élni – idézte fel az első találkozást a színigazgató. Felesége elárulta: amikor Cseke Péter udvarolt neki, többen hitték családtagnak. ˝Detti, vár az öcséd!˝ – jelezték.

Cseke Péter és Sára Bernadette külsőre is hasonlítanak
Cseke Péter és Sára Bernadette külsőre is hasonlítanak

Több mint negyedszázados házasság után feltettük a kérdést: előny-e vagy hátrány, hogy ugyanaz a hivatásuk? – Nehezen tudnám megosztani az életemet, a gondolataimat egy nem színházi emberrel, aki nem tudja, mi zajlik egy színházban, milyen testi-lelki erőfeszítést kíván meg ez a munka. Ezt csak egy hasonló foglalkozást űző ember értheti meg, és Péterben megtaláltam azt a társat, akivel minden gondomat meg tudom beszélni – felelte a színésznő.

Hozzátette: nincs köztük szakmai féltékenység, amit nem is tud elképzelni férfi és nő között. A közös előadói estek mellett játszik is a férje által igazgatott színházban: az Eszter hagyatéka című Márai-kisregény feldolgozásában. A kecskeméti színpad nem újdonság számára: öt évet játszott itt a színművészeti befejezése után. Cseke Péter pedig az első pillanattól kezdve otthonosan érezte magát a Katona József Színházban.

– Nagyváradon születtem, a szüleim ott voltak vezető színészek. A nagyváradi és a kecskeméti színházat ugyanaz a neves bécsi Helmer–Fellner építészpáros tervezte. Amikor beléptem, mindent ugyanott találtam, mint gyermekkoromban. Úgy éreztem, hazaérkeztem – emlékezett az első pillanatokra a színigazgató, aki szilveszterkor debütál első kecskeméti főszerepében, Michael Cooney Nem ér a nevem című darabjában.

– Színházban nőttem fel, a színházat mindig is egészében láttam, és tudtam, hogy egyszer igazgató leszek. Színészként végeztem, sokat rendeztem és rendezek ma is. Boldog vagyok, hogy egy ilyen gyönyörű város ékszerdoboznak nevezhető színházának lehetek az igazgatója – foglalta össze, amikor színigazgatói tapasztalatairól faggattuk.
Az igazgatói teendők mellett három darabban játszik a Madách Színházban és a Karinthy Színházban is szerepel. Van ideje focizni? – érdeklődtünk, hiszen köztudottan szeret futballozni.

– Amikor tehetem, elmegyek a színészválogatott edzéseire, mérkőzéseire, de az utóbbi időben ritkán tehetem, mert sokat vagyok Kecskeméten. A múlt héten próbáltam a Madáchban, utána játszottunk a színészválogatottal.


A lányok nem akartak színésznek menni 

Cseke Péter és Sára Bernadette gyermekei nem követték a ˝családi tradíciót˝. Idősebbik lányuk nagyon szeret utazni, stewardess. Tavaly ment férjhez, és régóta készül a családanyai szerepre. Húga a közgazdaság-tudományi egyetemen tanul, és remekül fotózik. Könnyen tanul, nyitott, sok minden érdekli a világból.


Egy kor lenyomata: a Szomszédok

Az MTV jelenleg is ismétli a Szomszédok című magyar teleregényt, amelyen generációk nőttek fel: a sorozatban Cseke Péter tanárt játszott, majd Nemcsák Károly partnerét a nyomdában. Nem nosztalgiázik az ismétléseken: úgy véli, a sorozat egy kor lenyomata, és egyébként is ritkán néz tévét, inkább olvas. – Nagyon jó közösség volt, remek kollégákkal játszhattam együtt. Horváth Ádám igazi ˝tyúkapóként˝ fogta össze a társaságot – mondta a sorozatról. A színművész korábban sok tévéjátékot készített, ismerhetjük a Négy évszak, a Gyalogbéka, a Hetes csatorna vagy a Kacagóra című sorozatból is – felesége is szerepelt tévéjátékokban, és ő játszotta Gizellát az 1984-es István, a királyban. Cseke Péter úgy véli, az igazi népszerűséget mindig a televízió adja a színésznek, de a mostani színészek kiszolgáltatottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki a legszexibb pasi?

A "legszexibb élő férfinak" választotta Johnny Deppet az amerikai People magazin.

Tovább olvasom