Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Húsz éve végeznek tüdőtranszplantációt Bécsben

Húsz éve végeznek tüdőtranszplantációt az osztrák fővárosban, a program keretében nyolcvan magyar beteg is kapott már új tüdőt.
A Walter Klepetko vezette bécsi orvoscsoport számos európai országgal, így Magyarországgal is kapcsolatban áll, ennek köszönhetően tizenöt éve magyar betegeken is végeznek szervátültetést. 2009 novemberéig összesen nyolcvan magyar pácienst kezeltek - közölte az MTI-vel az osztrák-magyar együttműködésben közreműködő bécsi Magyar Diákok Egyesülete.

A szervezet önkéntesei évek óta segítenek a magyar betegeknek és hozzátartozóiknak, többek között a nyelvi akadályok áthidalásában, szálláskeresésben. A bécsi Orvostudományi Egyetem klinikáján 2008-ban száz tüdőtranszplantációt végeztek, s tavaly sor került az ezredik operációra is.

Láng György a transzplantációs orvosi csapat magyar főorvosa az évforduló alkalmából rendezett pénteki szakmai napon elmondta: a húsz év olyan fejlődést is hozott, amelynek köszönhetően ma már minden felajánlott szervet fel tudnak használni. Gyerekek esetében az élődonoros átültetésre is lehetőség van, de egy felajánlott szerv akár két-három embernek is adhat új esélyt az életre - áll az egyesület tájékoztatójában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa óvatosságra intette az úton lévő hívőket

Óvatosságra és mások testi épségének a megóvására intette az úton lévő hívőket XVI. Benedek pápa a… Tovább olvasom