Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Húsvéti sonkavásár - Megtévesztő jelölések? Mire ügyeljünk?

Nincs olyan szakember, aki belelát a sonkába, és pusztán a külseje alapján bizonyossággal megmondja, hogy az milyen belül.
Ezért a sonka kiválasztásnál a fogyasztó számára a legfőbb támpontot az árucímke jelenti, amely nemcsak a termék tulajdonságairól, hanem a felhasználás módjáról is eligazítást kell, hogy adjon.

Ha a címke hiányzik, inkább mondjunk le a vásárlásról – tanácsolja a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség. Bár a gyorspácolt sonkák címkéjén olykor ijesztően hosszú felsorolást találunk a különböző adalékanyagokról, ízfokozókról és állományjavítókról, ezekből kizárólag engedélyezett mennyiséget tartalmazhatnak a termékek.

A szemüvegünket semmiképp ne felejtsük otthon, mert bizony a hasznos információk sokszor nehezen olvashatók, a kis betűméretek miatt. A bőséges kínálatban ugyancsak eligazodást ad a termék ára, a kiváló minőségű, prémium sonkák, hagyományosan készült parasztsonkák nem kímélik a pénztárcánkat, jóval drágábbak gyorspácolt társaiknál.A Magyar Élelmiszerkönyv a sonka termékcsoportot három alcsoportra osztja, amelyek közül az elsőbe és a másodikba – a nyers, illetve a hőkezelt sonkák közé – tartozik a húsvétkor fogyasztott sonkák többsége.
Ezeken kívül egyedi termékleírással még a parasztsonka rendelkezik. Ez bőrrel és szalonnával fedett, megfelelően formázott sertéscomb vagy lapocka, amelyet sózással, pácolással és füstöléssel tartósítanak, és egészben vagy darabban forgalmaznak.

A sonkák címkéjének utalnia kell az állatra (kivéve a sertést), és utalnia lehet a testtájra (például comb vagy lapocka) is. Ezen kívül a vásárlókat a választásban segítő címkének tartalmaznia kell az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), fel kell tüntetni a hőkezelés módját (nyers vagy főtt), a pácolás és a füstölés módját, - amennyiben ezek hiánya alkalmas a fogyasztók megtévesztésére -, valamint nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, illetve sütve fogyasztható.A hatóságok húsvét táján külön figyelik a szezonális termékeket. Gyakori szabálytalanság a többi között a húskészítmények nem megfelelő tárolás miatti romlása, valamint hogy a termékek jelöletlenül, vagy hibás, illetve hiányos jelöléssel kerülnek forgalomba. A laboratóriumi vizsgálatok időnként túl magas konyhasó-tartalmat mutatnak ki. Az Élelmiszerkönyv előírja, hogy a nyers sonkák és a parasztsonkák nátrium-klorid-tartalma nem lehet több mint 7 százalék, főtt sonkáknál pedig 4,5 százalék a határérték. Hatósági eljárásra adhat okot az a megtévesztő gyakorlat, ha olyan sonkát illetnek "békebeli", "paraszt" vagy ehhez hasonló jelzőkkel, melyek a hagyományos gyártási eljárást mellőzve, például gyorspácolással készülnek.

Húsvétig tart a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közös, kiemelt élelmiszer-ellenőrző akciója. 15 ezer forinttól 2 milliárd forintig terjedő bírsággal sújtható az a vállalkozó vagy cég ahol szabálytalanságot találnak, ettől függetlenül, nem a szankcionálás a célja a vizsgálatoknak.

Olvasóink írták

 • 5. pancser 2011. április 13. 17:29
  „Már megint rágják a gumicsontot. Ki nem tesz a sonkaproblémákra! Különben mondjatok egy magyar sonkamárkát! Nem tudtok mert nincsen. A magyar parasztsonka egy nulla, zsíros és nehéz. Az olcsó sonkák miért nem jók húsvétra? Többre nem nagyon telik. Persze lehet venni kifogástalan pármai sonkát, prágai sonkát, pármai sonkát, serránó sonkát, fekete-erdei sonkát stb. Ebből is lehet látni sok egyéb mellett, ha vacak élelmiszert keresünk könnyen találunk itthonit. A magyar kaja, a magyar fogyasztási szokások avíttak és rosszak, nem véletlenül népbetegség a szívinfarktus! A német boltokban messze magasabb értékű élelmiszereket találni, de erről könnyen meggyőződhetünk Burgenlandban is. Mi balkániak még tanulhatunk bőven.”
 • 4. Egyállampolgár 2011. április 12. 20:34
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/Locsolkod%C3%A1s :)”
 • 3. buggyant 2011. április 12. 18:45
  „én már úgy unom, hogy nap mint nap át akarnak verni minket a kajákkal. Minden szart eladnak már.”
 • 2. fióka 2011. április 12. 10:29
  „arra ügyeljünk ,hogy ha jót akarunk enni csak is a gazdától vegyünk”
 • 1. öröksoproni 2011. április 12. 10:18
  „Én évek óta inkább kevesebbet veszek igazi sonkából drágán, mint olcsón valamit, ami 1-2 nap alatt lett "sonka".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki fizet az első randin?

A brit nők több mint fele fizeti fogyasztásának rá eső részét az első találkozón annak ellenére,… Tovább olvasom