Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Hurrá, itt a hó! Síelni megyünk

Hazánkból idén is nagyon sokan keltek útra, hogy kedvenc téli szórakozásuknak, amely egyben sport is, hódoljanak.

A síelés reneszánsza egyértelműen a rendszerváltás után kezdődött el. Ekkor nyíltak ki az iskolai csoportok, a magánutazók előtt először Szlovákia, majd Ausztria síterepei is. Később a magyarok ˝meghódították˝ Olaszországot és Franciaországot is.

A síelés sportszerű története nem túl régi. Alig több mint százéves az igazán tervszerűen végzett lesiklások kronológiája, bár az első síléc korát 2000–5000 évesre becsülik. (A mocsarakban talált leletek korát az ún. pollenanalízis segítségével 2000–4000 évesre teszik.) Ráadásul a finn ˝suksi˝ szó, amely sít jelent, nagyjából 4500–5000 éves, a modern síelés 1843-ban kezdődik, amikor is megrendezik az első síversenyt Norvégiában. No de kanyarodjunk vissza Magyarországra. Pontosabban a síelhető magyar terepekre. Csütörtökön szépen hullott a hó az országban, ha ez egy kicsit megereszkedik, kiváló terepet biztosíthat. A régióban Eplény az a hely, ahol érdemes ilyenkor nekibuzdulni. De sokan közelibbnek érzik a jól ismert osztrák Semeringet és környékét, amely jó egyórányi autózással elérhető és kiválóan alkalmas egynapos síelésre is. Főleg, ha hozzátesszük, hogy egyre több pályát tesznek alkalmassá az éjszakai síelésre is. Különleges élmény. De figyelem, külön jegy is kell rá!


A síelésről sokan úgy tartják, drága sport. Némi igazság van ebben, ám ha valaki kipróbálta, megszerette, szívesen áldoz rá általában. De nézzük csak végig, mennyire drága. Egy átlagos síöltözetet (nadrág, dzseki és cipő) újonnan lehet már vásárolni valamelyik diszkontáruházban úgy huszonötezer forintért. Ezek a ruhák szinte egy emberöltőt kiszolgálnak.

De sokan vesznek síruhát pár ezer forintért turkálókban. Kiváló, csaknem divatos termékek kaphatóak így. Sílécet, cipőt kölcsönözni is lehet. Régiónk összes nagyvárosában vannak kölcsönzők, ahol pár ezer forintért hozzájuthatunk egy viszonylag modernebb carving léchez kötéssel és ugyanennyiért cipőt is kaphatunk pár napra.

Ha egy társaság autóba ül és úgy mennek el az általában száz kilométernyire már található síterepekre, a benzinköltség sem nagy. Ha pedig azon tanakodnak, hogy miként szállítsák el a kölcsönzött léceket, ne tegyék. A legtöbb síterepen léckölcsönzőből bőségesen sokat találnak. Ausztria például egyenesen elkényezteti a vendégeket ezen a területen is.


Siklani akarok

1. Beszélj olyannal, aki már síelt!
2. Azonnal nyomás az internet. Ajánlott a sielok.hu.
3. Felszerelésed legfontosabb darabja a cipő. Vásárlásnál, bérlésnél erre figyelj, megkeserítheti és csodássá is teheti a síelést.
4. Tudásodhoz és testméretedhez passzoló lécet válassz!
5. A bátorságot adó alkohollal csak óvatosan a pályákon, évente sokan végzik törött végtagokkal a síelésüket.
6. A pályán ha lehet, társasággal csússzál, tudjatok egymásról.
7. Nincs korhatár. Ezt a sportot bárki bármikor elkezdheti. Bár igaz, a gyerekeknek könnyebb, ők alacsonyabbról esnek a fenekükre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elapadtak a spermabankok: importra szorulnak a nők

Vannak, akik az internetről szereznek be "csináld magad!" megtermékenyítő-készletet. Tovább olvasom