Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Hulladékhúst sóztak rá a gyorséttermekre

Lejárt szavatosságú, elégtelen higiéniás körülmények közt tartott, hulladékból újrabedolgozott húst adott el az egyik sanghaji beszállítója a KFC és a McDonald's gyorsétteremláncoknak Kínában - derül ki a helyi híradásokból.
Az esetet a sanghaji Dragon TV riportja robbantotta ki,  melyben a filmesek azt állították: a McDonald's-nak és a KFC-t  birtokló Yum Brands-nek beszállító Sanghaj Husi Élelmiszeripari  vállalat hamisítja termékeire nyomott címkéit, s lejárt szavatosságú  húst ad el frissként feltüntetve. A kétéves nyomozás eredményeként  készült beszámoló szerint emellett a Husi gyáraiban nem tartották be  a higiéniás szabályokat, egy rejtett kamerás felvétel például  földről felszedett hús bedolgozását örökítette meg. Bevett gyakorlat volt az eldobott maradék termékek - így például a rendkívül népszerű  Chicken McNuggets - újrafeldolgozása, melyről felvétel is készült.    

A szabályellenes tevékenységekről a vállalat menedzsmentje a  hatóságok kezébe került e-mailek szerint biztosan tudott, a Yum  Brands és a McDonald's előtt ugyanakkor titkolták a gyakorlatot. Ha  a cégek megtudnák az igazságot, biztosan felbontanák a szerződésüket  - fogalmaz a Dragon TV videóján az egyik dolgozó.   
 
A riportot követően a városi élelmiszer- és gyógyszeripari  hatóság a helyszínre vonult, mintát gyűjtött és bezáratta a céget. A  két érintett gyorsétteremlánc azonnali hatállyal felfüggesztette  együttműködését a sanghaji beszállítóval, a fogyasztóktól pedig  mikroblogfiókjaikon kértek bocsánatot. Az esetet a vállalatok saját  hatáskörükben is vizsgálni fogják - fogalmaztak közleményükben.    

A két cégnek nem ez az első élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos  botránya az országban. Másfél évvel ezelőtt szintén egy sanghaji  beszállítójukat érintő esetben a hatóságok arra mutattak rá: a  láncokat csirkehússal ellátó helyi cégek olyan farmerektől  vásároltak húst, akik hormonkeverékkel dúsították és tucatnyi  antibiotikummal tömték az egészségtelen körülmények között tartott,  éjjel-nappal etetett csirkéket. A Yum Brands-ről az is kiderült:  éveken át tudott a szabályellenes gyakorlatról, mely ellen nem tett  semmit. A cégek jelentős mértékben megszenvedték a botrányokat és a  tavaly Kínában kezdődött H7N9-es madárinfluenzát, melyek  következtében több mint 10 százalékkal esett vissza profitjuk. A Yum  Brands csupán az idei év második negyedévében tudta jelentős  mértékben növelni eladásait, ám a mostani botrányt követően az  iparági szakértők újabb visszaesést valószínűsítenek.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbalesetben meghalt a neves spanyol színész

Autóbalesetben 61 évesen életét vesztette Álex Angulo, Spanyolország egyik legismertebb epizódszínésze. Tovább olvasom