Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Hull a csillag - Lyridák: meteorraj az áprilisi égen

Óránként átlagosan csupán 18 "hullócsillag" érkezik, időnként azonban számuk a 90-et is meghaladhatja.


"Menetrendszerűen" megérkezik az áprilisi meteorraj, a legrégebben ismert Lyridák, amelynek maximuma április 22-én hajnalban lesz megfigyelhető. Mint a Magyar Csillagászati Egyesület (http://www.mcse.hu) olvasható, 2600 éves feljegyzéseik is vannak a meteorrajról, amelyet erősen váltakozó aktivitása miatt azonban "hivatalosan" csak 1835-ben fedezett fel Dominique Arago, francia csillagász. Szervezett megfigyelési kampányok során erősítették meg létezését, majd ezt követően találták meg korábbi kitöréseit a régi feljegyzésekben. Később az 1861-ben napközelben járt C/1861 G1 (Thatcher)-üstököst azonosították a meteorraj forrásaként. Mivel az üstökös keringési ideje 415 év, s pályája csak lassan változik, ezért lehet régóta észlelni a belőle származó meteorokat.

Óránként átlagosan csupán 18 "hullócsillag" érkezik, időnként azonban számuk a 90-et is meghaladhatja. Az ilyen látványos kitörések a Lyridák-meteorraj esetében azonban igen ritkák, az utolsót 1982-ben regisztrálták. A hónap nagy eseménye a Merkúr kedvező esti láthatósága lesz. A Naprendszerünk legbelső és legkisebb bolygójának már a megpillantása is komoly eredménynek számít, hiszen 28 foknál soha nem távolodik el jobban központi csillagunktól. Egy-egy láthatóság alatt csak rövid időszak áll rendelkezésre az érdemi megfigyelésre, ráadásul ez alatt is jelentősen változik a Merkúr látszó mérete és fázisa. Április első felében az esti égen figyelhető meg. Az év folyamán ez lesz a bolygó legkedvezőbb esti láthatósága. A bolygó megfigyelését április első felében megkönnyíti, hogy szokatlanul közel kerül a Vénuszhoz, az égbolt legfényesebb csillagához.

Április első felében a Merkúr este látható a nyugati ég alján, a hónap közepétől gyors halványodásnak indul, 20-át követően láthatósága is gyorsan romlik. Az MCSE honlapja szerint áprilisban három "kistávcsöves" üstökös is látható lesz égboltunkon. Az akár 5-10 cm-es távcsővel is megfigyelhető üstökösök közül a legnagyobb várakozással a Robert H. McNaught ausztrál csillagász által 2009-ben felfedezett C/2009 K5 (McNaught) üstökös látogatása elé tekintenek a csillagászok. A másik az 1978-ban felfedezett 81P/Wild 2-üstökös, amely április 5-én kerül Földközelségbe: 2042-ig ez lesz a legjobb láthatósága. Kis Föld-távolsága ellenére az év első hat hónapjában ugyanabban a csillagképben, a Virgóban kell keresni.

A harmadik, a 10P/Tempel 2-üstökös maximális fényességét júliusban éri el. Korábbi visszatérései alkalmával az észlelők szinte mindig azt tapasztalták, hogy az üstökös a Nap-közelség előtti hónapokban az átlagosnál sokkal gyorsabban fényesedik. A gyors, előretartó mozgást végző üstökös a Sagittarius csillagképből a Capricornuson keresztül egészen az Aquariusig jut.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pörköletlen kávészemekből nyerhető az új rovarirtószer

Brazil kutatók első ízben számoltak be arról, hogy a kávébab rovarölő fehérjéket tartalmaz,… Tovább olvasom