Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Hova ne vigyük a gyerekeinket?

Nyáron nagyon sok család tervez közös programot. Felmerül a kérdés: hány éves kortól vigyük magunkkal a gyerekeket színházba, kiállításra, étterembe?

Visító gyerekek a szomszéd asztalnál, ideges szülők, még idegesebb pincérek – ugye, ismerős a kép? Nyaranta gyakran találkozunk hasonló helyzettel, amikor gyerekek zavarják meg a vendégek nyugalmát az étteremben. Húzogatják a széket, hangoskodnak, zörögnek a villájukkal, tányérjukkal, követelőznek. Ilyen esetekben az étterem személyzete megpróbál a végtelenségig udvarias lenni, ha a szülők nem veszik észre magukat és nem viszik ki a rosszalkodó gyereket egy kis sétára vagy a vendéglőhöz közeli játszótérre. Az biztos: az ebéd végére a szülők és a pincérek is idegesek, rosszkedvűek lesznek, nem beszélve a gyerekről, akit hangos szóval vagy esetleg egy nyaklevessel próbálnak a kínos helyzetben feszengő szülők csitítani.

Minél előbb

Dr. Almási Kitty klinikai szakpszichológus, nem mellesleg két kislány édesanyja, úgy véli: a legjobb, ha minél fiatalabb korban elvisszük a gyereket az étterembe, hogy megtanulja, hogyan kell vendéglőben viselkedni, hogy egészen kicsi korától megszokja, megismerje ezt a közeget. Fontos, hogy a szülők gyerekbarát helyet válasszanak, ahol van etetőszék, ahol szívesen megmelegítik a cumisüvegben lévő tápszert a kisbabának, és ahol nem gond, ha egy adag ételt kérünk két tányérra a gyerekeknek.


A gyerek is élvezze!

Kiállításokra is magunkkal vihetjük a kicsiket, de ebben az esetben is alapvető szabály, hogy olyan tárlatot nézzünk meg, amit ők is élveznek. A gyerekek már óvodáskorban járnak kiállításokra, nyilvánvaló, hogy az óvodapedagógusok a gyerekek korának és érdeklődésének megfelelő témájú tárlatokat választanak.

Nem érti a történetet

Egészen más a helyzet a színházi előadással: dr. Almási Kitty egyáltalán nem tartja jónak, ha egy kisgyereknek másfél, két órán át egy helyben kell ülni, a mozgás-, beszéd- és játékigényét korlátoznia kell. Egy felnőtteknek szóló előadás nem követhető a kisgyerek számára, nem érti a történetet, ezért kérdez, zavarja a szülőt és a körülötte ülőket is.

Az is előfordulhat, hogy az előadás olyan látványelemeket, hangeffekteket tartalmaz, amelyektől a kisgyerek megijedhet, esetleg sírni kezd, ki kell vinni az előadásról – ez sem jó senkinek.

A szakpszichológus azt javasolja: felnőtteknek való színházi előadásra semmiképp ne vigyük a gyerekeket 10–12 éves koruk előtt. Ekkorra már lecsendesül a játékigényük, képesek hosszabb ideig egy helyben maradni, koncentrálni és élvezni azt, ami a színpadon történik.

Leszögezhetjük tehát, hogy a közös program nem csak a szülőről kell hogy szóljon: a legjobb, ha együtt a gyerekekkel választjuk ki a korban és érdeklődésben nekik megfelelő szórakozást.

Családbarát éttermek

A csaladinet.hu tíz pontban foglalja össze a valóban családbarát étterem jellemzőit. Szerintük szükséges játéksarok vagy kis játszótér, kölcsönözhető játékokkal. Etetőszék kötelező. Jó, ha a gyerekeknek hamarabb kihozzák az ételt, ha nem kell sokáig várakozniuk. Fontos, hogy legyen gyermekétlap, gyermekmenü. Elengedhetetlen a pelenkázóhelyiség. A babakocsinak el kell férnie az asztal mellett, és elvárás, hogy a személyzet megmelegítse a kisbabáknak az otthonról hozott ételt. Végül, de nem utolsósorban, a pincérek legyenek udvariasak, kedvesek. A legnyugodtabb gyermek is lehet néha hangos, különösen, ha fáradt, éhes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karok nélküli zongorista csodája a Megasztárban

Karok nélküli fiatal zongorista nyűgözte le egy kínai televíziós tehetségkutató műsor közönségét. Tovább olvasom