Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Hőség - Oroszországban a helyzet változatlan

A moszkvai önkormányzat már a példátlan hőség kezdetén szigorú ellenőrzés alá vonta a főváros területén és környezetében lévő 193 gyermektábort, és azt a mintegy tízezer gyereket, akiknek egészségi állapota miatt különösen veszélyes a füstköd, napokon belül elviszik a fővárosból Krímbe, Odesszába, Kubanyba, illetve Bulgáriába - jelentette Vlagyimir Putyin kormányfőnek Jurij Luzskov polgármester kedden.

Putyin egyébként kedden részt vett egy erdőtűz oltásában egy kétéltű Be-200-as repülőgépen. Másodpilótaként a víz felvétele és kiengedése volt a feladata: két ízben merített egyenként 12 tonnányi vizet az Oka folyóból. Az Interfax hírügynökség közlése szerint két tűzfészket oltott el a miniszterelnök.

Dmitrij Medvegyev elnök korábban azt mondta, hogy aki az erdészeti dolgozók közül nem szakította meg idejében a szabadságát a tüzek miatt, annak esetleg már nem is kell munkára jelentkeznie, és vétségek esetére is az elbocsátásig terjedő felelősségre vonást helyezett kilátásba. Ezek után valóban leváltott több vezető beosztású személyiséget, így kedden a Moszkvai terület erdészeti főfelügyelőjét.

Az országban hivatalos közlés szerint kedden délelőtt 557 erdő- és tőzegtűz dúlt mintegy 177 ezer hektáron, ebből közel 80 ezer hektáron pusztított összesen 68 nagy tűz, és hétfőn valamivel több tűz keletkezett, mint ahányat eloltottak. A tűzveszélyes időszak kezdetétől 26 229 tűz ütött ki mintegy 766 ezer hektáron, ezen belül valamivel több mint ezer tőzegtűz.

Közben kedden a déli órákban a moszkvai meteorológusok viharjelzést adtak ki. Elsősorban száraz - eső nélküli - viharokra kell számítani, dörgésre, villámlásra és viharos szélre. A déli órákban Moszkvában több helyen esett az eső néhány percig, de az aszfaltról pillanatok alatt elpárolgott a víz, és nem hűtötte le a levegőt. Egyelőre sem jelentős csapadékra, sem érezhető lehűlésre nem lehet számítani.

A sajtó beszámolt arról, hogy a tüzek jelentős részét emberek okozzák, részben gondatlanságból, kisebb részben azonban szándékosan, hogy új házhoz jussanak. Ezért a moszkvai hatóságok nyomravezetői díjat helyeztek kilátásba azoknak, akik feljelentik a gyújtogatókat.

Elrendelték, hogy a gyógyszertárakban a megdrágult egészségügyi maszkokból egy vásárlónak legfeljebb 10 darabot adhatnak el. A maszkok ára mintegy duplájára ment fel, s jelenleg 50 forintnak megfelelő összeget tesz ki, de akadnak, akik ezen az áron ezrével vásárolják meg a patikákban, és aztán nyilvános helyeken, például bevásárlóközpontokban 350 forintnak megfelelő összegért árulják.

Szakértők kedden arra hívták fel a figyelmet, hogy az aszály és a nehéz időjárási körülmények miatt drágulásra kell számítani különösen az élelmiszerek terén. A tej és a tejtermékek máris megdrágultak részben 25 százalékkal, s az élelmiszerárak emelkedése év végére, jövő év elejére várhatólag mintegy 0,5 százalékkal - de nem kizárt, hogy ennél nagyobb mértékben - növeli az inflációt.

A rekordokat döntő, példátlan hőségben jelentősen megnőtt a vízi balesetek száma is: Moszkvában az elmúlt 24 óra alatt 4, július eleje óta 216 ember fulladt vízbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vulkáni hamu miatt nőtt a TUI Travel vesztesége

Az áprilisi izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár komoly veszteséget okozott a világ… Tovább olvasom