Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Horvátország - fasiszta gyökerek?

Egészen ízléstelen dolog történt Horvátországban: usztasa egyesület alakult Zadarban. Tagjai a különféle honvédő, vagy honvédőnek nevezett háborúk harcosai. Nem mind hivatásos usztasák, de így vagy úgy közük van a dologhoz.
Az egyesület tagjai természetesen – eddig mintegy 100 fő lépett be – mélyen egyetértenek az uszatasa ideológiával. Annak a náci horvát államnak az elveivel, amelynek emlékét ilyen aktívan őrzik. Az egyesület a tervek szerint rövid idő alatt 1500 fővel fog gyarapodni, ennyi új belépőre számítanak csupán Zadar megyéből. A hét elején írta meg a Jutarnji.hr horvát hírportál. Horvátország a második világháborúban német csatlósként élvezhette a kvázi függetlenséget. Ennek a független horvátországnak a katonái voltak az usztasák. Ők szabadidejüket főleg szerbek, és mások gyilkolászásával szerették tölteni.

Herceg-Bosna horvátjai! nagy vezéreink Adolf Hitler és Dr. Ante Pavelić otthonaitok védelmére hívnak titeket! Lépjetek az önkéntes horvát SS csapatok sorába!
Herceg-Bosna horvátjai! nagy vezéreink Adolf Hitler és Dr. Ante Pavelić otthonaitok védelmére hívnak titeket! Lépjetek az önkéntes horvát SS csapatok sorába!

Több haláltábort is működtettek szabad országukban a buzgó horvát hazafik, aztán Kanadába, Ausztráliába, meg egyéb messzi vidékekre szöktek, amikor a háborúnak vége lett, és újra megalakult (éppen most múlt 63 éve) a délszláv népek közös állama, a néhai Jugoszlávia. Ebben a testvériségre, és más frappáns kifejezésekre épülő országban üldözendő, elítélendő, és eltiprandó eszme lett az usztasa ideológia. Az okokat nem kell keresni , találni éppen eleget lehet a korszak proganda anyagain is.

Az usztasa ifjúság építi Horvátországot és önmagát!
Az usztasa ifjúság építi Horvátországot és önmagát!

Az újabb háborúk és az ébredő horvát nemzeti öntudat lassan – szinte akaratlanul - rehabilitálta az usztasákat Horvátországban. Az usztasa mozgalom jelképei fel-feltünnek koncerteken, demonstrációkon, pláne focimeccseken. A horvátok jókora része büszkén vállalja a országuk legsötétebb korszakát, amikor a náci Németországgal összejátszva ontották a vért a Balkánon. A frissen alakult usztasa szövetség nem akar gittegylet lenni. Elnökük, Drago Vujević, aki nyugalmazott katonatiszt, rögtön a megalakulásuk után ígéretet tett arra, hogy az új egyesület hamarosan minden városban terjeszkedni kezd.

U, azaz utcai viselet?
U, azaz utcai viselet?

- A honvédő háborúk harcosai mindig is a sahovnica (a horvát kockás címer - a szerk.), és Pavelić (Ante Pavelić, a fasiszta horvát állam diktátora - a szerk.) képei alatt indultak a harcba. Ezek nem fasiszta, hanem horvát jelképek – idézi a Jutarnji.hr az egyesület elnökét, aki a tagsággal együtt annyira komolyan gondolja ezt, hogy még az alapszabályba is beleírták, hogy a tagok hordhatják az usztasa jelképeket nyilvánosan. A szervezetet pedig bejegyezhették, tehát az állam beleegyezett a létrehozásába, és tudomásul vette az alapszabályát is – érvelt az egyik, tag Ivo Matanović.

A sahovnica valóban ősi horvát jelkép, de nem mindegy, milyen szimbólumok övezik
A sahovnica valóban ősi horvát jelkép, de nem mindegy, milyen szimbólumok övezik

Hogy mennyire komolyan gondolják, hogy aktívabbak lesznek a többi apróbb veteránszövetségnél, jól mutatja, hogy - bár az év végéig alig egy hónap van csak hátra – két megmozdulást is terveznek még 2008-ra. December 5-én az 1945. telén kivégzett horvátok emlékének adóznak misével, akiket azért likvidáltak, mert ellenezték Jugoszlávia létrehozását a második világháború után, az újabb kísérletet arra, hogy a délszláv népeket egy karámba tereljék. 2008. december 28-án pedig misét mondatnak Ante Pavelić halálának évfordulójára.

Egyelőre tehát főleg imádkoznak ezek a jó öreg usztasák. Az állam pedig egyelőre meghallgatja az imáikat, és nem tesz lépéseket annak érdekében, hogy ilyen egyesületek ne alakulhassanak meg. Képzeljük csak el, hogy nyilas egyneruhában grasszálnak egyesek a magyar utcákon. Nekem nem megy. Horvátország viszont tűri, de legalábbis tétlenül nézi, ahogy a náci ideológia összefonódik az utcán a Gotovina mítosszal, és már nem lesz gáz usztasának lenni.

Régiség?

Usztasa jelképek az eBay kínálatában is: itt.

Olvasóink írták

 • 3. Imre82 2008. december 05. 14:57
  „Szerintem jo kis cikk. Én pl eddig azt hittem, hogy csak a kommunisták öltek meg 100 millio embert a haláltáborokban, mert mostanság mindenhol ezt hallani meg látni. De ez a cikk rávilágit végre a másik oldalra is.

  Meg szegény Amerikát is agyon vissza fikázza minden újság, hogy ledobta az atomot, meg azóta sorba ölni világszerte a civileket a nagy világbékéért folytatott küzdelemben.

  Épp itt volt az ideje, hogy egy fasisztaellenes cikk is napvilágos lásson.  (d)”
 • 2. Agent 2008. december 05. 13:30
  „Egyetértek az előttem szólóval, valakinek megint érdekében áll elkezdeni piszkálni egy olyan országot amelytől nekünk legfeljebb tanulnivalónk lehet, illetve az egész kísértetiesen hasonlít az itthoni Turul - Árpádsáv körül folytatott hisztivel.”
 • 1. empy 2008. december 05. 12:23
  „A lányok csinosak :)
  Mindenesetre nem a horvátok gyilkoltak meg több 10000 magyart a Délvidéken. A délszláv háborúban a horvát szabad csapatokat nevezték usztasának. Sokat tanulhatnánk a horvátoktól hazaszeretetből és összetartásból. Respect Croatia !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megasztárok a masszázsszalonban

Budán, egy igazi autentikus thai masszázsszalonban lazítottak a megafiúk. Persze a fiúknak ahhoz, hogy a thai hölgyek meg tudják őket masszírozni, le kellett vetkőzniük. Tovább olvasom