Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Hogyan spóroljunk a gázzal? – Tippek a pazarlás ellen

Magyarország – Megdöbbentő, hogyha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, országos szinten napi 1 millió köbméter gázt tudunk megtakarítani. A zöld tárca segítségével lajstromba szedtük a megtakarítási trükköket.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium maga is példát mutat: az irodák hőmérsékletét 2 fokkal csökkentette, és nem fűti feleslegesen a folyosókat és a mosdókat sem, ahol a melegvíz használatot is korlátozta.

(Most abba ne menjünk bele, hogy a magyar hőszolgáltatók vajon mikor jutnak majd ilyen bölcs döntésre...)

Energiafogyasztásunk 80 százaléka földgázt igényel

A zöld tárca a héten azért indított klímavédelmi akciót, mert Magyarországon a lakossági energiafogyasztás 80 százaléka fűtésből és háztartási melegvíz előállításból származik – ennek legnagyobb része földgázt igényel.

Érdemes odafigyelni az áramfogyasztásra is, a hazai villamos energia előállítás mintegy 35 százaléka ugyanis földgázból származik.

A lakossági figyelemfelhívás mellett a minisztérium maga is élen jár az energiatakarékosságban: mától az öt kazánból csak négyet üzemeltet.

Ne fűtsük túl a lakásunkat!

Most pedig lássuk a gyakorlati tanácsokat:

– Ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, akár 7 százalékkal csökkenhet a fűtésszámla, országos szinten napi 1 millió köbméter gázt tudunk megtakarítani.  

– Távollétünkben kapcsoljuk le a termosztátot! Ha három Celsius-fokkal csökken lakásunk hőmérséklete azokban az órákban, amikor nem vagyunk otthon, akár 15 százalékos energiacsökkentést is el lehet elérni.

– Takarékoskodjunk a meleg vízzel. A fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, ehhez negyed annyi víz és négyszer kevesebb energia szükséges.

Vízből nekünk sohasem elég

– Mindig csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire éppen szükség van! Ha minden európai csak annyi vizet forralna fel naponta, amennyire éppen szüksége van, a megtakarított energiából megoldható lenne a kontinens egyharmadának közvilágítása.

– Ha folyóvíznél mosunk fogat, napi 8 liter vizet is kiengedhetünk. (Ha a víz csak használatkor folyik, akkor 2 liter is elég a fogmosáshoz. Sőt, fogmosó pohárral még ennyi sem kell).

– A mosóvíz hőfokának mérséklése jelentős megtakarítással jár. Ha negyvenről harminc fokra állítja a hőfokot, máris 40 százalékos energia-megtakarítást ér el.


Ne hagyjuk megszökni a meleget!


A huzatos ablakok, ajtók akár 10 százalékkal is megnövelhetik a lakás hőveszteségét. Cseréljük le a szimpla üvegű, rosszul záró ablakainkat dupla üvegű ablakokra! Ezzel a beruházással akár egynegyedére is csökkenthetjük a rossz ablakokkal elszökő energia mennyiségét.

Hőszigeteljük épületünket, lakásunkat! A hőszigeteléssel a fűtési és hűtési energia akár 30 százalékát is megspórolhatjuk. Az energiatakarékossággal járó felújítások esetében lehetőség van állami támogatásokra pályázni, így csökkenthetőek az ilyen típusú beruházások lakosságra eső terhei. (Rögtön tegyük hozzá: egy nyílászáró-csere állami támogatás ide vagy oda, sehogy sem olcsó mulatság.)

Hőszigeteljük belül is megfelelően otthonunkat! Például szigeteljük a központi fűtés csöveit és helyezzünk el alumínium fóliát a radiátorok mögé. Akár 50 százalékkal is hatékonyabbá tehetjük a lakásunk fűtését.

Amikor szellőztetünk, hagyjuk az ablakot tárva néhány percig (kereszthuzatot is csinálhatunk), majd utána csukjuk be újra. Ez jobb módszer, mint hosszú időn keresztül tartó szellőztetéssel hagyni a meleget elszökni a lakásból.


Ön meddig tölti a telefonját? Ugye, nem tovább a szükségesnél!

Ne felejtsük leoltani a lámpát, ha már nincs szükség rá! Ha 5 darab feleslegesen égő 60 W-os izzót lekapcsolunk, évi körülbelül 12 ezer Ft-ot megtakaríthatunk.

Használjunk energiatakarékos égőket! Az energiatakarékos égők 5-ször kevesebb áramot fogyasztanak, és tovább tartanak, mint a hagyományos izzók. Kompakt fénycsövet ott érdemes használni, ahol naponta legalább 3-4 órát világítunk folyamatosan. Vigyázni kell, hogy a kompakt fénycső veszélyes hulladék, ezért külön gyűjteni kell!

Húzzuk ki a csatlakozóból a mobiltelefon-töltőt, ha már nem használjuk! A töltő akkor is fogyaszt áramot, ha nincs a telefon rácsatlakoztatva. Így ugyanis az elektromos áram 95 százaléka kárba vész, ha a töltőt folyamatosan bedugva hagyjuk.

Olvasóink írták

 • 18. ortadon 2009. január 11. 09:11
  „ideals 2009.01.09. 18:08!

  Szia!

  Gondolkodtál már előre? Ha nagyobb beruházást tervezel, akkor benyulsz a mellényzsebedbe és kiteszed az árát, vagy inkább félreteszel kisebb összegeket és amikor összegyült a rávaló, akkor indítod el?! Ha körülnézel biztosan találsz olyan lehetőséget, ahol bár nem a teljes összeget vállalja át helyetted az állam, de sokat hozzátesz a pénzedhez! Egy kikötése van: ez időbe kerül... Az államnak azokat éri meg támogatni, akkik nem egyik a napról a másikra akarnak valamit "fejleszteni", hanem komoly munkát, szándékot és megtakarítást tudnak felmutatni!
  Azért emiatt ne vesszünk össze! :)”
 • 17. pancser 2009. január 09. 23:40
  „Kedves 16! Ha fakír vagy dolgozz 18 fokban. Lapátolni fát vágni lehet, de finom kézi munkát és szellemi munkát elég kellemetlen ilyen alacsony hőfokon végezni, lakásról nem is szólva. Az ember komfortérzete 20-22 fokra van beállítva. De fürdésre ez már hideg, oda kb 24 fok kell.”
 • 16. xd86 2009. január 09. 22:24
  „pancser: de a hűvösebb hőmérséklet egészségesebb és jobb hatással van az agytekervényekre. 18 fokban jobban tudsz dolgozni, tanulni, mint 22 fokban. ráadásul a nagyobb meleg - már rövid távon is - álmosít.”
 • 15. xd86 2009. január 09. 22:21
  „Imcsi: de még mennyire káros !!!! Legyengíti az immunrendszert, főleg ha ilyen hidegbe ki-be járkálsz, a szervezeted megbolondul”
 • 14. pancser 2009. január 09. 22:20
  „Vissza a középkorba! Akkor sem fűtötték a pottyantós WC-ét. Azért az durva nem fűteni a mosdókat. Nem tudom, hogyan lehet egy irodában nagykabátban vagy vastag pulóverben huzamosabb ideig dolgozni? Sehogy! Halvány emlékeim szerint nagyanyám mint nyugdíjas, a sparheltben állandóan őrizte a tüzet télen, hogy ne fázzon a család, egész nap meleg volt a konyhában. De nem szeretnék, forró téglát a dunyha alá, korszakba visszazuhanni. Egy dologgal értek egyet csupán, azzal, hogy jól kell szigetelni! Az marhaság, hogy hűtsük le a lakást ha nem vagyunk otthon, ezt még régen sem csinálták, égett a tűz egész nap.”
 • 13. Imcsi 2009. január 09. 20:18
  „Engem megdöbbentett az a hír, hogy a W-Endben 6°C-kal csökkentették a hőfokot! Aztán mégjobban megdöbbentem, amikor az egyik hozzászóló írta, ez azt jelenti, hogy 20 °C lesz csak a 26°C helyett! Emlékeimben egyből előjött egy móvári pénzintézet, ahol kb. 20évvel ezelőtt télen belépés után egyből le kellet venni a kabátot- pulóvert és még így is folyt at emberről a víz!
  Olyan érzésem van ez a túlfűtés is káros az egészségre! Talán ezt is lehetne szabályozni (egy min. max hőfokot meghatározni), mint pl. a dohányzást!”
 • 12. _Zoli_ 2009. január 09. 19:59
  „Szerintem aki saját magának tudja a fűtést szabályozni az meg is teszi. A pazarlás az irodaházakban közintézményekben és a hőszolgáltató által fűtött panelokban van!
  De sajnos ezeket is Nekünk adófizetőknek kell kifizetni!”
 • 11. zotya975 2009. január 09. 19:50
  „k! Nem vagy bunkó igazad van. Milliárdok tünnek el, nekünk meg megmagyarázzák, hogy lehet spórolni két fillért. Szerintem aki nem keres milliókat, és ugye ezek vagyunk mi, az eddig is spórolt, akinak mag van miből, az lecarja ezután is. Ez kábé olyan cikk volt, mint a szupi karácsonyi ajándék ötletek. Sétarepülés, hőlégballon, meg a többi. nem nekünk szól.”
 • 10. k 2009. január 09. 18:30
  „"A lakossági figyelemfelhívás mellett a minisztérium maga is élen jár az energiatakarékosságban: MÁTÓL az öt kazánból csak négyet üzemeltet."
  -ezt pl miért nem tettek kb 3 évvel ezelőtt is? Mennyit meg lehetett volna spórólni.

  - Ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, akár 7 százalékkal csökkenhet a fűtésszámla, országos szinten napi 1 millió köbméter gázt tudunk megtakarítani. "
  -Amit el tudunk adni, és megint valaki jól jár{az ország ebből biztos nem)

  Sok szép okos tanácsot kaphatunk a sporolásra. Ez jó dolog, de amit fogyasztok azt ki is fizetem,
  és itt nem arrol van szó hogy dögöljön meg a szomszéd tehene.Megdolgozom a pénzemér, nem segélyből éllek,Nincsnek képviselői ingyen juttatásaim.
  Ne már ám ha szeretnék egy kád vízbe elnyújtózni, akkor meg had tegyem meg, mert én fizetem az adózott fizetésemből.

  "Ne felejtsük leoltani a lámpát, ha már nincs szükség rá! Ha 5 darab feleslegesen égő 60 W-os izzót lekapcsolunk, évi körülbelül 12 ezer Ft-ot megtakaríthatunk."
  Kiváncsi volnék pl az Országházban hány lámpa ég feleslegessen.Hány klima nyomatja a meleget üres irodában.
  Arra is kiváncsi lennék hogy a politikai "elitünk" hogyan spóról? vagy ez csak a lakosságra vonatkozik?
  Az egyik oldalon megy a dőzs a másiknak meg osszák a tanácsot. Nem kéne nekik megmutatni hogyan lehetne spórólni az ország pénzével?
  A 4-es metrótól kezdve az autópálya épitésig, velünk sporoltatnak meg mindent ők meg elherdélják.
  Aszem megint felb***ot az ideg. Ezek után bunkó vagyok? igen, lehet, de mindent amit fogyasztok ki is fizetem.
  Nem ingyen kapom.
  Egyébként meg eleget sporóltam, és sporolok is, és gondolom ezzel nem vagyok egyedül ebben az országban.
  Bocs ha valakit megbántottam.”
 • 9. ideals 2009. január 09. 18:08
  „Na most.
  "Cseréljük le a szimpla üvegű, rosszul záró ablakainkat dupla üvegű ablakokra! Ezzel a beruházással akár egynegyedére is csökkenthetjük a rossz ablakokkal elszökő energia mennyiségét." - ÍRJA A SZAKTEKINTÉLY.
  Nekem "mikroklímás" házam van, öreg paraszt ház, ami ugye télen meleg, nyáron megveszel benne a hűvöstől. Valami ökör előttem lakó egyszer kicserélte az ablakokat a "duplaüvegű" ablakokra (amit a SZAKTEKINTÉLYl).
  Most úúúgy le van "szigetelve", van rajta éppen egy sötétítő függöny azon egy nyári paplan + 1 nylon fólia. Fény?? - ja, az nem jön be, mert vagy a hideg, vagy a fény! Úgyhogy roskadásig égnek a 60-as égők, most éppen 3 db. A villanyszámla? Nem tudom láttátok-e, duplán van számolva mindig. Valami "nemtommilyen" átviteli vagy milyen költséggel pont a dupláját számlázzák az eredeti fogyasztásnak.
  A szobában (megnéztem!) 15 fok van! A kazán, az vegyes tüzelésű, amiért most sokan mit nem adnának, az megy, de sajna csak nyárfára telt, úgyhogy mondjuk nem forró a radiátor, csak meleg.
  Éppen 3 pulóver van rajtam, meg egy pufi melllény, míg klimpírozok. LOL - ha lefagytak az ujjaim, abbahagyom..

  Ami az állami támogatásokat illeti, ha legalább a fele nincs meg tőkében, akkor bizony be se add a papirokat, egyébként meg utólag térítik..

  SZÓVAL, HA VALAKI LEÍRJA, HOGYAN LEGYÉL OKOS, ELŐTTE TÁN KI KÉNE PRÓBÁLNI NÉHÁNY DOLGOT, ÉS ÚGY OSZTANI AZ ÉSZT...”
 • 8. Simike 2009. január 09. 17:54
  „És mennyi ember nincsen tisztában vele, hogy a bedugva hagyott adapter szívja az energiát!..
  Hasznos tanácsok, remélem sokan elolvassák és meg is fogadják!”
 • 7. latakacs 2009. január 09. 16:47
  „Megoldás: NEFÜRDJÉLE!”
 • 6. bettyna 2009. január 09. 16:38
  „Kedves elottem szolo balkani gondolkodok, igen, ezek vagyunk errefel mi. Semmi felelosseg masokert, csak nekem legyen jo, ez az atlag magyar gondolkodas. Gratulalok.”
 • 5. Misztertejfel 2009. január 09. 14:53
  „1. Építsünk jurtát!
  2. Esténként igyunk inkább a kocsmában!
  3. Ne főzzünk, rendeljünk pizzát!
  4. Ne használjunk vécépapírt, bal kézzel törlünk, jobb kézzel eszünk.
  5. Használjunk szagtalan szappant! Ezzel ugyan nem spórolunk, de jó szar.
  6. Lopózzunk be az állatkertbe, és bújjunk be a mangalica mellé. Együk el a kajáját a kis dögnek. Ahol jut egynek, ott jut kettőnek is.
  7. Ne fűtsünk egyáltalán, bújjunk össze szeretteinkkel, ejtsünk el egy-két fókát, s ha egyikünk megöregszik, hagyjuk magára egy jégtáblán.
  8. Küldjük ki tárgyalni Moszkvába Lendvai Ildikót. Lesz ám riadalom!
  9. Álljunk ki az utcára és közösen énekeljük el a "Süss fel nap!"-ot”
 • 4. ortadon 2009. január 09. 13:40
  „Spórolni mindenki ott spórol, ahol akar.
  A környezetre vigyázni kell!!! (vagy magyar mentalitás: dögöljön meg a szomszéd tehene is?!)
  Valóban: a hívatalokban meg lehet pusztulni a melegtől, nyáron a klímától.
  A lakások korszerűsítéséhez tudok nektek állami támogatást nyújtani.”
 • 3. Primax 2009. január 09. 13:20
  „I. Épp elég drága a gáz és a villany.
  II. Amennyit fogyasztok, azt ki is fizetem.
  II. Én döntöm el, mennyit fogyasztok.
  IV. Eszem ágában sincs takarékoskodva fagyoskodni, koszosodni.
  V. Köszönöm a jótanácsokat !”
 • 2. Kimi74 2009. január 09. 13:15
  „Fürödjünk inkább hetente,azt is lavorba?
  A wc-t is csak akkor húzzuk le,ha az egész család ürített?
  A szolgáltatóknak fizetek,nem is keveset,akkor oldják meg a problémákat,mi is ezt tesszük nap mint nap.
  Persze nem kell pazarolni,azt aláírom,de akkor eddig miért kellett?Nem most kell rájönni,hogy mennyi pazarlás van a kis országunkban!
  Sok irodában olyan meleg van nem lehet kibírni,és ha most csökkentették is 2 fokkal a hőmérsékletet tudom azt,hogy a gázválság után újra menni fog a pazarlás,mint azelőtt.”
 • 1. zotya975 2009. január 09. 12:25
  „Azért tegyük hozzá, ahhoz hogy szigeteljük a lakásunkat, pénz kell, és ugyebár most gazdasági válság van. Ha meg panelt szigetelek, nekem ugyan melegebb lesz, de nem fogok kevesebbet füzetni, se kevesebb meleget kapni. Ha hagyom lehülni a lakást amikor elmegyek otthonról, igaz, hogy nem fogy a gáz, de amint hazaérek és feltekerem a termosztátot, megy a kazán 2 órán keresztül egyfolytában. A 30 fokot csak a vadi új mosógépeken lehet beállítani, és a melósruhámból nem viszi ki a koszt.Az energiatakarékos izzókból csak a méregdrága Philips-et vagy más márkásat érdemes megvenni, ha van miből, mert az olcsó kínai kiég 1 hónap alatt, ha bírja addig. De a cikk nagy része jó tanács, csak pénzünk nincs hozzá. :( Milyen "jó" idézőjelben annak a pár 100 ezer honfitársunknak, aki tanyán lakik, nincs gondjuk a gáz ballhé miatt, örülnek ha villanyuk van. Hajrá M.ország!-mindenféle politikai felhang nélkül. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ördög Nóra: válunk, nincs visszaút!

Négy hónap után otthagyta férjét és egy másik férfi oldalán folytatja életét a szépséges… Tovább olvasom