Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Hogyan legyél jó anya? - tíz lépésben

1. Gondolkodjunk pozitívan: Negatívnak lenni könnyű, az igazi kihívás az, ha a pozitív oldaláról közelítjük meg a dolgokat.

Ennek egyik legmegfelelőbb módja a gyakorlásra, ha mindig pozitívan, érdeklődően fordulunk gyermekeinkhez.

Ha ezt látják tőlünk, ezt a mintát viszik tovább.

2. A szabályok és betartásuk

Egyszerre csak egy szabály! Ha korlátozzuk gyermekünket például a tévézésben, pontosan magyarázzuk el neki, mire gondolunk - és azt is pozitívan megfogalmazva. Például így: "Örömet szereznél nekem, ha csak fél órát tévéznél naponta." Vonjuk be a gyereket a döntésbe, válasszuk ki együtt a műsorokat, amiket megnézhet.

3. Maradjunk nyugodtak!

Ha a szülő kiabál, a gyerek is kiabálni fog. Mindegy, hogy valaki négy vagy negyven éves, bármikor kaphat dührohamot és hisztizhet is.
Ugyanakkor meg kell érteni: a gyerekek is hisztiznek, ha fáradtak vagy ha nem kapnak elegendő figyelmet. Ilyen esetben a felnőtt hisztije csupán válasz egy nehéz, feloldhatatlannak látszó helyzetre. A hisztéria hisztériát gerjeszt. Ezért próbáljunk nyugodtak maradni!

4. Hallgassunk okosan!

Nagyon sok anya mondja: igen, figyelek. Nagyon sok anya kénytelen megosztani a figyelmét a gyerekek között. Nem hallhatunk meg mindent, amit a gyerekeink mondanak, főleg, ha egyszerre beszélnek, és emiatt nem is szabad bűntudatot éreznünk. De jobban járunk, ha öt percet arra fordítunk, hogy meghallgatjuk a gyerekeket, mintha ötven perc menne el úgy, hogy a figyelmünk máshol kalandozik. És ez csak az első pár alkalommal tűnik nehéznek.

5. Ne hagyjuk eltelni értelmetlenül az időt!

Néha úgy érezzük, nagyon sok időnk van, pedig ez nem igaz. Máskor pedig úgy érezzük: semmire sincs időnk. Ez sem igaz. Arra van időnk, amire akarjuk, hogy legyen. Szánjunk sok időt azokra a dolgokra, amelyeket szeretünk -- akár a gyerekeinkkel együtt, akár nélkülük. A helyes egyensúlyt persze igyekezzünk megtartani!

6. Motiváljuk a gyerekeket!

Azok a gyerekek, akiket szüleik támogatnak és motiválnak, nagyon szerencsések. Ők azok, akik kevés negatív élményt és stresszes tapasztalatot szereznek. A szüleik tudják legjobban, hogyan lehet motiválni egy gyereket - és élni is kell ezzel a tudással. Megéri.

7. Az igen hatalma

Egy anya átlagosan 30-50 alkalommal mondja azt naponta, hogy nem. Ha szokássá válik, a szó elveszíti az erejét. A jó motivátor gyakrabban mondja azt, hogy igen, mint azt, hogy nem. Szánjunk rá egy napot, és számoljuk meg, hány igen és hány nem hagyja el a szánkat!

8. Növeljük gyermekünk önbizalmát!

Azok az anyák, akik bíznak magukban, olyan gyerekeket nevelnek, akiknek szintén jó az önértékelésük és van önbizalmuk. Meg kell szabni a határokat, de időnként hagyni kell, hogy a gyerekek feszegessék a határokat, és olykor át is lépjék azokat. Ne szidjuk vagy korholjuk a gyereket, ha állandóan azt mondjuk neki: "Olyan lusta/lassú/ügyetlen vagy" - azzá is válik!

9. Nem vagyok rá képes

Szoktassuk rá a gyereket, hogy ne használja a Nem tudom/ Nem vagyok képes megcsinálni kezdetű mondatokat. Ha úgy érzi, nem tud valamit megcsinálni, üljünk le vele, és lépésről lépésre beszéljük át, hogyan tudná mégis megoldani az adott feladatot. Bátorítsuk: "De igen, képes vagy rá! Meg tudod csinálni!"

10. A stressz

Minden anya képes dühbe gurulni azért, mert az életet stresszesnek és nehéznek érzi, vagy mert szorítanak a határidők. Ha egy anya képes kezelni a stresszt, a nehéz helyzeteket, a gyermeke is ugyan ezt fogja tenni. Írjuk le egy papírra, mi az, ami leginkább stresszel, kiborít (fáradtság, házimunka, a nyaralás megtervezése, a gyerekek reggeli elindítása stb.). Válasszunk ki ezek közül egyet a következő napra, és nézzük meg, mi okoz igazi bosszúságot. Ha például a reggeli indulás azért fordul kapkodásba, mert kisebb gyerekünk lassabban készül el, akkor vagy keljünk negyed órával korábban, vagy kérjük meg partnerünket, hogy segítsen a reggeli teendőkben!

És végül a legfontosabb jó tanács: legyünk olyan anyák, amilyenek szeretnénk!

Ahhoz, hogy sikere anyák legyünk, mi magunk vagyunk a kulcs. Csak mi tudunk bármit is tenni a sikerért. Habár néha nagyon fáradtnak és összetörtnek érezzük magunkat, és ötezer dolog kering egyszerre a fejünkben, ne feledjük: nagyon rövid az az idő, amíg foghatjuk gyermekeink kezét. De a szívükben örökké a mieink maradnak. Ezért írjunk a gyerekeknek levelet a születésnapjukon, amiben elmondjuk nekik, hogy mennyire szeretjük őket.

Meséljük el, hogyan éreztünk akkor, amikor megszülettek. Hogy mit szeretünk a legjobban bennük. Hogy mi az, amivel meg tudnak nevettetni, hogy mit tanultunk tőlük. Mondjuk el nekik, hogy miért vagyunk büszkék rájuk. És tudassuk velük: ők életünk legnagyobb ajándékai.

Olvasóink írták

 • 5. maradando 2010. február 09. 12:55
  „Egy apa csak helyettesiteni tudja a szerető anyát:de pótolni sosem ! (tapasztalataim szerint)De a gyerek értékeli évek multán, a jóságos apai próbálkozásokat .”
 • 4. maradando 2010. február 03. 02:25
  „3.Truder.
  Erre gondoltam én is. Csak te szebben fogalmazva kötötted csokorba a mondanivalót .”
 • 3. Truder 2010. február 01. 14:00
  „A jó szülő először a gyermekéért hoz döntéseket, aztán önmagáért.A legfontosabb, amit gyermekeinkért tehetünk, ha minden nap áldozunk rájuk az időnkből, és törődünk velük. Ők azért vannak, hogy burjánozzanak, mi szülők pedig azért, hogy nyesegessük a vadhajtásaikat..Egy fontos dolog van, amit rájuk hagyhatunk, az pedig a szép emlékek. Egy anyának nagy segítség ebben A szerető apa. Fontos, hogy a gyerekek ezt érezzék.. Gyökerek nélkül nem terem értékes gyümölcs!”
 • 2. tricse 2010. január 31. 19:35
  „Kezd azzal.hogy a "szent anyaság"c.baromságot felejtsd el! Igenis nem mindig öröm anyának lenni és sokszor van,hogy az ember felteszi a kérdést :"kellett ez nekem? Van olyan,hogy elege van az embernek a gyerekeiből és halálosan unja az egész cirkuszt! Na ha ezt el tudod fogadni akkor már sokkal közelebb kerülsz a jó megoldáshoz! Aki meg akar felelni folytonosan egy ránk erőltetett eszményképnek,aki elfelejti önnön magát és beleolvad az anyaságba az kudarcra van ítélve!
  Viszont ha nyugodt derűvel,kellő humorérzékkel és nagyon sok toleranciával kezeled a gyermeknevelést akkor kamaszkorra nem egy idegbeteg anya leszel,hanem partner,barát,társ akire a gyermek mindig számíthat,akivel megosztja örömét,bánatát!
  Sokan kikészülnek a kamaszkorú gyermekeiktől--én azóta élvezem az anyaságot minden nyűgjével ,aggodalmával,örömével,sírásával,nevetésével együtt! De ami előtte volt.....:)”
 • 1. maradando 2010. január 30. 23:56
  „"Hogyan legyél jó anya?"
  1.A legfontosabb jó apát válassz magad mellé aki segit a sírig nevelni a gyereket !
  2-10.=A többi menni fog majd "zötyögösen "!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért a Poligamy és miért nem a Halálkeringő?

Hangzatos címekkel konstatálja a magyar sajtó, hogy nagyot bukik a Halálkeringő: mindössze 2477-en… Tovább olvasom