Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Hogyan fogadja a diplomatákat Gödöllő? - az EU-elnökség kulisszái mögött - fotók

Milyen látvány az EU-elnökség ülésterme egy lovardában, és hogy néz ki a 21. századi irodatechnika kastélykörnyezetben? Mi történik, ha egy diplomatának felszakad a szem a harisnyáján? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk, amikor a kisalfold.hu Gödöllőn, a hazai EU-elnökség főhadiszállásán járt.


Különleges miliő, fokozott óvintézkedés

– Nem jellemző, hogy az Európai Uniós Tanács elnökségének félévenként változó helyszíne ennyire exkluzív, királyi.

Emellett a magyarországi elnökség azért is a gödöllői kastélyban ülésezik, mert a repülőtérről könnyen megközelíthető, és rendkívül jól körbe lehet bástyázni biztonsági szempontból is – vázolta fel mindenek előtt a gödöllői különlegesség mellett szóló érveket Gönczi Tibor a királyi kastély igazgatója, miközben az EU-elnökség kulisszái mögött jártunk.

A biztonságra valóban nem lehet panasz, hiszen a kastély és az erre az időszakra létrehozott sajtóközpont területén minden méteren rendőrbe, biztonsági őrbe, vagy a köztársasági őrezred tagjaiba botlunk. A kastély termei közötti barangolást sem úszhattuk meg külön biztonsági kíséret nélkül.

Az óvintézkedések azonban nem tűnnek túlzónak, hiszen a helyszínen a turisták helyett most magas rangú miniszterek, diplomaták dolgoznak egészen június végéig, a magyarországi soros elnökség lezárulásáig.

Fotó: Szücs Anita
Fotó: Szücs Anita


– A helyszínnel kapcsolatban pozitív visszajelzéseket kapunk. A miliő különleges, ami pillanatok alatt lebilincseli a külföldi diplomatákat. Éppen ma reggel beszélgettem egy nagykövettel, aki azt mondta, hogy egyelőre, minden vele dolgozó miniszter nagyon szeret ide jönni, mert jók a munkakörülmények, a szervezés.

Ez a kastély személyzetének és a Külügyminisztérium munkatársainak is hatalmas elismerés – számolt be büszkén a helyszínválasztás sikeréről az igazgató, miközben a földszinten, a delegációk étkeztetésére átalakított, eddig kihasználatlan verandát mutatatta be.

Fotó: Szücs Anita
Fotó: Szücs Anita


Visszatérő diplomáciai élet

A Grassalkovich Antal által építtetett műemlékegyüttes az elnökségi félévre teljesen átalakult, hiszen az étkezéseken kívül most már konferenciák, sajtótájékoztatók megtartására, illetve irodai ügyek intézésére is alkalmas. Ékes példája ennek a Giella és Rudolf szárnyak, ahol a delegációk irodaként berendezett titkárságai, a sajtótájékoztatók és fotózások helyszíne is található.

A Rudolf szárnyban látható az igazgató által nagyra becsült barokk színház is, amelyet az elnökség ideje alatt leginkább arra használnak fel, hogy a delegáció tagjainak szórakoztatására helyi kisiskolások néhány perces kulturális műsorokat mutassanak be. – Ezeket az előadásokat nagy szeretettel fogadják, jó kikapcsolódásnak tartják a szigorú megbeszélés között – meséli az európai politikusok visszajelzéséről Gönczi Tibor.

Fotó: Szücs Anita
Fotó: Szücs Anita


– Kétségtelen, hogy Gödöllő életét hosszútávon is megváltoztatta, hogy itt zajlik a hazai soros EU-elnökség számos konferenciája, mert sokkal több figyelem irányul a városra, mint eddig.

Úgy tapasztalom, hogy a lakosság az ezzel járó változásokat – jellemzően a közlekedési útvonalak, illetve a kastély nyitva tartásának korlátozását – egészen jól fogadta, megszokta. Bár ezért a városvezetés kommunikációs szempontból rengeteget tett.

Nem tapasztalom, hogy a júniusig tartó rendezvénysorozat fennakadásokat okozna – tette hozzá az intézményvezető, aki arra is kifejezettem büszke, hogy a kastélyban az elnökségi félév során több hazai képzőművészeti alkotást is elhelyeztek, amelyekkel az országimást szeretnék hatásosan pozícionálni.

– Nagy büszkeség számunkra, hogy annyi év után újra visszatért a diplomáciai élet a királyi kastélyba. Az itt ülésező elnökség ráébresztett bennünket és a látogatókat is arra, hogy mi is egy királyi kastély funkciója valójában.

Amikor egy ilyen épület évekig pusztán múzeumként funkcionál, el sem tudjuk képzelni, hogy itt 260 éve Mária Teréziát és udvartartását fogadta Grassalkovich Anlal, hogy Ferenc József és Erzsébet királyné is intézte innen diplomáciai ügyeit – emlékeztetett az igazgató.

Fotó: Szücs Anita
Fotó: Szücs Anita


A kiemelt tárgyalások a lovardában zajlanak

Kétségtelen, hogy a legnagyobb átalakuláson a lovarda ment keresztül milliárdos nagyságrendű, uniós és önkormányzati forrásokra támaszkodva. – Az évekkel ezelőtt még romos terület, ma az elnökség vörös, azaz kiemelt zónájának számít. Itt zajlik a tárgyalások nagy része is, ahol a konferenciák alatt csak a tolmácsok és a meghívott delegáltak tartózkodhatnak. Ilyenkor az országok nagykövetei is csak a számukra kialakított hallgatói szobában követhetik az eseményeket egyenes kapcsolás segítségével, élőben.

A kiemelt helyszínnel kapcsolatban a hazai elnökség kezdete előtt sokan aggodalmaskodtak, ugyanis a nagyszabású felújítására mindössze 4 hónap állt az intézmény rendelkezésre. – Az uniós elnökség kapcsán pluszfeladataim közé tartozik a frissen felújított lovarda működtetése is. A decemberben elkészült, különleges helyszínt és az ahhoz kapcsolódó tereket eddig nem próbáltuk ki.

Az elnökség és a delegációk megjelenésével egyszerre történt meg a próbaüzemeltetés is, így mi is most tapaszaljuk ki az épületrész gépészetét, és gyakorlati kihasználhatóságát. Egyelőre minden gond nélkül vizsgázott – avatott be a vörös zóna körüli részletekbe Tibor, aki lelkesen mutatta be a kiemelt zónában található kedvenc szerkentyűjét, a gombnyomásra a beszélő felé irányuló kamerát, amely nagyképernyős kivetítőkön képes mutatni a hatalmas konferencia asztal résztvevői számára az éppen felszólaló politikust.

– A helyszín különlegességéből adódóan szem előtt kell tartanunk, a kastély jövőjét az EU-s rendezvények után is. Szeptembertől a kastély történetével fogalakozó kiállításunkat a hazai EU-elnökség bemutatásával fogjuk zárni a jelenleg VIP irodaként működő szobákban.

Ugyanakkor rengeteg az elnökséghez köthető dekorációs elem a kastélyban marad, ezeket mind gyűjtetem, és szeretném felhasználni arra, hogy később bemutassuk a látogatóknak – sorolta terveit Gönczi Tibor

Amikor a diplomata harisnyáján is felszakad a szem

– A diplomatáknak rendszeresen akadnak különleges kéréseik. Ezeket jellemzően a hoszteszek próbálják megoldani, de mi is fel vagyunk készülve szinte mindenre.

Külön ingeket, harisnyákat tudunk biztosítani, amelyekre már többször mutatkozott igény, hiszen a harisnyán könnyedén felszakad a szem, az inget pedig hamar össze lehet maszatolni még akkor is, ha az ember éppen diplomata.

Illetve jártak már itt mozgássérült vendégek is, de számukra sem jelentett akadályt a kastély, ugyanis a helyszínen található liftekkel, emelőzsámolyokkal, rámpákkal akadálymentessé tudtuk tenni számukra is a mozgást – számolt be tapasztalatiról az igazgató.

Majd azt is hozzátette: a helyszínre látogató politikusok kedvence a huszonöt kiló súlyú, egy méter magas herendi váza, amelyen minden uniós ország, illetve Horvátország himnuszának első két sora olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerető magát okolja Wanjiru haláláért

A szerető magát okolja Samuel Wanjirunak, a férfi maratonfutás olimpiai címvédőjének vasárnapi… Tovább olvasom