Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Hódító vámpírok

Fénykorukat élik a vámpírtörténetek. Nemcsak könyvekben, a mozivásznon és televíziós sorozatokban is hódítanak a természetfeletti lények. A nők az ideális férfit látják a fantázia szüleményében: a vámpírban.

Különleges, erős, szexis sármőr. Nem rémíti a Biblia, a kereszt és a fokhagyma. A napra is kimehet, legfeljebb gyémántosan csillog a bőre. Nem koporsóban alszik, köztünk él, akár a szomszéd fiú is lehetne. Szokatlanul bókol a választott nőnek, áldozatának: ˝ember vérére életemben nem vágytam ennyire˝. Mégis legyőzi magában a kísértést, hisz ˝vegetáriánus˝, csakis állati vért fogyaszt.


Nincs szőke herceg

Fénykorukat élik a vámpírtörténetek: nemcsak könyvekben, a mozivásznon és televíziós sorozatokban is hódítanak a természetfeletti lények. Csakhogy ma már nem Drakula rémítgeti a rajongókat. Manapság, amikor a nőknek az élet számos területén meg kell felelniük, úgy érzik, egy mesebeli vámpírikon mellett válhatnának gyöngévé, elesetté.

Az Alkonyat (Twilight) egy 2008-ban bemutatott amerikai film Catherine Hardwicke rendezésében Kristen Stewart és Robert Pattinson főszereplésével. A film Stephenie Meyer azonos című regényéből készült
Az Alkonyat (Twilight) egy 2008-ban bemutatott amerikai film Catherine Hardwicke rendezésében Kristen Stewart és Robert Pattinson főszereplésével. A film Stephenie Meyer azonos című regényéből készült.

Örök élet

– Nem szeretek felnőni, ezért is rajongok annyira a szuperhősökért, köztük a vámpírokért. Elrepítenek egy fantáziavilágba – mesélte Péterfy Bori. Első lemezén hallható egy Vámpír című szám. A férfi és nő közötti kusza viszonyt próbálta szimbolizálni azzal, hogy a videoklipben vámpírként tűnt fel: hiszen a nő szívja a férfi vérét, ezért használta a furcsa misztikumot, amely az intimitást, a szexuális túlfűtöttséget érezteti.
Péterfy Bori első lemezén hallható egy Vámpír című szám. A férfi és nő közötti kusza viszonyt próbálta szimbolizálni azzal, hogy a videoklipben vámpírként tűnt fel.
Péterfy Bori első lemezén hallható egy Vámpír című szám. A férfi és nő közötti kusza viszonyt próbálta szimbolizálni azzal, hogy a videoklipben vámpírként tűnt fel.

– Jobb ezeket az ikonokat imádni, mint a hús-vér embereket, akik szörnyű dolgokat tartogathatnak számunkra, viszont az idealizált lények úgy ártanak nekünk, hogy közben jót tesznek – segítségükkel örök életet kaphatunk. Furcsa vonzalom ez: hiszen miközben a vámpírtörténetek mesések és romantikusak, túlmutatnak a szereteten és az összetartozáson. Erotikus tartalmat rejtenek – érvelt az énekesnő.


Rosszfiúk előnyben a lányoknál

A nők pont azért szeretnek a vámpírokról fantáziálni, amiért a rosszfiúkat is előnyben részesítik – állítja Almási Kitti klinikai szakpszichológus. – Minden nő vágya, hogy a férfi erősebb legyen nála, letörje a makacsságát. A gyengébbik nem képviselői szeretik, ha egy férfi domináns, betöri a szeretett nőt, aki beleomolhat a karjaiba. A tehetetlen, ˝papucs˝ férfiakra nem lehet felnézni, pedig ez a tartós kapcsolat alapja.

Brad Pitt és a kisfiús Robert Pattinson vámpírszerepbe bújva letaszította a porondról a szőke herceget.
Brad Pitt és a kisfiús Robert Pattinson vámpírszerepbe bújva letaszította a porondról a szőke herceget.

Örökzöld téma a praxisomban, hiszen valahogy manapság a nők erősebbek, a férfiak ˝hátradőltek˝ – felborultak a szerepek. A vámpírok képviselik ezt az agresszívabb férfitípust, hiszen a mesehős megszerzi, amit akar, ráadásul más emberek elfogyasztott vérével rengeteg energiatöbblethez jut – magyarázta a szakember. Elmondta, a nőknek jólesik egy kicsit álmodozni, kiszakadni a valóságból, hiszen manapság egyre ritkább az említett férfikép. Ezenkívül a gazdasági válság érzelmi válsághoz is vezetett, ilyenkor életre kapnak az ezotériával kapcsolatos dolgok és a misztikum világa. Kiutat jelent, segítségükkel elrugaszkodhatunk a racionalitás talajáról. Orvosi szemmel ez hasznos lehet. Nem véletlen, hogy Stephenie Meyer első regénye, az Alkonyat – mozifilm is készült belőle – ilyen sikeres. A történet valószínűleg pont azért népszerű, mert a tinédzser vámpír, Edward és szerelme, Bella hétköznapi figurák, bárki könnyedén bele tudja képzelni magát a helyzetükbe.


Korai vámpírtörténetek

A vámpírkultusz a XIX. századi Európában kezdődött, amikor a svájci Diodati-villában Lord Byron és titkára, John Polidori, illetve szomszédjuk, az író Mary Shelley vendégeskedett. Állítólag unatkoztak, sok ópiumot ittak és rémtörténeteket meséltek egymásnak. A mókázás ihlette Polidori Vámpír című regényét és Mary Shelley Frankensteinjét, aki tulajdonképpen egy művelt angol nemesúr volt, aki kastélyban élt, mások vérét szívta és koporsóban aludt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játsszon velünk és nyerjen mozijegyet!

Játsszon velünk és nyerjen mozijegyet a Kapitalizmus: Szeretem! (Capitalism: A Love Story) című… Tovább olvasom