Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Hódító vámpírok

Fénykorukat élik a vámpírtörténetek. Nemcsak könyvekben, a mozivásznon és televíziós sorozatokban is hódítanak a természetfeletti lények. A nők az ideális férfit látják a fantázia szüleményében: a vámpírban.

Különleges, erős, szexis sármőr. Nem rémíti a Biblia, a kereszt és a fokhagyma. A napra is kimehet, legfeljebb gyémántosan csillog a bőre. Nem koporsóban alszik, köztünk él, akár a szomszéd fiú is lehetne. Szokatlanul bókol a választott nőnek, áldozatának: ˝ember vérére életemben nem vágytam ennyire˝. Mégis legyőzi magában a kísértést, hisz ˝vegetáriánus˝, csakis állati vért fogyaszt.


Nincs szőke herceg

Fénykorukat élik a vámpírtörténetek: nemcsak könyvekben, a mozivásznon és televíziós sorozatokban is hódítanak a természetfeletti lények. Csakhogy ma már nem Drakula rémítgeti a rajongókat. Manapság, amikor a nőknek az élet számos területén meg kell felelniük, úgy érzik, egy mesebeli vámpírikon mellett válhatnának gyöngévé, elesetté.

Az Alkonyat (Twilight) egy 2008-ban bemutatott amerikai film Catherine Hardwicke rendezésében Kristen Stewart és Robert Pattinson főszereplésével. A film Stephenie Meyer azonos című regényéből készült
Az Alkonyat (Twilight) egy 2008-ban bemutatott amerikai film Catherine Hardwicke rendezésében Kristen Stewart és Robert Pattinson főszereplésével. A film Stephenie Meyer azonos című regényéből készült.

Örök élet

– Nem szeretek felnőni, ezért is rajongok annyira a szuperhősökért, köztük a vámpírokért. Elrepítenek egy fantáziavilágba – mesélte Péterfy Bori. Első lemezén hallható egy Vámpír című szám. A férfi és nő közötti kusza viszonyt próbálta szimbolizálni azzal, hogy a videoklipben vámpírként tűnt fel: hiszen a nő szívja a férfi vérét, ezért használta a furcsa misztikumot, amely az intimitást, a szexuális túlfűtöttséget érezteti.
Péterfy Bori első lemezén hallható egy Vámpír című szám. A férfi és nő közötti kusza viszonyt próbálta szimbolizálni azzal, hogy a videoklipben vámpírként tűnt fel.
Péterfy Bori első lemezén hallható egy Vámpír című szám. A férfi és nő közötti kusza viszonyt próbálta szimbolizálni azzal, hogy a videoklipben vámpírként tűnt fel.

– Jobb ezeket az ikonokat imádni, mint a hús-vér embereket, akik szörnyű dolgokat tartogathatnak számunkra, viszont az idealizált lények úgy ártanak nekünk, hogy közben jót tesznek – segítségükkel örök életet kaphatunk. Furcsa vonzalom ez: hiszen miközben a vámpírtörténetek mesések és romantikusak, túlmutatnak a szereteten és az összetartozáson. Erotikus tartalmat rejtenek – érvelt az énekesnő.


Rosszfiúk előnyben a lányoknál

A nők pont azért szeretnek a vámpírokról fantáziálni, amiért a rosszfiúkat is előnyben részesítik – állítja Almási Kitti klinikai szakpszichológus. – Minden nő vágya, hogy a férfi erősebb legyen nála, letörje a makacsságát. A gyengébbik nem képviselői szeretik, ha egy férfi domináns, betöri a szeretett nőt, aki beleomolhat a karjaiba. A tehetetlen, ˝papucs˝ férfiakra nem lehet felnézni, pedig ez a tartós kapcsolat alapja.

Brad Pitt és a kisfiús Robert Pattinson vámpírszerepbe bújva letaszította a porondról a szőke herceget.
Brad Pitt és a kisfiús Robert Pattinson vámpírszerepbe bújva letaszította a porondról a szőke herceget.

Örökzöld téma a praxisomban, hiszen valahogy manapság a nők erősebbek, a férfiak ˝hátradőltek˝ – felborultak a szerepek. A vámpírok képviselik ezt az agresszívabb férfitípust, hiszen a mesehős megszerzi, amit akar, ráadásul más emberek elfogyasztott vérével rengeteg energiatöbblethez jut – magyarázta a szakember. Elmondta, a nőknek jólesik egy kicsit álmodozni, kiszakadni a valóságból, hiszen manapság egyre ritkább az említett férfikép. Ezenkívül a gazdasági válság érzelmi válsághoz is vezetett, ilyenkor életre kapnak az ezotériával kapcsolatos dolgok és a misztikum világa. Kiutat jelent, segítségükkel elrugaszkodhatunk a racionalitás talajáról. Orvosi szemmel ez hasznos lehet. Nem véletlen, hogy Stephenie Meyer első regénye, az Alkonyat – mozifilm is készült belőle – ilyen sikeres. A történet valószínűleg pont azért népszerű, mert a tinédzser vámpír, Edward és szerelme, Bella hétköznapi figurák, bárki könnyedén bele tudja képzelni magát a helyzetükbe.


Korai vámpírtörténetek

A vámpírkultusz a XIX. századi Európában kezdődött, amikor a svájci Diodati-villában Lord Byron és titkára, John Polidori, illetve szomszédjuk, az író Mary Shelley vendégeskedett. Állítólag unatkoztak, sok ópiumot ittak és rémtörténeteket meséltek egymásnak. A mókázás ihlette Polidori Vámpír című regényét és Mary Shelley Frankensteinjét, aki tulajdonképpen egy művelt angol nemesúr volt, aki kastélyban élt, mások vérét szívta és koporsóban aludt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játsszon velünk és nyerjen mozijegyet!

Játsszon velünk és nyerjen mozijegyet a Kapitalizmus: Szeretem! (Capitalism: A Love Story) című… Tovább olvasom