Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Hivatása: katona(nő)

Egy katona képe az emberekben elszánt ábrázatú, izmos, bátor férfiként jelenik meg. Kevesen gondolnak arra, hogy a magyar hadseregben egyre több nő – az állomány ötöde – szolgál, s látja el ugyanazt a feladatot, mint a férfiak.

Az amerikai hadseregben korábban készített kísérlet során folyamatosan öt-öt százalékonként emelték a nők arányát a férfiakéhoz képest. A hatás pozitív volt, jobban teljesítettek a férfiak s a csapategység is erősödött. A nők 30 százalékos aránya fölött azonban negatívba fordultak át a korábban megfigyelt jó tulajdonságok.

Elmúlt a döbbenet

Hazánkban a rendszerváltást követően kezdett nőni a katonanők száma a Magyar Honvédségnél. Egyre természetesebb, hogy a seregben is karriert jelenthet a nőknek a választott hivatás. Már nem döbbennek meg a rokonok, ismerősök, ha egy nő hivatásos vagy önkéntes katonaként vállalja a kemény kiképzést, majd szolgálatot.

Tudja, hova jött

A hadseregben jelenleg az állomány közel 20 százaléka nő. Közöttük a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezrednél vegyi sugárfelderítőként szolgáló Botos Veronika szakaszvezető.

– Katonacsaládból származom, ebben nőttem fel, volt rálátásom a szolgálatra. Beosztásom nem igazán női munka, de annak végzése során nem volt még problémám, csoportunkban támogatják a nőket. A gyakorlatokon okozhat problémát a kellő higiénia hiánya, vagy a hölgyek nem bírják el az eszközöket. De azt mondom, aki ide leigazol, az azért jött, hogy végezze a dolgát – vallja a vegyi-biológiai földi támadások szakértője.

Botos Veronika szakaszvezető szerint egyenrangúként kezelik a nőket, bár van, hogy a fiúk segítenek.
Botos Veronika szakaszvezető szerint egyenrangúként kezelik a nőket, bár van, hogy a fiúk segítenek.

Kitartóbb és szívósabb a nő

A szakaszvezető szerint a férfiaknak az lehet kevésbé tetsző, ha a nőknek kevesebb és könnyebb munkát adnak, de náluk nincs különbség.

– A fizikai teherbírás valamilyen mértékben lehet különbség, de az osztályunknál amit egy férfi megcsinál, azt egy nőnek is meg kell tennie. Egyenrangúként kezelik a nőket, bár van, hogy a fiúk segítenek nekünk. A fizikumbéli különbséget egyensúlyozhatja, hogy a nők kitartóbbak, szívósabbak egy feladat végrehajtásakor. Jobban bírjuk, ha kevesebbet tudunk pihenni – magyarázta Botos Veronika.

Kétszer annyit kell bizonyítani

Az ezred tiszthelyettese, Hanyecz Sándor főtörzsőrmester szerint több nő szolgál úgynevezett harci beosztásban, ahol néha egy férfinak is nehéz elvégezni a munkát.

– A nők fizikailag kevesebbet bírnak, de naponta látjuk, hogy akarják csinálni. Fizikai téren nekik kétszer annyit kell teljesíteni. Állítólag több helyre tudnak egyszerre koncentrálni, mint a férfiak, nem tudom, hogy így van-e. Bennünk, férfiakban ugyanúgy megvan a precizitás, mindkét nemnek egyformán jól kell kezelni a technikát – mondta Hanyecz Sándor, aki szerint:

– A nők megfelelnek a pálya minden részére. A kiképzés során megtanulja férfi és nő azt, amit el kell sajátítani, el kell látni a szolgálat során. Csak fizikai különbséget látok, de nehézségek esetén a fiúk segítenek nekik. Amikor gyakorlaton vagyunk, pláne nagyobb az összetartás. Hidegben, szélben egy nőt hamarabb leváltunk, mert könnyebben megfázik. Figyelünk egymásra, megvan a csapatszellem.

Összetart és nem bomlaszt

A főtörzsőrmester úgy látja, egy nő inkább összetartja a csapatot, mint bomlasztja. De ha több nő lenne, mint most, már nem lenne jó.

Az ezred megbízott osztályparancsnoka, Matyi Tibor őrnagy véleménye mentes a sztereotípiáktól.

– Nem hiszek abban, hogy a nők precízebbek, a katonai szolgálatra való alkalmasságukat a személyes mentalitásuk, egyéni motivációjuk határozza meg, mint az, hogy fizikailag gyengébbek. Akik a hivatás iránt elkötelezettséget éreznek, azok nagyon jól tudnak teljesíteni, egyenrangúak teljes mértékben a férfi kollégáikkal. Akik esetleg más okból, talán épp úgy hallották, hogy vannak itt nyugisabb beosztások biztos fizetéssel, kevésbé motiváltak a katonai élet iránt – véli Matyi Tibor.


Motivál egy mosoly

Az őrnagy úgy látja, motiválja a fiúkat, ha nőkkel dolgoznak. Például egy gyakorlaton, amikor a sokadik napra már mindenki kellően fáradt, egy mosoly – amit a férfi kollégájától nem biztos, hogy úgy értékelne egy másik férfi – ösztönzőleg hat.

– A nők és férfiak aránya körülményfüggő. Ha a jelenlegi húsz százalék körüli arány megmaradna, s csak olyan katonahölgyek lennének, akik teljes mértékben a katonai hivatás iránti elkötelezettségből vonultak be, semmi probléma nem lenne. Valljuk be, többen is a biztos fizetésért, a kiszámítható jövőért választották a honvédségi pályát. Ez, ha nem is problémaforrás, de egy anyuka esetében, akinek családja van, a parancsnokoktól előrelátást igényel a feladatok tervezésénél, az állomány kijelölésénél – véli Matyi Tibor.


A NATO és hazánk

Az elmúlt évtizedben a NATO-országok hadseregeiben megtízszereződött – mintegy 300 ezerre nőtt – a katonai szolgálatot teljesítő nők száma és arányuk is jelentősen nőtt.
Hazánkban 2006 elején közel 4 ezer katonanő szolgált, arányuk meghaladta a 17 százalékot, ami ma már 20 százalék körüli. A nők ötöde tiszti, 62 százalékuk tiszthelyettesi, 18 százalékuk legénységi beosztásban van.

A katonanők a csapatoknál, a háttérintézményeknél, a központi katonai igazgatásnál, valamint a külföldi missziókban is egyre nagyobb számban vannak jelen.

A NATO Katonanő Bizottsága 1976 óta ülésezik és tárgyalja a katonai szolgálatot teljesítő nőkkel kapcsolatban felmerülő problémákat, jogokat, lehetőségeket, kötelezettségeket, és végez összehasonlító elemzéseket az egyes NATO-tagországok katonanőinek helyzetéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobó Kata kampányol a megelőzésért

Rövid hajjal is ragyogóan szép, és szavaiból azonnal kitűnik: mindent tud a szűrés, a megelőzés… Tovább olvasom