Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Hitler Eva Braunja nem volt ártatlan szőkeség

A III. Birodalom történészei jelentéktelen figuraként kezelték Eva Braunt, de új életrajza szerint a fiatal nő, akit két nappal közös öngyilkosságuk előtt feleségül vett Adolf Hitler náci diktátor, egyáltalán nem volt olyan "ártatlan szőkeség", amilyennek lefestették.
 
Eva Braun 17 éves volt, amikor 1929-ben először találkozott a náci vezetővel. "Korántsem olyan szende és engedelmes, mint amilyennek gyakran lefestették a dokumentumfilmekben és a korral foglalkozó könyvekben" - mondta Heike B. Görtemaker, aki a hét végén mutatta be könyvét.

Az Eva Braun: Élet Hitlerrel (Leben mit Hitler) című kötet ismét felkeltette az érdeklődést a nő iránt, aki 33 éves volt, amikor 1945-ben Hitlerrel együtt véget vetett életének a Führer bunkerében. A német tévék és rádiók dokumentumműsorokat sugároztak a könyv alapján, amely új fényt vet a történelem e mellékszereplőjére, és játékfilmet is terveznek az új életrajz felhasználásával.

"Az emberek mindig azt gondolták róla, hogy nem több egy vonzó nőnél, aki történetesen egy szörnyetegbe szeretett bele, ám Braun fontos szerepet játszott Hitler belső körében - mondta a 45 éves Görtemaker külföldi újságírók egy csoportjának. - Nem mondhatom, hogy befolyásolta a politikai döntéseket, de az sem állja meg a helyét, hogy ártatlan virágszál, valamiféle +ostoba szőkeség+ lett volna".

Görtemaker könyvében leírja, hogy miként használta fel Eva Braunt Heinrich Hoffmann, Hitler fényképésze. A fiatal nőt Hoffmann oktatta a fotós szakmára. Eva Braun ebben az időben találkozott az akkor 40 éves Hitlerrel, és Hoffmann számára jól jött a náci párt vezetőjével kialakult kapcsolata, mert így a diktátorról magánfelvételekhez jutott - ugyanis az osztrák származású diktátor megengedte a nőnek, hogy fotókat készítsen róla, sőt még azt is, hogy filmezze.

"Eva eladta az általa készített felvételeket Hoffmannak, így létrehozta a maga kis üzletét Hitler belső környezetében" - állította Görtemaker, aki éveken át dolgozott az életrajzon.

A szerzőt megkérdezték, talált-e bármiféle bizonyítékot arra, hogy a Führer és Braun között szexuális kapcsolat volt - ezt ugyanis sokan kétségbe vonják a témát feldolgozó korábbi filmekben és könyvekben. "Mindig ez volt a nagy kérdés. Hitler nem hagyott ránk erre vonatkozó bizonyítékot" - válaszolta Görtemaker.

1945 áprilisában, amikor a szovjet csapatok behatoltak Berlinbe, Adolf Hitler és Eva Braun összeházasodtak, majd két nap múlva végett vetettek életüknek. Götemaker szerint Eva támogatta Hitler öngyilkossági szándékát, erről tanúskodnak saját levelei is. A legutolsóban, amelyet nővérének írt, arra kérte őt, hogy őrizze meg Hitlerrel folytatott levelezését, hogy az emberek tudomást szerezzenek kettejük kapcsolatáról.

"Azt akarta, hogy a történelem megőrizze a nevét. A média fölötti náci ellenőrzés ugyanis azzal az eredménnyel járt, hogy a háború vége előtt igen sok németnek sejtelme sem volt Eva létezéséről" - mondta az új életrajz szerzője, aki foglalkozására nézve történész.

Görtemaker kifejtette: könyve beilleszkedik azokba az új kutatásokba, amelyekből kitűnik, hogy a nők nem csupán áldozatai voltak a harmadik birodalom bűneinek, ahogy a közhit tartja, hanem sokan közülük a bűnök elkövetői közé tartoztak.

Olvasóink írták

 • 3. 56-os 2010. március 24. 19:19
  „2. anatole 2010.03.23. 08:33

  Mennyire igazad van.
  A franciák, még most mint UE tagok, olyan nagy pompával ünneplik, november 11.-ét mintha csak maguk nyerték volna meg az Elsö Világháborút.
  Hol lenne au UE a németek nélkül ?

  Hogy a románok bekerültek az UE-be nekik köszönthetö, úgyszintén mint a románok BP-i sétája és lopásaik.”
 • 2. anatole 2010. március 23. 08:33
  „Nem értem, újra felvették Hitler nevét a pórból. Most felesége a tét, majd késöbb a többi rokonsága lesz. De, miért nem hozzák forgalomba mondjuk, Bonaparte Napoleont akiről volna mit írni. Mert az ő felesége igazi prosti volt, rosszabb mint Eva Braun. Vagy magáról Boneparteről, aki szintén nagyobb vérengző volt mint Hitler. Újra a németek lejáratásának ( A német népről beszélek s nem magáról egy emberről.) mire készülnek megint Európában ha már újra visszahoznak egy lerágott csutkát. Most olvastam nem is olyan régen Maria Stuart-Boneparte Napoleon-Adolf Hitler életéről a legújabb kutatásokat-kiadásokat amiben semmi újat nem közöltek. tehát, mint ahogy irta 56-os több évtizedekig semmit sem találtak akkor most találtak mert a politikai irányzat megköveteli az újra lejáratást. Való igaz, ez a B. Görtemaker egy csibész, nagyképü és minden áron ki akar tünni valami eseménnyel, hogy figyeljenek fel rá. Kicsit sikerült de aki ismeri az kiröhögi.”
 • 1. 56-os 2010. március 22. 18:30
  „Heike B. Görtemaker kétségtalanúl baloldali.
  A "felszabatók". minden nyomozás ellenére, nem találtak ilyenfajta bizonyitékokat 65 évig.
  Amcsi, british, francia, muszka; mind hülyék voltak ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátok közt - Kiss Ramóna vagy Szabó Erika vetkőzik?

Szabó Erikáé a legszebb női test – állítja Kiss Ramóna. A Barátok közt Zsófija visszautasítaná… Tovább olvasom