Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Hírességek és a H1N1 elleni vakcina

Ha ma két ember találkozik az utcán, szinte azonnal elhangzik a kérdés: ˝beoltattad magad?˝ Portálunk ezt most közismert személyiségeknek címezte, akik között láthatóan ugyanúgy nincs egyetértés, mint az utca emberei között.

B. Tóth László lemezlovas, műsorvezető:

– Nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy oltásellenes legyek: rendszeresen fellépek, sokat vagyok emberek között. Negyedik éve oltatom magam a szezonális influenza ellen és amint lehetőség volt rá, a családommal együtt kértem az új oltóanyagból is. Sok a mendemonda, én is hallom őket. De csak abban vagyok biztos, hogy az oltás után öt perccel már nem is emlékeztem arra, hogy orvosnál jártam: nem fájt a karom, nem párásodott be a szemem. Az pedig a mendemondákkal szemben tény, hogy hatezer-hétszázötvenen haltak meg a világon, s ha egy módon lehet még az igen kis kockázat ellen is védekezni, akkor a családomnak, a velem találkozó közönségnek és magamnak tartozom ezzel.Nagy Bandó András humorista, író:

– Mivel pacemakerem van, a szívorvosom javaslatára nem oltatom be magam. Lehet, így olyan vírust vinnének be, amelyre semmi szükségem sincs. Másrészt, szerintem valami nincs rendben a járvánnyal. Ha egyszer iskolások tucatjai mennek két-három nap múltán újra iskolába, akkor miről beszélünk? A mexikói hírek riasztóak voltak, aztán valahogy elhalt a dolog. Szóval nem egy spanyolnátha, ez kevésbé veszélyes. Ha valóban olyan drámai lenne a helyzet, amilyennek festeni igyekeznek, akkor az emberek már rég nem utazhatnának tömegközlekedési eszközzel, nem nyitnának ki a nagyáruházak, becsuknának a színházak, iskolák s a közhivatalok. Kövezzenek meg érte, valakiknek jó biznisz ez a ˝járvány˝, a vakcina le van gyártva, föl kéne használni. Jó lenne azt a ˝járványt˝, azt a ˝vírust˝ megállítani, amely ennél a H1N1-nél sokkal több kárt okozott már eddig is, és ezt meglovagolva még több kárt okozhat – nem magának.


Baló Júlia szerkesztő, műsorvezető:

– Percről percre változtattam a véleményemet. A háziorvos asszisztense, akitől a receptet kértem s később a patikus hölgy is jelentőségteljesen közölte: ő bizony nem oltat. Szinte kínos volt ennek ellenére döntenem. Recepttel a zsebemben várakoztam. Morfondíroztam. Barátokat, családtagokat kérdezgettem. Távol-keleti ismerősöket is. Néztem a messzi országokból érkező képsorokat a híradókban. És akkor hirtelen jöttek a szomszédból az ukrán hírek: azonnal elhatározásra jutottam. Két hete beoltott vagyok!Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász:

– Nem oltatom be magam, mert túl sok mindent hallok, s nemcsak a laikusoktól, hanem az orvosoktól is. Igazság szerint, amikor bent voltam a válogatottkeretben, az összes sporttársam megkapta az influenzát, engem kivéve. Vagyis jó okkal bízom abban, hogy a szervezetem magától is ki tudja védeni a betegséget, az egészséges életnek, a sok vitaminnak köszönhetően erős az immunrendszerem. Nyilván mások is megkapják az interneten terjedő híreket a magyar oltóanyaggal kapcsolatban, s ha csak a fele igaz, már az is sok ahhoz, hogy óvatos legyek.
Vujity Tvrtko író, újságíró-riporter:

– Nem volt kérdés, hogy beoltatom-e magam, az elsők között tettem meg a családommal együtt. A feleségem edző, gyerekek között mozog. A kisebbik gyerekem óvodás, a nagyobbik iskolás és mindketten olyan intézménybe járnak, ahol sok a külföldi kisgyerek. Én magam több száz fős közönségtalálkozókon veszek részt, s hogy mást ne is mondjak, nemrég Kárpátalján, vagyis a járvány sújtotta Ukrajnában jártam.


Összesen egyébként tizenhét oltás van bennem, voltam lepratelepen, Afganisztánban, számos trópusi betegséggel fenyegető helyen, ezért nem okozott dilemmát ez a kérdés. Azt gondolom, hogy alapvetően kommunikációs problémáról van szó Magyarországon, a kezdetektől fogva egymásnak mondanak ellent felkent szakértők. Megengedhetetlen, hogy még a háziorvosok sem tudják, mit tanácsoljanak a betegnek.

Olvasóink írták

 • 16. lacim6 2009. november 29. 21:09
  „trutyko már teljesen steril”
 • 15. gamergabor 2009. november 29. 15:50
  „Ahogy Vujity Tvrtko-ot olvasom lehet radioaktivítás ellen is védve van valahogyan”
 • 14. kekec 2009. november 29. 11:03
  „Az a veszély nem fenyegetne oltás nélkül sem, sokáig fogom még üldözni a .... hőzöngőket.
  Az ok máshol keresendő, (dehogy) tudod: http://href.hu/x/aq1h”
 • 13. Juveboy86 2009. november 29. 09:41
  „:D”
 • 12. viperetta335 2009. november 29. 09:12
  „Akkor oltass,nehogymá meghalj nekem!”
 • 11. kekec 2009. november 28. 19:50
  „Az hát, agyatlan. Ha nem az lenne, tudná, hogy ´véletlenül´ a spanyolnátha is H1N1 volt...”
 • 10. viperetta335 2009. november 28. 19:01
  „Agyatlan hisztéria ez.Mi sem oltattunk,nem is fogunk.Ha megkapjuk,majd kiheverjük.A spanyolnátha az járvány volt.Nagypapám mesélte,hogy amikor a katonák hazajöttek a háborúból,este elmentek a kocsmába,kicsit köhögtek,másnap estére halottak voltak.Fiatal legények.
  Tvrtko sapka nélkül is éppen olyan rettenetesen feminin,mint sapkával.Semmi nem segít rajta,de erről nem tehet.Hülye pokoli történeteiről igen,és mivel mást nem tud,nyilván keresi az újabbakat...Jó terjengősen,ahogy ő szokta.”
 • 9. kekec 2009. november 28. 18:23
  „"pár honap alatt,meg is lett az oltoanyag"
  Ami nem meglepő, mivel a korábbi oltás alapján készült, és már az első hírekre - lassan egy éve, ugyebár - elkezdték a munkát. De tudom, az ilyen pórias tények nem akadályozzák a nagyközönséget a jóízű, tudatlan fröcsögésben.”
 • 8. látó55 2009. november 28. 16:45
  „Tudom, nem tartozik a témához, de szerintetek milyen lenne Tvrtko sapka nélkül ? -)”
 • 7. poto 2009. november 28. 15:08
  „Tvrtko.
  Ismét írhatsz egy könyvet. Pokoli H1N1.”
 • 6. doremi01 2009. november 28. 11:21
  „Néhány éve a kergemarhakórral riogattak majd jött a madárinfluenza, most itt van a sertésinfluenza ( igaz már elegánsabb neve van), jövőre jön a kutyafrász, majd az egérnátha. Eddig szerencsére mindegyik elkerült.”
 • 5. Juveboy86 2009. november 28. 11:03
  „Nagy Bandó András humorista--- > teljesen egyetértek vele...
  és azokkal is akik nem akarják beoltatni magukat, úgy ahogy én sem.... azzal nem értek egyet aki esetleg leszólja a társait mert ő beoltatta magát, társaik meg nem!!! mindenkinek a saját joga... én is halottam katona, orvos ismerősömtől ezt azt...ezért inkább maradok a gyümölcsevés, edzés+friss levegő+ a JÓL bevált drága Nobeldíjas magyarunk C-vitaminja mellett :D
  anno felkapott csirkeinfluenzánál sem oltattam be magam még is itt vagyok és írok :D:D és a csibeinfluenza is a ködbe veszett.... remélem h1n1 is jövőre legkésőbb a ködbe vész :)

  2009-et írunk ahol már sajnos a média ,egészségügy, politika és a pénz diktál , és sokan okoskodnak dolgokban , ahelyett hogy utána olvasnának és inkább elhiszik a médiából származtatott 10x jobba felfújt dolgokat... :)
  Valaki mondja már meg érdeke lenne közölni a magyar néppel az egészségügynek az esetleges komplikációkat, vagy ,hogy igazából mi miért van... ( lacim6 igazad van:) ) meg még nyusznak is :)
  Miért van az hogy a fejlett nyugati országokban pl Franciaország még csak most AJÁNLJÁK azt hogy beakarod e oltatni magad, Magyarországon meg állandóan rémhírekkel tömik az emberek fejét , meg becsapják a népet sok mindennel, meg az egyéb fontos dolgainkról elterelik most pl ezzel a h1n1 -el a figyelmet... vagy az állandó kedvencem pl. a mutálódott h1n1 , akkor a vírus okosabb az embernél?!?!:D és képezi magát ?!:D és ezzel ki is van védve az a tény, hogy hát bocsi haver, de hiába oltattad be magad h1n1 ellen azért vagy beteg mert a mutálódottat kaptad el... érdekes:):)

  arra nem gondol senki sem ,hogy a biológiai fegyverek korát éljük, vagy például eddig senki sem említette meg azt , hogy Debrecenben van egy biológiai vírus kutatóközpont vagy mi is a pontos neve... NA EBBE is bele kéne gondolni.... :) na de mind1:)

  Mindenkinek jó egészséget kívánok! :)”
 • 4. nyusz 2009. november 27. 22:22
  „nem érdekes ez az egész dolog,pár honap alatt,meg is lett az oltoanyag ennek a veszélyes virusnak!!”
 • 3. lacim6 2009. november 27. 21:12
  „http://www.magyarhirlap.hu/belfold/buvesztrukk_a_vakcinaval_a_teljes_szamlat_a_lakossag_allja.html Bűvésztrükk a vakcinával: a teljes számlát a lakosság állja Bővebben a mai Magyar Hírlapban

  Szérumbiznisz az emberek és a jövő terhére

  Oszkó és Székely megcsinálta a nagy bizniszt. Nem a javunkra
  Oszkó és Székely megcsinálta a nagy bizniszt. Nem a javunkra (Fotó: Béli Balázs)

  A leggátlástalanabb kufárokat megszégyenítő módon üzletel a kormány a H1N1-vírus elleni oltóanyaggal - derül ki Oszkó Péter pénzügyminiszter és Székely Tamás egészségügyi miniszter lapunk birtokába jutott levelezéséből. Sokan tipródnak már jó ideje azon, hogy vajon miért kerül nettó 1838 forintba a vakcina, miközben a gyártó (bár az Omninvest is hatalmas hasznot kasszíroz) ennél jóval olcsóbban, nettó 1090 forintért adja tovább a tárolással s kezdetben a kiszállítással is megbízott, ám utóbbi szerepében alkalmatlannak bizonyult Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek.

  A levél és a többi lapunk birtokába került dokumentum segíthet leleplezni a bűvésztrükköket. A papírokból kiderül: a gyártónak 6 milliárd 615 millió forint jár a hatmillió adag oltóanyagért, amelyből négymilliót térítésmentesen kapnak a veszélyeztetettek. Fizetni azonban nem szeretne ezekért a kormány, mi több, úgy tűnik: a költség egy részét a pénzért adott vakcina extraprofitjából fedeznék, a mások részét pedig a 2011-es büdzséből, a következő kormánynak kellene állnia. Hiszen az egészségügyi tárca júliusban úgy kalkulált: a pénzért kapható kétmillió adag eleve ötven százalékkal növelt áron kerül a forgalmazóhoz. Ebből az államnak 3 milliárd 307,6 millió forint bevétele származik, feltéve, ha minden adag elfogy. Ugyanekkora összeget fizet az állam a gyártónak a térítésmentes négymillió adagért. Csakhogy a Vezetői összefoglaló című anyag tanúsága szerint, mivel ,,a konstrukció hitel nélkül nem valósulhat meg, célszerű tíz százalékkal növelt számokkal dolgozni".

  A tíz százalékkal növelt forrásigény 3 milliárd 638,4 millió forint, ami ezek szerint ugyancsak érvényesül a pénzért kapható vakcina árában.

  Még tisztább lehet a kép, ha figyelembe vesszük Oszkó Péter pénzügyminiszter levelét. Júliusban azt írta Székely Tamás egészségügyi miniszternek: nem lát lehetőséget arra, hogy az idén beszerzett vakcinák költsége (a szállítmány jó részét eleve csak jövőre kell rendezni) későbbi költségvetési évet terheljen, viszont az idei büdzsét is kímélni kell. Egy másik, Vezetői összefoglaló című dokumentumból viszont az olvasható ki, hogy az idén csak a teljes költség tizedét vállalja a költségvetés. Oszkó felhívása úgy értelmezhető, hogy a még általuk készített 2010-es büdzsét kell kímélni, tehát a fennmaradó kilencven százalékot vagy a fizetős pácienseken beszedett extraprofitból állják majd, vagy ha ez - a csekély oltási hajlandóság miatt - mégsem jönne össze, majd állja a cechhet a következő kormány. A kormány most pénzügyi szempontból is abban lenne érdekelt, hogy minél előbb eladja a lehető legtöbb vakcinát. Ezt tolták el a folytonos, kapkodással, titkolózással, az egymásnak sokszor ellentmondó állításokkal.”
 • 2. Napocska 2009. november 27. 20:40
  „Én sem. Minden orvos, védőnő és más eü.s ismerős is ellene van. Ha ők sem bíznak a dologban, akkor miről is beszélünk?!”
 • 1. macskaszem 2009. november 27. 19:38
  „Azért ők is eléggé össze vannak zavarodva az oltással kapcsolatban. Én lehet hogy pusztulni fogok mert nem oltattam be magam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn Balázs, Feri és Jani ébreszt a CLASS FM-en

Örülhetnek a hallhatók, hiszen Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc és Vadon János visszatér az éterbe… Tovább olvasom