Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Hikikomori: a számítógép csapdájában

Győr-Moson-Sopron - Nyugat-Európában új betegségként jegyzik: hikikomori. Nálunk is egyre nő azoknak a fiataloknak a száma, akik teljesen a számítógép világában élnek, kiközösítve magukat a valóságból.
A hikikomori elnevezés japán eredetű, ugyanis az ázsiai fejlett országban már korábban jelentkezett a tünetegyüttes. Azokra a tizenévesekre használják a kifejezést, akik egyik napról a másikra elhagyják az iskolát, barátaikat, bezárkóznak szobájukba és ki se mennek az utcára hónapokig, akár évekig. Saját magukat közösítik ki, mert csak az internet és a videojátékok világában élnek. A legsúlyosabb esetben a szülőkkel is megszakítják a kapcsolatot; nappal alszanak, éjszaka „élnek". A betegségben szenvedő fiatalok általában az ennivalót is úgy csempészik be szobájukba, csak ott érzik jól magukat. Az ilyen 14–18 évesek száma egyre nő; gyermekpszichiáterek foglalkoznak velük.

– Megyénkben is több olyan fiatallal találkozunk munkánk során, akik különböző szinten netfüggők. Öt-hat éve tűnt fel ez az új függőségi forma – mondta Benczéné Tímár Irén pszichológus, aki a Gyermekpszichológiai és Pedagógiai Tanácsadóban dolgozik, és hozzátette: akkor jelent betegséget, ha az egészséges életvitelt jelentősen befolyásolja. Ezért jeleit észlelve célszerű mielőbb szakemberhez fordulni, mert könnyebb segíteni, amikor még nem sérültek erősen a kapcsolatok.

Intő jel lehet, ha a tini sokszor kimerülésig netezik, romlik iskolai teljesítménye, kapcsolatai elsivárosodnak, kizárólag a világhálón vannak kapcsolatai, csak a komputerrel foglalkozik, és mindent alárendel annak.

– Minél kisebbek a gyerekek, annál jobban kell figyelni arra, mi érdekli őket. A szülőknek olyan programokat érdemes szervezniük, amelyek érzelmi töltést adnak nekik. Az a fiatal, aki eszközként használja a netet, akár naponta több órát is eltölthet a gép előtt, még nem függő. Épp ez a csapda: a számítógép hozzátartozik a jövőhöz, de nehéz mértéket tartani vele – szögezte le a szakember.

– Rendszeres internetfelhasználóként azt gondolom, hogy a világhálón bogarászás hasznos. Annyira sokféle adat megtalálható, könnyen, gyorsan elérhető a neten, hogy ma már egy diák szinte meg se tud lenni nélküle. Ha naponta több órán át használja, még nem függő, de persze ezt is, mint mindent, túlzásba lehet vinni – fogalmazta meg véleményét Bezák Tibor elsőéves egyetemista. A számítógépet szintén rendszeresen használó Horváth Csaba nem tart attól, hogy netfüggő lesz, főként azért, mert neki fontos a sport, az ahhoz kapcsolódó közösség. Viszont ismer olyan középiskolásokat, akik éjjel-nappal nagyon sokat ülnek a számítógép előtt: neteznek, játszanak úgy, hogy túlzásokba esnek és ez szerinte nem jó. Ám úgy véli, már nehéz segíteni rajtuk, mert a baráti tanácsra sem hallgatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A brit anya hagyta volna a tűzben meghalni a kisgyerekeket

A 40 éves anya kirohant a házukból, amikor az lángra kapott. Kislányát és kisfiát az égő épületben… Tovább olvasom