Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hihetetlen, de igaz! 34 elképesztő tény

A nyelvünk lenyomata is egyedi, a Muppets bábok balkezesek, pisilt már ember a Holdon, a muslica pedig hajlamos az alkoholizmusra.
1. A leghosszabb idő két iker születése között 87 nap volt.

2. A világ legmélyebben lévő postaládája 10 méterrel a víz alatt, a japán Sunami öbölben van.

3. 2007-ben egy amerikai férfi, Corey Taylor megpróbálta halottként bejegyeztetni saját magát azért, hogy ne kelljen befizetnie a telefonszámláját. A módszer egyébként nem működik, Taylor nem úszta meg.

4. A legrégebbi gumióvszer 1640-ből való, a brit Dudley kastély csatornájában találták meg. Egyébként állati belekből készült.

5. 1923-ban Frank Hayes zsoké úgy nyert meg egy lóversenyt a New York-i Belmont Parkban, hogy a verseny közben szívrohamban elhunyt. Teste azonban a nyeregben maradt, lova pedig elsőként lépte át a célvonalat.

6. Minden embernek egyedi a nyelvlenyomata, csakúgy, mint az ujjlenyomat.

7. A legtöbb Muppets báb balkezes, mivel a legtöbb Muppeteer (megj.: aki mozgatja a bábot) jobbkezes. Így a mozgató jobb keze a Muppets fejébe, bal keze pedig a kezébe van dugva.


8. A nőstény kengurunak három vaginája van.

9. A fény nem feltétlenül terjed fénysebességgel. A feljegyzett "leglassabb" terjedési sebessége 16,98752 m/s.

10. A Föld legmagányosabb állata egy bálna, aki már több, mint húsz éve hívja közel magához társait, ők azonban sohasem válaszolnak. Szegény párának ugyanis felismerhetetlenül magas a hangfrekvenciája.

11. A második világháború alatt a Pollyanna nevű brit hajó legénysége egy rénszarvast tartott a fedélzeten hat héten át, amit az oroszoktól kapott ajándékba.

12. Az első ember, aki a Holdon pisilt, Buzz Aldrin volt.

13. A muslica az emberhez hasonlóan hajlamos az alkohol túlfogyasztásra és a függésre. Egyes példányok azonban egy gén inaktivitása miatt sohasem képesek a lerészegedésre.

14. A világ leghosszabb szakállú embere 1567-ben halt meg úgy, hogy megbotlott a saját szakállában, miközben egy tűz elől menekült.

15. 1518-ban egy teljes hónapon át megállás nélkül táncolt több száz ember Strasbourgban, aminek az oka máig megmagyarázhatatlan. Többen táncolták magukat halálra.


16. 1993-ban San Franciscoban népszavazást tartottak Bob Geary rendőr ügyében, aki kizárólag Brendan O'Smarty nevű hasbeszélő bábjával volt hajlandó járőrözni. Megengedték neki.

17. Egy kilencedik századi normann grófot saját áldozata gyilkolta meg, halála után. A gróf a férfi levágott fejét a kivégzés után lovának nyergére akasztva magával vitte. Azonban lovaglás közben a férfi egyik fogai felsértették a gróf lábát, aki végül az áldozatától elkapott fertőzésben hunyt el.

18. Egy holland kisvárosban, Giethoornban nincsenek utak, az épületeket csatornák és gyalogos felüljárók kötik össze.


19. Léteznek kék bőrű emberek, az USA-ból, Kentucky állam völgyéből származnak. A betegséget egy recesszív gén által létrejött enzimhiány okozza, a gént pedig hat generációval ezelőtt egy francia bevándorló és felesége vitte be a területre. A kékbőrűség végül 150 éven át generációkon keresztül jelentkezett. A jelenségnek neve is van, methemoglobinemia.


20. Az erős földrengések rövidíthetik a napot. Nem az égitestet, hanem mindennapjainkat. A Föld forgását ugyanis rengés lelassítja, és ezeáltal minden nap rövidebb lesz, mint ami a rengés nélkül lett volna. A 2010-es chilei földrengés 1,26 mikroszekundumot, a 2004-es szumátrai pedig 6,8 mikromásodperccel vett el az időnkből.

21. Az első amerikai film, amiben a filmvásznon a nézők egy vécé lehúzását láthatták, Alfred Hitchcock Psycho-ja volt.

22. Az olvadó gleccserek és jéghegyek jellegzetes, sistergő hangot adnak ki.

23. A "Blood Falls" nevű antarktiszi gleccserből gyakran ömlik oxidált sós víz, ami pontosan úgy néz ki, mintha vér folyna belőle.


24. 2008-ban a tudósok felfedeztek egy baktériumfajt, ami a hajlakkban él.

25. Minden idők leghosszabb zeneműve 639 éven át tart, egyébként jelenleg is. John Cage Organ˛/ASLSP, azaz "olyan lassan, amennyire lehetséges" művét 2001 szeptember 5-én kezdték el játszani a kelet-németországi Buchardi-templomban.

26. A második világháborúban az őrült névre keresztelt Jack Churchill alezredes volt az egyetlen, aki íjjal ölt meg egy ellenséges katonát. Úgy tartotta, a csatába íjjal, és karddal kell és illik menni.

27. Egy amerikai parkőr, Roy C. Sullivan hét villámcsapást élt túl 1942 és 1977 között. Végül halálát öngyilkosság okozta.

28. Az Eiffel torony csúcsa a nap irányábadől, mert a fém napsütésben olyannyira felmelegszik, hogy a részecskéi kitágulnak.


29. Van egy operaház Amerika és Kanada határán, ahol a színpad az egyik, a közönség már azonban a másik országban van a határvonalak szerint.

30. A katzenklavier, avagy macskazongora egy macskák közreműködésével készült hangszer volt. Athanasius Kircher német tudós tervezte a 17. században. A hangsor szerinti beosztásnak megfelelően bezártakk 14 macskát a zongora egymás melletti rekeszeibe, mégpedig úgy, hogy a macska feje elől kint van, míg a farka a rekesz hátuljában rögzített, hogy ne tudja mozgatni. Az így összerakott „hangszer" billentyűjének leütése a megfelelő macska farkába szúr egy hegyes tűt, s a macska elnyávogta magát.


31. A legnagyobb feljegyzett hópehely 38 centiméteres volt.

32. A South Parkba illő esemény állítólag egy viccel indult: a régi Tanganyika, mai Tanzánia területén 1962 januárjában 95 tanuló kapta el a nevetőbetegséget, emiatt pedig iskolájukat két hónapra be is kellett zárni. A leírások szerint a betegség megállíthatatlan nevetéssel kezdődött, ami később zavartsággá és üldözési mániává alakult, majd nem egyszer erőszakos viselkedéssel zárult. Az iskola 159 tanulójából 95 fertőződött meg, és hiába szüntették be a tanítást, 10 nappal később a nevetőbetegség megjelent majd száz kilométerrel távolabb. A 14 iskolát érintő jelenség aztán egy nap eltűnt; ahogy jött, úgy veszett bele a homályba.

33. A rómaiak vizelettel fehérítették a fogaikat.

34. Testünkben 96560,64 kilométernyi ér van. Ha hosszában kiterítenénk őket, több, mint kétszer kröbeérnék a Földet.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy méterre is felugorhat a bionikus kenguru

A bionikus kenguru elektromos hajtással és sűrített levegős pumpákkal képes az erszényesre jellemző,… Tovább olvasom