Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hihetetlen - Dr. House szemináriumi tantárgy lett?

"Állást kapott" a marburgi orvosi egyetemen Dr. House, a Magyarországon is rendkívül népszerű amerikai televíziós filmsorozat főszereplője, Brinkmann professzornak, a korábbról ugyancsak ismert Klinika egykori főszereplőjének azonban már nem jutott hely.

Pontosabban szólva a Dr. House szemináriumi tantárgy lett a marburgi egyetem orvostudományi karán, a Klinikát viszont az egyetem illetékesei már nem tartották arra érdemesnek.

Jürgen Schäfer, az orvosi kar igazgatója - aki az egyik legismertebb német kardiológus hírében áll - egy pénteki interjúban elmondta, hogy a Dr. House-t rendszeresen megtekintik, s elemzik az orvostanhallgatókkal a heti szemináriumon, az ugyanis általános megítélés szerint hasznos kiegészítését jelenti a tantervnek.

Schäfer professzor szerint a sorozat nemcsak szórakoztató és izgalmas, hanem jóval közelebb jár a valósághoz, mint minden más, általa ismert orvosi televíziós sorozat. Olyannyira, hogy a zsémbes és nyers modorú "doki" diagnózisait mindenképp elemezni kell.

Mindez - mint a professzor vélekedett - nem jelenti azt, hogy House orvosi magatartása általánosságban elfogadható lenne, de hát filmről van szó, így az megengedett. A sorozat ugyanakkor rendkívül jól ábrázolja az egyes betegségek tüneteit, az azokkal járó panaszokat, a kezeléssel kapcsolatos elképzeléseket, s a diagnózis-felállításokat - hangoztatta az igazgató, hozzátéve, hogy a diákok egyik "kedvenc" tárgyáról van szó.

Dr. House
Dr. House


A professzor elmondta, hogy a sorozat egyes részeit többször is közösen tekintik meg, s leállítják a filmet, ha egy különösen érdekes, szakmai vitára okot adó jelenetről van szó. Ilyenkor a diákok a docensekkel közösen elmélkednek azon, hogy éppen mi történhetett a pácienssel, mi lenne a legmegfelelőbb terápia, s azután mindezt összevetik a Dr. House által felállított diagnózissal. Különös megelégedésre ad okot, ha a diákok által felállított diagnózis hasonló House diagnózisához.

Emellett a szemináriumon nem csupán azt elemzik, hogy a filmbeli orvosnak igaza van-e, vagy nem, hanem általánosságban azt is, hogy miként történik egy komplex diagnózis felállítása, ehhez mennyire szükséges a szakmai vita, illetve a kollégákkal való csapatmunka.

A magyar televízióban évekkel ezelőtt vetített Klinika főszereplőjéről, Brinkmann professzorról azonban az igazgató már nem volt ilyen jó szakmai véleménnyel, s ezért fel sem merült, hogy ez a filmsorozat is szemináriumi tárgy legyen. Brinkmann ugyanis annak idején már "a folyosón 10 méterről" megmondta, hogy a betegnek szívinfarktusa van - fogalmazott az igazgató. Scha:fer elismerte, hogy olykor könnyű a diagnózis felállítása, de ma már az esetek túlnyomó többségében rendkívül összetett "betegségképpel" kell számolni. "Azoknak a betegeknek a túlnyomó többsége, akiket Dr. House meggyógyít, az egykori híres Fekete-erdei klinikán valószínűleg meghalt volna" - vélekedett a marburgi professzor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos péntek az utakon - Frontális ütközés; gázolás

Hárman haltak meg péntek délelőtt az ország útjain. Egy út szélén gyalogló idős asszonyt gázolt… Tovább olvasom