Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Hetven éves a tviszt királya, Chubby Checker

Come on, baby, let's do the twist - énekelte több mint fél évszázaddal ezelőtt, 1960-ban egy amerikai fiatalember, és milliók engedtek a felszólításnak.
Az őrület elindítója, Chubby Checker október 3-án ünnepli hetvenedik születésnapját. Az MTVA-Sajtóadatbank portréja: Eredeti neve Ernest Evans, a mindig mosolygó, fekete bőrű srác kiskorától szeretett mókázni, énekelni és táncolni, előbb osztálytársait, majd egy üzlet vásárlóit szórakoztatta. Főnöke bíztatására készítette első lemezét, amelyen neves énekeseket parodizált, immár Chubby Checker művésznéven.

A The Twist című számot, Hank Ballard szerzeményét 1959-ben a komponista maga énekelte el, a kislemeze B oldalára került dalt az általános érdektelenség övezte. Aztán egy évvel később Chubby Checker is előadta, véletlenül éppen a helyi televízió műsorában: a hang és a látvány lenyűgözte a közönséget, néhány hét múlva mindenki tvisztet táncolt.A The Twist 1960 őszén vezette a slágerlistát, és csak négy hónap után kopott ki onnan. Addigra azonban Chubby Checker már újabb és újabb slágerekkel és ezekhez igazított, a tvisztre hajazó táncokkal rukkolt elő. Ilyen volt a The Fly, a Pony Time, a The Hucklebuck, a lécet legmélyebbre talán a Limbo Rock című dalában helyezte.

A tviszt-őrület aztán amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlt, vélhetőleg azért, mert a zene alapjában véve kezdetleges és monoton volt, a később rágógumi-zenének elnevezett műfaj korai előfutára. Chubby Checkernek azonban nem volt oka a panaszra: 1966-ig 32 dala került fel a listákra, és a mai napig rekordot tart azzal, hogy volt olyan pillanat, amikor a Top 12-ben öt albuma szerepelt egyszerre. Emellett feleségül vette az ügyeletes világszépét.

Lemezei manapság is jól fogynak, a nosztalgiahullám előadójaként rendszeresen előkerül. Több mint negyedszázaddal első slágere után, 1988-ban ismét a listán szerepelt: a Fat Boys rap-trió feldolgozta a The Twistet és megkérték, szálljon be a vokálba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Britney: A végzet nője Budapesten koncertezett - kritika, fotók

3 év kihagyás után jelent meg a Femme Fatale című lemez, amelynek turnéja pénteken érkezett… Tovább olvasom