Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Hetven év után mégiscsak átvette a Bíborszivet

Hetven évvel az után, hogy visszautasította, meggondolta magát, és a hétvégén átvette a Bíborszív katonai kitüntetést egy 89 éves második világháborús amerikai veterán, aki gépével lezuhant a megszállt Franciaországban 1944-ben.
Richard Faulkner mindössze 19 éves volt, amikor a B-17-es bombázó, amellyel repült, összeütközött egy másik géppel. Mindenki meghalt, kivéve a fiatal törzsőrmestert, aki ejtőernyővel kiugrott, de ellenséges vonalak mögött találta magát. Végül sebesülten is sikerült kijutnia a nácik által ellenőrzött területről. Előbb egy helyi gazda bújtatta, majd a francia ellenállók segítettek neki. Huszonkilenc napot töltött ellenséges vonalak mögött, és amikor az őt Angliába szállító torpedóhajót megtámadták náci repülők, Faulkner vette át a lelőtt tüzér helyét. A Bíborszívet mégsem fogadta el.

Richard Faulkner  - fotó: Daily Mail
Richard Faulkner - fotó: Daily Mail

A kitüntetés sebesülési érdemérem, amelyet nemcsak a harcban megsebesült katonáknak, hanem posztumusz is odaítélnek a harcban elesetteknek vagy azoknak, akik belehalnak sebesüléseikbe.

Faulkner egy évvel ezelőtt azonban rájött, hogy megbánta döntését, mert így nem lesz, ami emlékeztesse unokáit az ő katonai szolgálatára - mondta el menye. Mary Ellen Faulkner szerint apósa annak idején azért utasította vissza az érdemérmet, mert szörnyűnek találta, hogy őt kitüntetik, miközben társai meghaltak.

Miután a veterán megmásította döntését, az asszony az idős férfi körzetének kongresszusi képviselőjéhez, a demokrata párti Dan Maffeihez fordult segítségért. A politikus irodája megállapította, hogy Richard Faulkner még mindig jogosult a Bíborszívre, amelyet a képviselő szombaton át is adott neki az egykori katona New York állambeli otthonában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drónnal akartak kábítószert csempészni egy ausztráliai börtönbe

Pilóta nélküli repülőgéppel akart kábítószert becsempészni egy férfi egy ausztráliai börtönbe, a rendőrség őrizetbe vette. Tovább olvasom