Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Hétvégén havazhat és jönnek a mínuszok!

Csaknem két hét késéssel ugyan, de télire fordul az időjárás Magyarországon.

Vadász Vilmos meteorológus a Kisalföldnek elmondta: szerdán és csütörtökön még a sokévi átlagnál több fokkal melegebb lesz, a hétvégén azonban észak-északkelet felől egyre hidegebb léghullámok érik el a Kárpát-medencét.

Szombaton és vasárnap az egész országban fagyos reggelre ébredünk, sőt, sok helyütt napközben is 0 fok alatt marad a hőmérséklet. Emellett száraz idő lesz, de jelentéktelen hózáporok bárhol előfordulhatnak.

A mínuszok a jövő héten is maradnak, hétfőn például a derült helyeken akár -9 foknál is hidegebb lehet. Vadász Vilmos hozzátette: a jövő hét közepétől várható havazás, de mennyisége egyelőre bizonytalan.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. Túrabakancs 2009. december 11. 11:15
  „Truder!
  Fagyos idő ide vagy oda, én mindjárt elolvadok! :)”
 • 56. Truder 2009. december 10. 20:51
  „54. hozzászólás Túrabakancs 2009.12.09. 22:45

  :)) Én i s szeretlek... :))”
 • 55. mozart 2009. december 10. 13:13
  „Ma reggel a Vásárcsarnoknál egy magányos fekete rigó fütyörészett egy fa tetején. Nem fújta teli torokból, csak úgy óvatosan, mintha tudná, hogy a természet tréfát űz vele. A panelek árnyékában tiszta tavasz volt. De ennek a jó időnek meg lesz a böjtje!”
 • 54. Túrabakancs 2009. december 09. 22:45
  „Truder!
  Neked megbocsátok! :)
  Lesz hideg nem kell aggódni, hiszen a Brit-szigetek térségében
  egy hosszan tartó anticiklon alakul ki a napokban, ez ott csapadékmentes időszakot jelent, ezzel szemben emiatt Európában télen kemény hidegleszakadások szoktak bekövetkezni, ami ha a délről feláramló enyhébb levegővel keveredik, akkor nagy csapadékhajlam valószínű az adott
  térségben. Azért akkora ne legyen mint 87-januárjában...
  Már csak a fűtésszámlák végett sem!”
 • 53. dzsoni 2009. december 09. 20:59
  „Én már nagyon várom, lehet menni síelni!:)
  Emlékszem én is 1987-es nagy hóra! Mentem vissza a koleszba vonattal és Fonyódnál tovább nem tudott menni a vonat! Adddig is az egy órás útból lett háromórás a hófúvás miatt! A vasútállomáson kellett aludnunk a földön a táskáinkon és a kabátunkba takaróztunk. Volt olyan oszt. társam aki a kórházban kötött ki mert gyalog elindult és elfagytak az újjai!
  Ezt a telet senki nem fogja elfelejteni! Emlékezetes volt, az biztos!”
 • 52. Epoxigyanta 2009. december 09. 20:49
  „Valóban nagy hó volt ´87 januárjában. Kórházban voltam előtte egy hétig,szinte semmilyen jármű nem közlekedett.A vonatok sem jártak. Anyám egy mozdonyra felkéredszkedve jött el értem,de hazavitt.11 éves voltam. Látom sokaknak vannak emlékei arról a télről.”
 • 51. Truder 2009. december 09. 18:21
  „41. hozzászólás Túrabakancs 2009.12.09. 08:51
  Oóó! Bocsánat, későn vettem észre, hogy már többen pontosítottak..
  Egyébként meg havat akarok...sokat! Legalább karácsonyra!!”
 • 50. Truder 2009. december 09. 18:19
  „25. hozzászólás Túrabakancs 2009.12.08. 22:23

  Csernobil, katasztrófa: 1986 ápr 26..

  ´86-´87-ben valóban kemény tél volt. Volt többször is, de akkoriban ez volt a természetes..”
 • 49. Patriot 2009. december 09. 16:02
  „ghancz!

  Köszönöm,jó volt így felidézve az akkori katasztrófahelyzet.
  Ha jól emlékszem az akkori Kisalföld címlapra a belvárosból a Mosoni Dunába hordták a havat teherautókkal,mert nem lehetett elférni tőle.
  Basszus,de régen volt.”
 • 48. Túrabakancs 2009. december 09. 14:39
  „józanparaszt! /47/
  Egye fene, ők is... :}
  Akkor szép a havazás, ha megfelelően vagyos az idő, és a betonon is szépen magmarad a hólepel,
  na azt én is nagyon "csipom". A latyak viszont egész egyszerűen undormány.”
 • 47. józanparaszt 2009. december 09. 14:25
  „+ aki szereti a havat :)))”
 • 46. Túrabakancs 2009. december 09. 13:10
  „józanparaszt ! /45/
  "és tartson ki márciusig...hóhahó"
  -Mondta a téli sportolókat kiszolgáló hotel tulajdonosa, majd elmosolyodott. :)”
 • 45. józanparaszt 2009. december 09. 11:52
  „és tartson ki márciusig...hóhahó”
 • 44. Szilágyi_Zsolt 2009. december 09. 11:28
  „Köszönöm a cikket, jó volt végre tisztán látni hóügyben. :)”
 • 43. maja09 2009. december 09. 11:24
  „Talán fehér karácsonyunk lesz:)
  http://www.koponyeg.hu/
  "Északnyugat-Magyarország->A fehér karácsony esélye:50-80%"”
 • 42. ghancz 2009. december 09. 08:57
  „Csak érdekességként idemásolom a Kisalföld 2005. január 27-én megjelent cikkét az 1987-es nagy havazásról.

  Tizennyolc éve írtuk: Megfeszített küzdelem a természet erőivel
  A nyolcvanhetes, ,,nagy" havazásról

  Talán mindenkinek, aki már három évesnél idősebb volt 1987-ben, van valami emléke a január 11-én, vasárnap leesett hóról. A már-már katasztrófahelyzet másnapra állt be. Fagyhalál fenyegetett, a termelés leállt, a tanítás sok helyen szünetelt, a pártbizottság pedig lánctalpat küldött a mentőknek.

  A vasárnapi körképét még derűs hangnemben kezdte a Kisalföld január 12-én. Volt szó kies, hófehér tájról, turbékoló galambot etető háziasszonyokról és a farsang kezdetéről. De már ekkor is kiderült a jelentésből, hogy előtte egész éjszaka esett a hó, Csorna és Győr között húsz-huszonöt centit mértek. Hajnalban Győrből harminc hótolót indítottak. A gyalogutakat az úgynevezett ,,dodzsemmel", a városgazdálkodási vállalat kis hóekéjével tisztították. Balesetekről nem számolt be a mentő reggel nyolc órakor, és a Sopron felől Győrbe érkező vonat, ha húsz perces késéssel is, de révbe ért. A városgazdaság hómunkásokat toborzott, s a kétszázból még nagyvonalúan hazaküldött jópárat, mivel részegek voltak. A gyerekek tobzódtak, hemperegtek és még több havat reméltek a pártbozottságtól. A vasárnapi körképet így zárta le munkatársunk: ,,itt a tél, az igazi!".

  Munkatásunk tévedett, ahogyan a meteorológusok is, az ,,igazinál is igazibb" még csak ezután következett. Már vasárnap késő este megalakult a megyei operatív bizottság dr. Lakatos László pártbizottsági első titkár elnökletével, s megelevenedtek az irodák a tanácsoknál, a magyar és szovjet katonai egységeknél és a határőrségeknél is. A pártszékházban izzottak a telefonok. Szülő nőhöz igyekvő mentőnek lánctalpas járművet küldtek, javaslatokat adtak a kenyér- és tejszállítóknak, eligazították az országúton rekedt, autóbuszinyi diák sorsát. A váratlan helyzetet nehezítette, hogy a nyolcvannyolc hóeltakarító eszközből csak tizenhárom volt bevethető műszaki állapotban. Vasárnap este és éjszaka Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, valamint Csorna térségében 250 embert mentettek ki a hó fogságából. Két ember délután négytől hajnali ötig rostokolt a hóban, őket kéz- és lábfagyásokkal szállították kórházba.

  Az igazi, ma már legendás hideg január 13-án, kedden hajnalban köszöntött be, Győrben mínusz huszonkettő, Mosonmagyaróváron 21 fokot mértek. Január 16-ig a megyeszékhelyen 44 centiméter, Mosonmagyaróváron 59 centiméteres hó esett összesen.

  A mosonmagyaróvári helyzetről így szól a korabeli riport: ,,Néhol szinte fekete volt az úttest, azt orkánszerű szél lehordta róla a havat, máshol viszont olyan átfúvások voltak voltak, hogy az összkerékmeghajtású jármű is csak nekifutásból vehette az akadályt." ... ,,másfél kétméteres hótorlaszok és a bennrekedt autóbuszok, kamionok, személyautók állták el a továbbhaladás útját." Szomorú hírekről is beszámoltunk: négy ember fagyott meg a megyében hétfőn, ketten ittas állapotban voltak. Egy kapuvári lakos elesett és nem tudott felkelni, egy győri férfi pedig ásványrárói anyósát látogatta meg, de az idős asszony nem ismerte fel és kizárta a házból.

  A vonatok késéseiről nem szóltak a hírek. Nem volt értelme. A nap folyamán csak két-három szerelvényt indítottak, elsősorban a munkások szállítása miatt, s még istenes volt itt a helyzet Székesfehérvárhoz képest, ahol teljes megállt a tömegközlekedés. De így is elakadt a termelés, a kereskedelem a megyében, a húsipari vállalatnál a dolgozók harmada, a Füszértnél csak húsz százaléka tudott megjelenni. A középiskolák egy részében megállt a tanítás, mivel volt olyan osztály, ahol csak ketten jelenthették a létszámot. Az általános iskolákban nem volt szünet, mivel ott a diákok nagy része közel lakik. A főiskolák és egyetemek megjelent hallgatóinak jó része a hómunkákban segédkezett.

  És megbénult a posta is. A hétfő hajnali négyre várt budapesti postavonat délután még Tatabányánál vesztegelt. A kézbesítők a már korábban beérkezett küldeményekkel gyalogosan járták Győrt, a megye többi településére azonban egyetlen küldemény sem érkezett meg. S mellesleg hiába írtunk két oldalas riportot, a Kisalföld is csak a győriekhez érkezett meg. A válsághelyzet szerdán már oldódni kezdett, s aztán fokozatosan javult.

  Vadász Vilmos az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a tizennyolc évvel ezelőtti helyzetre emlékezve elmondta: a hó a meterológusokat is váratlanul érte. ,,Az észak-keleti áramlásasal jött hideg levegőre és havazásra nem tudtunk felkészülni, az akkori modellek még a mainál sokkal nehezebben kezelték a helyzetet" - mondta a Kisalföldnek Vadász Vilmos.”
 • 41. Túrabakancs 2009. december 09. 08:51
  „Köszönöm a pontosításokat a csernobili esettel kapcsolatban, valóban 86 ápr. 26-án történt!
  Innen is látszik hogy régen volt, az én memóriám sem a régi. :(
  széchenyi12! Igazad lehet az ok okozat közötti elméleted, elképzelhető hogy bezavart az időjárás
  menetébe ez a robbanás... Ibrox! Ahogy AHA írta a szél miatt volt jópár helyen másfél méteres a hó
  vastagsága, viszont a Bakonyban valóban nagyobb esett, ott közel 80cm-t mértek akkoriban.
  Meg aztán az ember kicsi volt anno, így a hó is nagyobbnak tűnt mint ha most esne ekkora mennyi-
  ségű hó. Meg egyet ne felejtsünk el: a havazás intenzitása volt brutális, hiszen /ha jól emlékszem/
  szombat estétől hétfő hajnalig bezárólag esett le ez az esőben mérve 60-80mm-es csapadék!
  1mm- eső, 1cm-es magasságú hórétegnek felel meg hivatalosan, bár a porhónál ez nem annyira érvényes.”
 • 40. MTT 2009. december 09. 08:42
  „A 87´-es télen meghalt a nagypapám és nem tudták két hétig hazaszállítani a falujába, mert járhatatlanok voltak az utak, a Bakonyalja el volt vágva a külvilágtól. Emlékszem, akkoriban IFA tgk-ra volt felszerelve a hótoló lap, de nem tudott bejönni az utcába! Azóta sem volt akkora hó.”
 • 39. széchenyi12 2009. december 09. 08:42
  „Túrabakancs: sajnos ki kell hogy ábrándítsalak, a csernyobil előtte volt, e nagy hó is lehet annak szüleménye volt....1986 ápr 26......”
 • 38. vanessa 2009. december 09. 08:39
  „szép jó reggelt!1987ben volt az a nagy hó,kisebik lányom akkor volt első osztályos,tényleg megállt az élet,mert gyalog jöttünk haza a munkábol,szigettől Marcalvárosig, tényleg most ha olyan hó lenne kik segitenének az elzárt falvakon?akkor még volt katonaság akik segitettek,”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jane Fonda újra formában

Harminc évvel ezelőtt ő lett a világ első számú fitneszguruja, otthoni tornavideóira egy világ… Tovább olvasom