Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Hétpecsétes titok a világ legmagasabb épületének pontos magassága

Hétpecsétes titok, hogy pontosan milyen magas is a világ legmagasabb épülete, a Burzds Dubaj (Burj Dubai).

A felhőkarcolót egy vasárnapi sajtóértesülés szerint január 4-én, a dubaji uralkodó hivatalba lépésének 4. évfordulóján adnak át.

Az építtető Emaar Properties egyelőre csak annyit enged tudni, hogy a "mintegy" 164-emeletes felhőkarcoló több mint 800 méter magas lesz, és második helyre száműzi a világ eddig legmagasabb épületét, az 508 méter magas tajvani Taipei 101-et.

A fővállalkozó amerikai Skidmore, Owings and Merrill szerint az építmény tudatos mitizálásának része a pontos magasság körüli titkolódzás. Korábbi hírek szerint a toronyház 818 méteres lesz.

A világ magasépületeit számon tartó nemzetközi szervezet, a The Council on Tall Buildings and Urban Habitat sem ismeri még a pontos magasságot, csak azt tudja, hogy Burdzs Dubaj a világ legmagasabb toronyháza lesz és legalább 800 méterig emelkedik.

Jan Klerks, a szervezet szóvivője szerint a semmiféle racionális ingatlanpiaci vagy urbanizációs érv nem szól a beruházás mellett, amelynek szerinte nincs is más célja, mint hogy státusszimbólum legyen a kivagyiságot keresők számára.

Márpedig ilyenek sokan vannak, abból ítélve, hogy a toronyházban kialakított 1100 luxuslakás - köztük a 164. emelet körüli "vállalati apartmanok" - a közelmúlt pénzügyi gondjai ellenére is hamar vevőre talált, míg az alsóbb szinteket egy Armani luxusáruház foglalja el.

A 124. emeleten lévő panorámateraszról tiszta időben 80 kilométerre láthatnak el a látogatók. A becslések szerint 1,5 milliárd dollárért felhúzott toronyház csúcsára 2 perc alatt lehet feljutni a világ leggyorsabbjai közé tartozó, 40 kilométer/óra sebességű liftekkel.

A felhőkarcolót burkoló üveg- és acélfelület 17 futballpályáénak felel meg, az építésre felhasznált betonból több mint 2 ezer kilométernyi járdát lehetne kiépíteni, a beépített vasbetonrudak együttes hossza pedig eléri a Föld kerületének egynegyedét.

A klímaberendezésben évente kicsapódó vízből 20 olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni. A világ 10 legmagasabb felhőkarcolójából 7 Ázsiában található, s mindegyiket az elmúlt 13 évben húzták fel.

Az egykor világrekorder, 442 méteres chicagói Willis Tower (volt Sears Tower) például kénytelen lesz az ötödik hellyel beérni a Burdzs Dubaj átadása után.

Olvasóink írták

 • 3. egyolvasó 2009. december 27. 20:57
  „Gondolom akit érdekel a torony magassága, az le tudja mérni speciális műszerekkel. Igaz, hogy szép teljesítmény egy 164 emeletes épület felépítése, de van értelme ennek a magasságnak? Már a chicagói Sears Tower (110 emelet) is annyira kileng egy szeles napon, hogy a legfelső emeleteken található mosdók vécékagylóiból kicsobban a víz. Valamint évente 2-3x előfordul, hogy az erős szél miatt akkora az épület kilengése, hogy a felvonókat is le kell állítani üzembiztonsági okok miatt (kábelek túlságosan kilengenek). Egyrészt irigylem a 164. emeleten lakókat a panoráma miatt, de szeles napokon nem lennék a helyükben (tengeribetegség, lépcsőzés). Remélhetőleg az épületet felszerelték "lengéscsillapítóval", ami csökkenti a szél és a földrengések épületre gyakorolt hatását. Azért minden tiszteletem a mérnököké, a kivitelezőké és a beruházóké. Dubaiban most jó magasra tették a mércét a világ legmagasabb felhőkarcolóját megépíteni kívánó országok előtt.”
 • 2. Primax 2009. december 27. 20:36
  „Akit érdekel :
  http://hg.hu/blog/8363-nezzen-korul-a-vilag-legmagasabb-epuletenek-csucsarol
  Érdemes megnézni !”
 • 1. 13.István 2009. december 27. 20:03
  „Meddig titok ? A matematika miért van ,rém egyszerű két mérés után kiszámítani ,a jelenleg létező müszerekkel mérni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véres családi drámához vezetett a menyasszonyszöktetés

Véres családi drámához vezetett egy menyasszonyszöktetés Szíriában: tucatnyi felfegyverzett férfi… Tovább olvasom