Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Hazatért a hercegi család - íme az első képek ˝Baby Cambridge˝-ről

Vilmos a kisfiú nevét firtató kérdésekre csak annyit mondott, hogy "ezen még dolgozunk".

Kedd

Hazatért kedd este a kórházból Vilmos herceg és hitvese, Katalin hercegnő, előző este született fiúgyermekükkel együtt.

A házaspár és az újszülött - aki édesapja után a harmadik a brit trónutódlási sorban, és majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - alig egy napot töltött a londoni St. Maryís kórház Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáján.

Az egyelőre csak "Baby Cambridge" néven emlegetett, 3800 grammos súllyal született gyermekre most először vethetett pillantást a kórház előtt július eleje óta táborozó több száz újságíró, és az egyenes közvetítés révén a világ.

Vilmos a kisfiú nevét firtató kérdésekre csak annyit mondott, hogy "ezen még dolgozunk".

Katalin és Vilmos, Cambridge hercegnője és hercege újszülött gyermekével távozik a kórházból. Fotó: MTI (galéria)


Az alaposan bebugyolált csecsemőből jórészt csak a feje búbja látszott; ebből is kiderült azonban, hogy a gyermeknek - édesapjához hasonlóan - nincs sok haja, legalábbis egyelőre.

Vilmos, aki végig felesége mellett volt a kórházban, egyenes utalást tett arra, hogy a "nagyfiú" - aki "jó súlyban van" - nemigen hagyhatta aludni őket az éjszaka, mondván: a gyermeknek "jó tüdeje van, az egyszer biztos".

A herceg kihasználta az alkalmat egy bókra is, kijelentve: a gyermek "szerencsére" Katalinra hasonlít.

Elárulták azt is, hogy Vilmos sikeresen túlesett fia első pelenkacseréjén.

Katalin hercegnő kék pöttyös ruhában, Vilmos oldalán, karján az újszülöttel jelent meg a kórház ajtajában, a felsorakozott rajongók ezreinek hatalmas üdvrivalgása és a több száz fotós villanófény-áradata közepette. Az újdonsült apa néhány másodperc után - még meglehetősen gyakorlatlannak tűnő mozdulatokkal - átvette a kisfiút.

A házaspár az újságírókkal folytatott rövid eszmecsere után visszament a kórházba, a csecsemőt egy gyermekülésbe ültették, majd ismét megjelentek, és a hordszéket az időközben előállt Range Rover hátsó ülésére erősítették, a menetiránynak háttal.

Ezután Vilmos maga ült a volán mögé, és a hercegi pár a gyermekkel egyelőre londoni rezidenciájukra, a Kensington-palotába hajtott.

Vilmos és Katalin később valószínűleg a hercegnő szüleinek Londontól 90 kilométerre fekvő birtokára vonul vissza egy időre az újszülöttel.

Vilmos herceg, aki a brit királyi légierő kutató-mentő helikopterpilótájaként dolgozik egy walesi támaszponton, a brit törvényeknek megfelelően kétheti apasági eltávozást kapott. Ez idő alatt mindössze 136,78 font (48 ezer forint) heti javadalmazásban részesül.

A kedd esti pillanatra a kórház előtt felsorakozott újságírók, televíziós stábok és fotósok hetek óta vártak. A hercegi gyermek érkezésének várható időpontjáról az udvar a terhesség alatt végig teljes hallgatásba burkolózott, csak annyit lehetett tudni, hogy a majdani uralkodó megszületése júliusban esedékes. A világsajtó több száz képviselője ezért már július eleje óta a klinika bejárata előtt táborozott, évek óta példátlan, fullasztó kánikulában.

Kedd este Vilmos elismerő szavakkal adózott kitartásuknak, mondván: tudja, hogy milyen régóta ácsorognak itt, és reméli, hogy most már az újságírók és a kórház élete is visszatérhet a normális kerékvágásba.

Katalin és Vilmos, Cambridge hercegnője és hercege újszülött gyermekével távozik a kórházból. Fotó: MTI (galéria)


Katalin alig 24 órát töltött a kórházban a szülés után. Ez mindazonáltal még a királyi család esetében sem szokatlan: a néhai Diana hercegnő, Vilmos herceg 1997-ben elhunyt édesanyja, aki ugyanezen a klinikán hozta világra Vilmost 1982-ben, elsőszülött fia világra jötte után már 21 órával hazatérhetett.

London kedden látványosan tisztelgett az egyelőre névtelen hercegi csecsemő előtt. Az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota tőszomszédságában húzódó Green Parkban 41, a Tower erődje mellett, a Temze partján 62 díszlövést adott le a királyi gárda egy-egy tüzérségi egysége, az ősi londoni koronázó templom, a Westminster-apátság harangjai pedig három órán keresztül folyamatosan zúgtak a majdani uralkodó megszületésének örömhírére.

A királyi testőrség zenekara a Buckingham-palota kertjében Sir Cliff Richard 1968-as eurovíziós világslágerével, a Congratulations című örökzölddel köszöntötte a jeles eseményt, a felsorakozott turisták egetverő üdvrivalgásától kísérve.

Tízezrek ünnepeltek Londonban

Tízezrek ünnepelték  London utcáin kedd hajnalban Vilmos cambridge-i herceg és hitvese,  Katalin hercegnő első gyermekének - Nagy-Britannia majdani uralkodójának - előző este bejelentett világra jöttét.  
   
Az egyelőre csak "Baby Cambridge" néven emlegetett, 3800  grammos súllyal született fiúgyermek és édesanyja a  Kensington-palota - a házaspár londoni rezidenciája - által kiadott  hivatalos közlemény szerint jól van, és "éjszakára" a londoni St. Maryís kórházban marad.  
   
A közlemény nem részletezi, hogy a hercegnő és elsőszülöttje  hány éjszakát tölt a kórház Lindo Wing nevű szülészeti  magánklinikáján, amely az első éjszakáért 6265 fontot (2,2 millió  forintot), minden további éjszakáért 2200 fontot (750 ezer forintot)  számláz. Így ha Katalin hercegnő a brit orvosi gyakorlatban szokásos  három éjszakát tölti el a szülészeten, a hercegi házaspár több mint  tízezer fontos költségre számíthat.  
   
A néhai Diana hercegnő, Vilmos 1997-ben elhunyt édesanyja, aki  ugyanebben a kórházban hozta világra Vilmost és öccsét, Harry  herceget is, mindazonáltal Vilmos születése után már 21 órával  hazatérhetett.  
   
Vilmos herceg a kisfiú megszületése utáni nyilatkozatában  közölte, hogy ő és Katalin nem is lehetnének boldogabbak.  
   
Károly trónörökös, Vilmos édesapja is nyilatkozatot adott ki,  közölve, hogy ő és második felesége, Kamilla cornwalli hercegnő  "túláradó örömmel" értesült az első unoka megérkezéséről. "A  nagyszülővé válás egyedülálló pillanat mindenki életében, és  rendkívüli büszkeséggel és boldogsággal tölt el, hogy most első  ízben nagypapa lettem" - hangsúlyozta a 64 esztendős trónörökös.  
   
Marcus Setchell professzor, aki a szülést levezette, a gyermek  világra jötte után "csodálatos, gyönyörű babának" nevezte az  újszülöttet.  
   
David Cameron brit miniszterelnök kedd hajnali nyilatkozatában  "nagyszerű hírnek" minősítette a majdani uralkodó megszületését,  kijelentve: fontos pillanata ez a brit nemzet életének. Cameron  szerint "a büszke nemzet a hercegi házaspárral együtt ünnepel".  
   
A skót kormány vezetője, Alex Salmond nyilatkozata szerint a  skót népet is rendkívüli örömmel tölti el a hercegi újszülött  érkezése. Salmond közölte: a Skócia lakossága egy emberként gratulál  a "büszke szülőknek".  
   
Kérdés mindazonáltal, hogy amikor Vilmos és Katalin  elsőszülöttje majdan örökli a brit koronát, Skócia uralkodója is  lesz-e, a skót kormány ugyanis 2014-re népszavazást írt ki a  tartomány elszakadásáról. Igaz ugyanakkor, hogy Salmond már a  referendum meghirdetésével egy időben kijelentette: Skócia akkor is  államfőjének ismerné el a mindenkori brit uralkodót, ha a  népszavazás eredményeként függetlenné válna Nagy-Britanniától.  
   
Kedd hajnalban mindenesetre tízezrek ünnepeltek London utcáin. A  spontán ünnepségek egyik központi helyszíne az első számú londoni  királyi rezidencia, a Buckingham-palota volt, ahol az MTI  tudósítójának helyszíni becslése szerint legalább 15 ezren gyűltek  össze. A legtöbben - néhány szerencsés kivételével jórészt  sikertelenül - azt a díszes irattartó állványt próbálták  lefényképezni, amelyet a palota díszes rácsa mögött helyeztek el,  rajta a hercegi házaspár elsőszülöttjének világra jöttét hivatalosan  bejelentő okirattal, amelyet a szülést levezető orvosi csapat tagjai  láttak el kézjegyükkel hitelesítés céljából.  
   
Az újszülött kilétének hitelesítéséhez természetesen most már  nem alkalmazták azt a korábbi évtizedekben bevett szokást, amelynek  alapján a trón lehetséges várományosainak születésénél jelen volt a  mindenkori belügyminiszter. Amikor Vilmos és Katalin első  gyermekének dédnagymamája, vagyis a 87 esztendős II. Erzsébet  királynő 1926-ban világra jött - bár születése pillanatában még nem  volt a trón egyenes ági várományosainak sorában -, ott volt az  akkori belügyminiszter is, aki a szülőszoba mellett várakozott, és  először neki mutatták meg az újszülött Erzsébet hercegnőt. E  gyakorlat célja annak ellenőrzése volt, hogy ne kerülhessen  "becsempészett" gyermek a trónöröklési sorba.  
   
Katalin szülésénél azonban az orvosok mellett csak Vilmos volt  jelen, és amikor a gyermek megszületett, a házaspár - mielőtt még  értesítették volna a királyi családot - egy órát hármasban töltött  elsőszülöttjével. 
      
A londoni parlamenttel szemközt, a Temze partján emelkedő 135  méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetét különleges  fényszórók öltöztették a brit nemzeti lobogó piros-fehér-kék  színeibe, a majdani uralkodó érkezését pedig 41 ágyúlövés üdvözli  kedden a londoni Hyde Parkban, további 62 a Tower erődje mellett.  
   
A keddi brit lapok természetesen első oldalukon, hatalmas  betűkkel szedett szalagcímekben adják hírül a jeles eseményt. A  legnagyobb példányszámú bulvárlap, a The Sun kedden a "The Son" - "A  Fiú" - címmel jelent meg.

Gyerekek az európai uralkodóházakban

Első gyermeke  születésének örülhetett hétfőn Vilmos herceg és Katalin hercegnő. A  kisfiú a legifjabb az európai uralkodóházak csemetéi között.  Összeállítás a kontinens monarchiáinak "utánpótlásáról":  
   
SVÉDORSZÁGBAN 2012. február 23-án látta meg a napvilágot -  majd nem sokkal később, nagyapja, XVI. Károly Gusztáv király  fényképezőjének vakuját - Estelle, Viktória trónörökös hercegnőnek  és férjének, a polgári származású Danielnek az elsőszülöttje. Alig  nyolc hónaposan a királyi utód már egy kiállítás főszereplője volt:  Estelle hercegnő - Születés és keresztelés címmel fotókat és  videókat mutattak be róla Stockholmban. A gyermek első  születésnapján megjelent az "önéletrajza" - igaz, egy "szellemíró",  Leif Brännström tollából. Brännström az Expressen című tömeglap  munkatársa.  
   
NORVÉGIÁBAN már egy nappal születése, 2004. január 21. után  megismerhették az alattvalók Haakon trónörökös herceg és felesége, a  szintén polgári származású Mette-Marit első közös gyermekét, Ingrid  Alexandrát. A babáról maguk a szülők tették közzé az általuk  készített fotót. Alig két évvel később, 2005. december 3-án  megszületett a hercegnő öccse, Sverre Magnus, így V. Harald király  és Szonja királyné újabb unokának örülhetett.   
   
DÁNIÁBAN talán még pelenkázzák a trónörökös legifjabb  gyermekeit: Frigyes herceg polgári származású ausztrál felesége,  Mária 2011. január 8-án ikreknek adott életet. Előbb Vincent, majd  16 perccel később Josephine jött a világra. A házaspárnak 2005-ben  született meg az első utóda, Christian, akit 2007-ben Isabella  hercegnő követett. Margit királynőnek összesen hét unokája van,  másik fia, Joachim három gyerek apja.  
   
HOLLANDIÁBAN bizonyosan lány követi majd a trónon Vilmos Sándort  - három királynő, Vilhelmina, Julianna és Beatrix utódát -, aki  feleségével, az argentin - és szintén polgári származású - Máximával  három lányt nevel. Amália 2003. december 7-én, Alexia 2005. június  26-án, Ariane pedig 2007. április 10-én született. Egyikükről sem  jelent meg bébifotó, a szülők ugyanis azt akarják, hogy a három lány  a sajtótól minél távolabb élje az életét. A királyi ház  megállapodott a médiával, hogy az évente pár alkalommal jut  lehetőséghez felvételeket készíteni és közölni a hercegnőkről.  
   
Tapasztalt szülőnek számít Fülöp, BELGIUM új királya, és neje,  Matilda: négy gyerekük van. Elisabeth 2001-ben, Gabriel 2003-ban,  Emmanuel 2005-ben, Eléonore 2008-ban látta meg a napvilágot. Az első  gyerek születésénél igencsak nagy volt az izgalom, a köldökzsinór  ugyanis a baba nyaka köré tekeredett, végül császármetszésre volt  szükség. A szülőszobában kialakult helyzet még a vadászpilóta  királyt - akkor még herceget - is megviselte - vallotta be később.  
   
SPANYOLORSZÁGBAN két hercegnő áll a trónöröklés rendjének  második és harmadik helyén Fülöp herceg, János Károly király fia  után. Asztúria hercege és egykor televíziós újságíróként dolgozó,  elvált, polgári származású felesége, Letícia első gyermeke, Leonor  2005-ben született, majd 2007-ben érkezett Sofia. Mindkét terhesség  igencsak megviselte Letíciát, a szülés sem volt zökkenőmentes, így  szinte biztosra vehető, hogy a házaspárnak nem lesz több gyermeke.  Leonort, csakúgy mint kishúgát, a Jordán folyóból származó vízzel  keresztelték meg egy 12. századból származó tál felett. Mindkét  hercegnő azt a ruhát viselte, amelyet apjuk és nagyapjuk is a saját  keresztelőjén.Hétfő

Fia született hétfőn Vilmos hercegnek, a brit trón várományosának és hitvesének, Katalin hercegnőnek.

A gyermek a harmadik a brit trónutódlási sorban, és édesapja után az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A Kensington-palota - Vilmos és Katalin londoni rezidenciája - hétfőn késő este jelentette be sajtóközleményben, hogy az újszülött 3,8 kilogrammos súllyal jött a világra, londoni idő szerint 16:24 órakor, vagyis közép-európai idő szerint este fél hat előtt néhány perccel.

A hír bejelentési módja eltért az évszázados hagyományoktól.

A protokoll előírása szerint a sajtó és a lakosság hivatalosan akkor értesülhetett volna az eseményről, amikor az erről szóló írásos hirdetmény megjelenik az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kapuján belül, egy díszes irattartó állványon. Az első londoni kommentárok szerint azonban az udvar elejét akarta venni, hogy a hír a Twitteren vagy egyéb közösségi médiafelületen szivárogjon ki.

Fia született Vilmosnak és Katalinnak. Fotó: MTI (galéria)

Az újszülött nagybátyját, Harry herceget, Vilmos öccsét utasította egy hellyel maga mögé a trónöröklési sorrendben.

A hercegi utód a jelenlegi uralkodó, a 87 esztendős II. Erzsébet királynő harmadik dédunokája, de az első, aki reális eséllyel követheti majd őt a trónon. A királynő után elsőszülött fia, Károly trónörökös, Károly után Vilmos, Vilmos után pedig a most világra jött fiúgyermek örökli a koronát.

Ha az újszülött legalább olyan hosszú életű lesz, mint dédnagymamája, akkor ő lehet a XXII. század első brit uralkodója.

Fia született Vilmosnak és Katalinnak. Fotó: MTI (galéria)

Katalin hercegnőről december elején derült ki, hogy várandós, miután heveny terhességi rosszullétei miatt kórházba kellett szállítani.

Az udvar decemberben mindössze annyit közölt, hogy a terhesség a bejelentés idején még nem tartott a 12. heténél, vagyis annál a legkorábbi időpontnál, amikor általában nyilvánosságra hozzák, ha a királyi családban gyermek érkezése várható.

Általános az a közvélekedés, hogy az udvar csak a hercegnő nyilvánvalóan eltitkolhatatlan kórházi kezelése miatt kényszerült a hír korai közzétételére.

Fia született Vilmosnak és Katalinnak. Fotó: MTI (galéria)

A terhesség bejelentésének örömhírét nem sokkal később tragédia árnyékolta be. A VII. Eduárd királyról elnevezett kórház egyik ápolónője öngyilkos lett, miután egy ausztrál kereskedelmi rádióállomás munkatársai megtévesztették, és így bizalmas orvosi adatokhoz jutottak Katalin hercegnő állapotáról.

Az utód nem is itt, hanem az észak-londoni Paddington kerület St. Mary's nevű kórházának szülészeti magánklinikáján jött a világra, ugyanott, ahol 31 évvel ezelőtt Vilmos herceg, majd két évre rá öccse, Harry.

Udvari illetékesek állítják, hogy a gyermek nemét Vilmos és Katalin sem tudta előre.

Mindenesetre a hercegi újszülött a trón első olyan várományosa az angol-brit monarchia ezredéves történetében, akinek trónutódlási esélyeit nem befolyásolta volna az sem, ha leánynak született volna.

A brit kormány által nemrégiben elindított reform ugyanis felszámolja azt a több évszázados diszkriminatív trónutódlási előírást, amelynek alapján a mindenkori uralkodó elsőszülött fia eddig előnyt élvezett a trónöröklésben, akkor is, ha volt idősebb leánytestvére.

II. Erzsébet királynő csak azért ülhet 61 éve az Egyesült Királyság trónján, mert szüleinek, VI. György királynak és Erzsébet anyakirálynőnek nem voltak fiúgyermekei. A jelenlegi uralkodó egyetlen testvére a nála négy évvel fiatalabb Margit hercegnő volt, aki életének 72. esztendejében, 2002-ben hunyt el.

Katalin hercegnő szülei valószínűleg álmukban sem gondolták saját gyermekük cseperedésének éveiben, hogy első unokájuk majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

Katalin - polgári nevén Catherine "Kate" Middleton - tisztes közrendi családban nevelkedett. Édesanyja, Carole Goldsmith a British Airways légitársaság utaskísérője volt, Michael Middleton, az újdonsült nagypapa ugyanennél a cégnél töltött be forgalomirányítói állást.

A hercegi hitves szülei azonban az utóbbi években igen sikeres családi vállalkozást fejlesztettek ki. Cégük, amely gyermekzsúr-kellékek internetes forgalmazásával foglalkozik, Middletonékat milliomossá tette.

Leányuk hercegi frigyéből azonban kis híján nem lett semmi. Vilmos ugyanis - általános megdöbbenésre - hat éve szakított Katalinnal, akkori bulvárpletykák szerint azért, mert "megijedt" a házasság gondolatától. A mosolyszünet mindazonáltal alig két hónapig tartott, és a herceg sikeresen visszakönyörögte magát Kate kegyeibe.

Így is tíz évbe telt, mire Vilmos rászánta magát a boldogító igen kimondására. A herceg 2001-ben ismerkedett meg Kate Middletonnal a skóciai St. Andrews egyetemén, és 2011-ben esküdött örök hűséget neki London ősi koronázó templomában, a Westminster-apátságban.

A gyermek érkezésének várható időpontjáról az udvar a terhesség alatt végig teljes hallgatásba burkolózott, csak annyit lehetett tudni, hogy a majdani uralkodó megszületése júliusban esedékes. A világsajtó több száz képviselője ezért már július eleje óta a kórház előtt táborozott, évek óta példátlan, fullasztó kánikulában, a költségek és a hőmérséklet emelkedésével arányos ütemben fogyatkozó türelemmel.

A minap egy könnyed tréfával még a királynő is érzékeltette türelmetlenségét. Vidéki látogatásán, alattvalókkal szóba elegyedve kijelentette: megszülethetne már dédunokája, mert szeretne szabadságra menni.

A nagy nehezen kivárt világraszóló hír után valószínűleg további türelemre lesz szükség a világsajtó részéről, az udvar ugyanis már jó előre jelezte, hogy a hercegi utódot és szüleit minden lehetséges eszközzel óvni fogja a fürkész kameráktól.

Vilmos és Katalin valószínűleg a hercegnő szüleinek Londontól 90 kilométerre fekvő birtokára vonul vissza egy időre az újszülöttel.

20:37 - Nincs hír Katalin hercegnőről és gyermekéről

Hétfő estig semmiféle hivatalos hír nem került nyilvánosságra Katalin cambridge-i hercegnőről, Vilmos herceg várandós feleségéről, akit kora reggel szállítottak kórházba.

A Kensington-palota - a házaspár londoni rezidenciája - hétfőn reggel egy rövid közleményben tudtatta, hogy a hercegnő a szülés tervezett helyszínére, az észak-londoni Paddington kerület St. Maryís kórházának Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikájára érkezett. A közlemény szerint Katalin akkor a vajúdás korai szakaszában járt.

A Kensington-palota közölte azt is, hogy Katalin orvosai természetes szülésre készülnek.

A Londonban összegyűlt több száz újságíró azonban 12 órával később sem tudott ennél többet, mivel az udvar részéről egész nap egyetlen további szó sem hangzott el.

Ugyanebben a londoni kórházban született 1982. június 21-én Vilmos herceg is, aki 16 órával az után jött a világra, hogy édesanyját, Diana hercegnőt beszállították a szülészeti klinikára.

A britek nagyon várják a trónörököst. Fotó: MTI (galéria)

Amint Katalin gyermeke világra jött, a kórházból küldönc indul a Buckingham-palotába, az első számú londoni rezidenciára a trón majdani várományosának megszületését igazoló hivatalos okmánnyal.

A sajtó és a lakosság hivatalosan akkor szerezhet tudomást a majdani uralkodó megérkezéséről, amikor - a hagyományoknak megfelelően - az erről szóló írásos hirdetmény megjelenik a Buckingham-palota kapuján belül, egy díszes irattartó állványon, a gyermek nemével, születési időpontjával és súlyával.

Hétfő esti értesülések szerint ha ez legkésőbb éjfélig nem történik meg, akkor e hivatalos bejelentés valószínűleg csak kedd reggel várható.

A királynő a nap folyamán visszatért első számú rezidenciájáról, a London nyugati határában fekvő windsori kastélyból a Buckingham-palotába, de ez nincs közvetlen összefüggésben a hercegi utód érkezésével, mivel az uralkodó rendszerint minden hétfőn visszautazik Londonba egy-két napra hivatalos intézendőinek ellátására.

Károly trónörökös, Vilmos édesapja hitvesével, Kamilla hercegnővel a nap folyamán a Londontól 300 kilométerre északra fekvő Yorkban és környékén tett hivatalos látogatást, és az őt kérdezgető alattvalóknak rendre azt mondogatta, hogy maga sem tud semmit első unokájának születéséről.

London az utóbbi hat év legmelegebb júliusi napját élte át hétfőn: délután 34 fok körüli hőséget mértek árnyékban, de ez sem tántorította el a Buckingham-palotánál összegyűlt turisták ezreit, akik saját szemükkel akarják látni a hercegi gyermek megszületéséről szóló hivatalos értesítés kihelyezését.

Korábban írtuk:

Kórházba szállították hétfő reggel Katalin cambridge-i hercegnőt, Vilmos herceg várandós feleségét.

A Kensington-palota - a házaspár londoni rezidenciája - közölte, hogy a hercegnő "a vajúdás korai szakaszában van".

A közlemény kiadásának idején a hercegnő már másfél órája az észak-londoni Paddington kerület St. Mary's kórházának Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáján tartózkodott, ahová férjével együtt autón érkezett.

Britek ezrei fogadnak a hercegi elsőszülött nevére

Valósággal megrohamozták a fogadóirodákat a britek, hogy kisebb-nagyobb összeget tegyenek fel Katalin cambridge-i hercegnő és Vilmos herceg elsőszülöttjének lehetséges nevére.

A Ladbrokes fogadóirodában mintegy ötvenezer tétet helyeztek el közvetlenül azután, hogy Katalin cambridge-i hercegnőt hétfő reggel kórházba szállították.

A vállalat szóvivője, Alex Donohue szerint a nagyközönség valósággal megrohamozta a fogadóirodát, hogy kisebb összeget - akár egy fontot - tegyen fel a hamarosan megszülető királyi utód nevére, mert mint fogalmazott, az emberek "részesei akarnak lenni" a történelmi eseménynek.

"Soha nem szabad alábecsülni a briteknek a királyi család iránti megszállottságát" - mondta Donohue. A női nevek közül jelenleg az Alexandra, míg a férfi nevek mezőnyében a James (Jakab) áll az esélylisták élén. A nagyközönségnek azonban valószínűleg várnia kell a névhirdetésre, ugyanis a palota részéről nem szokatlan, hogy hosszú időt hagy a megfelelő név kiválasztására.

Az újszülött világra jövetele pillanatában a harmadik helyet foglalja el a brit trónutódlási sorban.

Az újszülött világra jövetele pillanatában a harmadik helyet foglalja el a brit trónutódlási sorban, és édesapja után az Egyesült Királyság uralkodója lesz, függetlenül attól, hogy fiúnak vagy leánynak születik.

A gyermek saját nagybátyját, Harry herceget, Vilmos öccsét utasítja egy hellyel maga mögé a trónöröklési sorrendben.

A hercegi utód a jelenlegi uralkodó, a 87 esztendős II. Erzsébet királynő harmadik dédunokája lesz, de az egyetlen, aki reális eséllyel követi majd őt a trónon. A királynő után elsőszülött fia, Károly trónörökös, Károly után Vilmos, Vilmos után pedig a hercegi házaspár elsőszülöttje ülhet majd az Egyesült Királyság trónjára.

A Kensington-palota hétfőn közölte, hogy Katalin orvosai természetes szülésre készülnek, ugyanakkor a gyermek megszületéséig további hivatalos információ nem várható.

Ugyanebben a londoni kórházban született 1982. június 21-én Vilmos herceg is, aki 16 órával az után jött a világra, hogy édesanyját, Diana hercegnőt beszállították a szülészeti klinikára.

Katalin szülését Marcus Setchell professzor és Alan Farthing, II. Erzsébet királynő volt és jelenlegi nőgyógyásza vezeti.

Amint az újszülött világra jött, Vilmos herceg értesíti nagymamáját, vagyis a királynőt a majdani uralkodó megszületéséről kódolt telefonon. A kórházból küldönc is elindul a Buckinhgam-palotába, az első számú londoni rezidenciára a trón majdani várományosának világra jöttét igazoló hivatalos okmánnyal.

A hercegi házaspár személyi titkára, Jamie Lowther-Pinkerton ugyanekkor külön értesíti David Cameron brit miniszterelnököt és Justin Welbyt, Canterbury érsekét, az anglikán egyház első számú vallási méltóságát.

Az udvari illetékesek ezzel egy időben tájékoztatják az eseményről az 54 tagállamot számláló - jórészt az egykori brit gyarmatok és függő területek alkotta - Nemzetközösség országainak vezetőit. A hercegi utód világra jötte nyilván abban a tizenöt nemzetközösségi tagországban kelti majd a legnagyobb érdeklődést, amely ma is a mindenkori brit uralkodót ismeri el államfőjének. Ezek között vannak olyan parányiak, mint Tuvalu és olyan földrésznyi országok is, mint Kanada vagy Ausztrália.

A britek nagyon várják a trónörököst. Fotó: MTI (galéria)

A brit alattvalók hivatalosan akkor szerezhetnek tudomást majdani uralkodójuk megérkezéséről, amikor - a hagyományoknak megfelelően - az erről szóló írásos hirdetmény megjelenik a Buckingham-palota kapuján.

A hercegi elsőszülött világra jöttét emellett 62 ágyúlövés is hírül adja a londoni Tower ősi erődjénél.

A palota hivatalos álláspontja a terhesség során végig az volt, hogy Vilmos és Katalin nem tudja, fia lesz-e vagy leánya.

A majdani trónutódlás szempontjából azonban ez immár mindegy, hiszen Vilmos herceg után mindenképpen a házaspár első gyermeke lesz az Egyesült Királyság uralkodója. A brit kormány által tavaly elindított törvénymódosítási folyamat ugyanis felszámolta azt a korábbi diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint a mindenkori brit uralkodó legidősebb fia előnyt élvezett a trónöröklésben, akkor is, ha volt idősebb leánytestvére.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. viryg 2013. július 24. 23:44
  „25 oxana
  1.nem vagyok ingyenélő lehet eddig többet dolgoztam mint Te egész életedben.
  2 Ki vagy Te és hogy jössz ahhoz hogy lebunkózol, ez a véleményem ha tetszik ha nem.
  3 Örülgessél neki”
 • 47. piskóta 2013. július 24. 22:31
  „ennyi embert érdekel ez a maszlag? beszarás:)))))))”
 • 46. Legs 2013. július 24. 18:37
  „Amúgy szerintem György lesz a neve a csemetének,tekintve nevét,a monarchia folytonosságát, egyben az elődök iránt tanúsított tiszteletét is kifejezésre juttathatná."

  A Brit királyság lassan felbomlik,vagy épp bomlófélben van.2014. szeptember 18-ára írta ki a népszavazást Skócia függetlenségéről a skót kormány.A népszavazáson arra az egyetlen kérdésre várnak választ, hogy a választópolgár akarja-e Skócia függetlenné válását vagy sem.”
 • 45. Legs 2013. július 24. 18:27
  „44. gonzo 2013.07.24. 16:56

  Ne mond már nekem,hogy nem ismerted a történetet.Ettől több eszed van.Nem játszom az agyam.Te se tettesd butának magad.Nem vagy te ostoba.Látom ,olvasom .tudom.Ne nézzük egymást madárnak,egyikőnknek sem tollas a háta.:))”
 • 44. gonzo 2013. július 24. 16:56
  „43.Legs,ezt a történetet nem ismertem,kösz.

  Azt viszont nyilván te is tudod,hogy a mai közbeszédben kire mondjuk,hogy sznob.”
 • 43. Legs 2013. július 24. 15:58
  „42. gonzo 2013.07.24. 07:21

  Eredetileg a ,,sine nobilitate" azaz ,,nemességgel nem rendelkező" kifejezés volt a ,,sznob" szó alapja.Ezt a mondást is ismerem.Nem vagyok nemes,de sznob sem.Nem sértődtem meg.Nem tudsz megsérteni.Nemesnek lenni elsősorban lelki nemességet jelent szerintem.Akiben megvan ez a fajta irányultság annak életfeladata hogy formálja, alakítsa, nemesítse önmagát és környezetét. Hogy birtokolja és őrizze az örök értékeket. Őrizze, egy arra érdemesebb kornak. Mert ami mulandó, az el is fog múlni és nem marad más, csak az, ami Örök.”
 • 42. gonzo 2013. július 24. 07:21
  „39.Legs,köszönöm.

  Bocs,kicsit kötözködtem.Egyébként a latin ismerete ma már nem az általános műveltség része szerintem.Lehet,hogy jobb lenne,ha az lenne de nem az.Rosszabb biztos nem lenne.Halott nyelv,az egészségügyön és az egyházi körökön kívül hol használják?

  Véleményem az,hogy az idézzen latin mondásokat,aki beszél latinul.Ha te beszéled a latint,elnézést kérek tőled.Ha nem,ez csak sznobizmus(a néhány ismert latin mondás idézgetése)”
 • 41. Legs 2013. július 23. 20:34
  „37. gonzo 2013.07.23. 19:12

  Ha már itt tartunk.Elég nagy baj az,ha ezt az egyszerű latin mondást csak 1000 emberből egy érti.Remélem ebben egyetértünk.”
 • 40. Legs 2013. július 23. 20:27
  „Nem értem egyébként mi szükség van erre.A királyi házak általában hemzsegnek a botrányoktól.Van egy olyan érzésem,hogy csak a bulvár tartja őket életben.Tudom van akik számára szentek,de valójában beleszólásuk nincs semmibe.Népbutításra, manipulálásra viszont kiválóan felhasználhatók.”
 • 39. Legs 2013. július 23. 20:16
  „37. gonzo 2013.07.23. 19:12

  Kérlek.Kenyeret és cirkuszt.”
 • 38. szekelyse50 2013. július 23. 19:22
  „A Föld még egy kizsákmányolóval szaporodott.”
 • 37. gonzo 2013. július 23. 19:12
  „Legs,magyarul,ha kérhetnénk.Magyarországon vagyunk,magyarul beszélünk.Már ha érdekel egyáltalán hogy a hozzászólásod olvassa,érti-e valaki,és nem arra megy ki a játék,hogy "jajj,ez a Legs mennyire művelt lehet,igaz,hogy 1000 emberből egy érti amit ír,de biztos nagyon okos és művelt".
  Ha az arcod akarod játszani keress más fórumot.
  Arról nem beszélve,hogy a fordítóprogramok világában bárki lehet áltudós.....”
 • 36. Legs 2013. július 23. 18:07
  „Panem et circenses.”
 • 35. gonzo 2013. július 23. 17:47
  „34.oxana,én sem tudok gyűlölni egy kisgyereket,hidd el,még ha nemhiábszületett,akkor sem.Az a gyerek persze,hogy nem tehet róla,ha megélhetési célzattal gyártották(ez nem erős kifejezés,ez tény).Engem csak az zavar,hogy az én gyerekeimnek tudnék többet adni akkor,ha a nemhiábaszületett gyerekek szülei csak akkor vállalnának gyereket,ha előreláthatólag azokat fel is tudják nevelni.

  Nálunk egykor volt egy nemhiábaszületett alkalmazott nő(kirúgták mert meglopott bennünket.,a munkája 10 forintot nem ért)neki az volt a véleménye,hogy a gyereket Isten adja,Isten neveli fel.Isten adja,egye fene,ezt még aláírom esetleg,csak az a baj,hogy a felnvelését már mi álljuk.A sajátunk kárára!Na ezért az ellenérzés.”
 • 34. oxana 2013. július 23. 17:12
  „33. gonzo

  Szívesen közlöm veled, hogy nem vagyok olyan távol, mint gondolod és nem élek jólétben, csak normális körülmények között. Minden gyermeknek joga van élni, mindegy, milyen származásu. Igazad van, most nem értünk egyet, de ilyennek is kell lenni. Üdv.”
 • 33. gonzo 2013. július 23. 17:01
  „31.oxana,onnan a távoli jólétből könnyen érzelgősködsz.Nem te tartod el a nemhiábaszületett gyerekeket,hanem mi,akik itt élünk.Most nem értünk egyet.”
 • 32. Mankapunka 2013. július 23. 16:08
  „Karcsika 27-es írása ütött most itt. :)”
 • 31. oxana 2013. július 23. 15:42
  „27. Karcsika

  Ne haragudj, de bunkó vagy.”
 • 30. verembele 2013. július 23. 15:33
  „Tisztelettel:
  A kommentek olvasása közben rájöttem, hogy ez az ország "Mekkora Barom"
  Ezt azért mondom mert azok "Társadalmát" összetartja a Királyság"....
  Fene gyerekek: ugassatok most Románoknál/székelyföldön/ Volt Magyarországon...
  Baba szülessen..Székely, Felvidéki, Magyar, Újvidéki, Kis-Kárpáti, Burgendlandi, Felvidéki..meg még mindenhon...
  Magyarok Sokasodjatok..
  Üdv.”
 • 29. pozdorja 2013. július 23. 14:43
  „A Royal flush azért jobb ha bejön. :)”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Joe Cocker 20 év óta először ad ki koncertfelvételt

A brit énekes Fire It Up címmel október 4-én jelenteti meg legnagyobb slágereit dupla CD-n, DVD-n,… Tovább olvasom